‘fosfori’ arkisto

Fosforia voidaan säästää ympäristö paranee

Kuinka paljon maatalouden fosforinkäyttö muuttuisi, jos fosforia annosteltaisiin tarpeen mukaisesti ja kotieläintalouden sivutuotteet hyödynnettäisiin nykyistä paremmin?

Maatalouden fosforikiertoa tarkastellut laaja MTT:n tutkimus osoittaa, ett√§ fosforilannoituksen kokonaism√§√§r√§√§ voidaan v√§hent√§√§ huomattavasti koko Suomessa ja etenkin kotiel√§intuotantoon keskittyneill√§ alueilla. Lue lis√§√§ »

Kahdeksan syytä fosforivarojen käytön uudelleenarvioimiseksi globaalissa elintarvikejärjestelmässä

Kuten öljyn ja muiden luonnonvarojen, taloudellisesti käytettävissä olevien fosforivarojen tuotantotaso tulee saavuttamaan huippunsa, minkä jälkeen seuraa tuotannon jyrkkä lasku ja siitä aiheutuva  kysynnän ja tarjonnan välisen eron kasvu. Tuotannonalan tietoihin perustuvien analyysien mukaan maailmanlaajuinen fosforintuotannon huippu saavutetaan vuoden 2040 paikkeilla.

Lue lis√§√§ »

Fosforikysymys ‚Äď onko vastauksia?

Maailman fosforivarat ovat rajalliset ja sijaitsevat vain muutaman valtion alueella. Fosforin kysynt√§ on kuitenkin edelleen kasvussa, mik√§ johtuu el√§intuotteiden kulutuksen lis√§√§ntymisest√§ ruokavalioissa. Er√§iden arvioitsijoiden mukaan fosforintuotannon huippu, eli ‚ÄĚpeak phosphorus‚ÄĚ tultaneen saavuttamaan noin 2033, jonka j√§lkeen tuotanto alkaa supistua ‚ÄĚhelppojen‚ÄĚ raaka-ainel√§hteiden ehtymisen takia. T√§ll√∂in on pakko ottaa k√§ytt√∂√∂n heikompia raaka-ainel√§hteit√§, jolloin my√∂s fosforin louhinnan ja rikastamisen hinta kohoaa. Jo viimeisin ruokakriisi osoitti, ett√§ t√§llaisilla fosforilannoitteiden hinnannousulla on tuhoisat vaikutukset kehitysmaiden pienviljelij√∂iden talouteen. Lue lis√§√§ »