‘hyvät käytännöt’ arkisto

Yhteistyöllä kotimaista luomua ruokapöytiin Pirkanmaalla

Luomuketjun vahvistamisessa yhteistyön sujuvoittaminen on kehittämisen avain. Yhteistyötä tulisi vahvistaa sekä tuottajien kesken että tuottajien, jalostajien, ammattikeittiöiden ja kaupan kesken. Näin todettiin päättyvän ProAgria Pirkanmaan luomu- ja lähiruokahankkeen Ketju pelaa yhteen –seminaarissa torstaina 9.2. UKK-instituutissa Tampereella. Lue lisää »

IFOAM kannanotto: Nanoteknologian ja nanomateriaalien käyttö luonnonmukaisessa maataloudessa

Nanoteknologia on nopeasti kasvava tieteenala.   Maailmanlaajuinen luomualan kattojärjestö IFOAM (International Federation of Organic Agriculture) on ottanut kantaa nanoteknologiaan ja sen mahdolliseen käyttöön luomutuotannossa. IFOAM  kannanotto: Nanoteknologian ja nanomateriaalien käyttö luonnonmukaisessa maataloudessa. Kannanottoon voi nyt tutustua  suomenkielellä. Lue lisää »

IFOAM:in kannanotto geenitekniikkaan ja geenimuunneltuihin organismeihin

Geenitekniikan käyttöönotto maataloudessa on tuonut luonnonmukaiselle liikkeelle uusia haasteita. Maailmanlaajuinen luomualan kattojärjestö IFOAM (International Federation of Organic Agriculture)  on julkaissut kannanoton koskien geenitekniikkaa ja geenimuunneltujen organismien käyttöä elintarvikesektorilla. Kannanoton tarkoituksena on luoda IFOAM:ille ja sen sisäisille elimille yhtenäinen kanta geenitekniikkaan ja ohjata IFOAM:in jäseniä heidän omien kannanottojensa kehittämisessä. Kannanottoon voidaan tutustua suomenkielellä. Lue lisää »

Tavoitteena korkea elinikäistuotos

Juvalla Etelä-Savossa vietettiin Lucian päivää 2011 juhlimalla satatonnarin arvonimen saavuttanutta Ayshire-lehmä Luciaa. Lehmä on nyt 14 – vuotias ja se on poikinut 12 vasikkaa. Neljä vasikoista on tyttäriä, joista yksi Upea, oli mukana emänsä Lucian-päivän juhlakulkueessa. Lucia on kymmenen ensimmäisen luomulehmän joukossa, jotka ovat nousseet lehmien korkean elinikäistuotoksen eliittiin. Lue lisää »

Suunnittelu tärkeintä luomusianlihan tuotannossa

Parasta luonnonmukaisessa tuotantotavassa on se, että voi ottaa perinteiset maamiestaidot käyttöön. Luomussa on hyvä mahdollisuus kokea onnistumisen iloa. Ykkösasia on suunnittelu. Toisena tulee valmius kehittää omaa tuotantotapaansa koko ajan. Näin toteaa 200 emakon yhdistelmäsikalaa pyörittävä Kari Nyman.
Kokemuksia Nymanin OY:n ja Kimmo Rantasen luomusikatiloilta LuomuTIETOverkkoon keräsi Katja Mahal. Lue lisää »

Sianlihan markkinointi ja eläinsuojelumerkin käyttöönoton haasteet Saksassa

Miten hintaa tuijottavan kuluttajan saa maksamaan eläinten tavallista paremmasta hyvinvoinnista, joka tuo tuottajalle lisäkustannuksia? Laaja saksalainen tutkimus läpivalaisi lihaketjua ja sukelsi kuluttajien ajatusmaailmoihin. Miten saadaan lihaketju ulos halpakierteestä?

Göttingen yliopiston koordinoima tutkimushanke nivoi yhteen monta luomutuotantoon ja eettiseen tuotantoon liittyvää lainalaisuutta. Lue lisää »

Ravitsemuslaadun indeksi tarjoaa työkalun terveellisten ruokavalintojen tekemiseen

Yhdysvalloissa toimiva Organic Center on kehittänyt ravitsemuslaadun indeksin (The Organic Center Nutritional Quality Index TOC-NQI), joka auttaa ruokavalintojen analysoinnissa ja ruokavalion ravitsemuksellisen laadun parantamisessa. Ravitsemuslaadun indeksi auttaa valitsemaan ruokia, jotka sisältävät runsaasti terveyttä edistäviä ravintoaineita suhteellisen alhaisella kalorimäärällä eivätkä sisällä runsaasti terveyttä heikentäviä aineita, esim. lisättyä sokeria, suolaa tai tyydyttyneitä rasvoja, torjunta-aineiden tai eläinlääkkeiden jäämiä tai keinotekoisia lisäaineita. Ravitsemuslaadun indeksi perustuu ruoan ravintoainetiheyteen, jolla tarkoitetaan ruoan sisältämiä ravintoaineita kaloria kohti. Lue lisää »

Viljan kuivaus hakkeella

Viljan kuivaus vaatii runsaasti energiaa. Vilja kuivataan yleensä öljyllä. Viljan kuivaus onnistuu myös hakkeella lämpiävässä kuivurissa yhtä vähällä työllä puintiaikaan kuin öljylläkin. Mikko Siitari Mikkelistä laati PP-esityksen siitä, kuinka viljankuivuri muutettiin  heidän tilallaan hakkeella toimivaksi. Tällöin öljyn käytöstä viljan kuivaukseen luovuttiin kokonaan.

 

 

Lue lisää »

Maatalous ja ilmastonmuutos

Ihmisen harjoittama maanviljelys ja karjatalous vaikuttaa ilmakehän koostumukseen ja ominaisuuksiin lukemattomin eri tavoin. Osa vaikutuksista on seurausta biologisista ja kemiallisista prosesseista maatiloilla kuten vaikkapa peltomaan eloperäisen aineksen hajoamisesta, kotieläinten lannan käsittelystä tai kotieläinten ruuansulatuksesta. Osa vaikutuksista puolestaan aiheutuu kokonaan maatilojen ulkopuolella, kuten esim. maataloudessa käytettävien tuotantopanosten (koneet, väkilannoitteet, kasvinsuojeluaineet) valmistuksesta ja kuljetuksesta aiheutuvat päästöt. Lue lisää »

Luomurukiin viljelyohjeita

Ruis sopii viljoista parhaiten luomuviljelyyn. Luomurukiin satotasot ja  katetuottolaskelmat kestävät vertailun tavanomaisten kanssa. Sen syys- ja kevätmuodot kilpailevat hyvin rikkakasveja vastaan ja laajan juuristonsa ansiosta se hyödyntää pellon ravinteita hyvin. Rukiin viljely monipuolistaa luomuviljatilan viljelykiertoa, joka muutoin painottuu kevätkylvöisiin kasveihin. Viljelyn työhiput tasoittuvat ja ja kevätviljojen rikkakasvien hallinta helpottuu.
Lue lisää »