‘kehitt√§minen’ arkisto

Miten kalkkunat ja broilerit kasvavat luomutuotannossa?

Luomukalkkunoita on tuotettu Itävaltassa vähän yli kymmenen vuotta. Alkuvaikeuksien jälkeen tuotanto on yksi parhaiten kannattavista tuotantosuunnista ja lisätoimijoita haetaan.  Luomubroiler-tuotannosta on pitempiaikaista kokemusta. Kalkkunantuotanto onkin saanut monia virikkeitä broilertuotannon kehittämisestä.

 

.

Lue lis√§√§ »

Pienistä kylistä luomukalkkunoita suurille markkinoille

Erikoiset linnut, erikoiset rehut ja erikoinen pitotapa olivat Franz Planeggerin johtoajatuksia hänen käynnistäessään luomukalkkunoiden sopimustuotantoa Itävallan takamailla Launsdorfin kylässä. Nykyään 15 yhteistyötilalla kasvatetaan vuosittain 30 000 ruskeaa Kelly Bronze -kalkkunaa. Rehut teetetään omalla reseptillä paikallisella luomurehumyllyllä ja linnut teurastetaan lähellä.

 

.

 

Lue lis√§√§ »

Luomukasviksille sormenjälki

Kasvava luomutuotteiden kysynt√§ ja luomutuotteista saatava parempi hinta on tuonut mukanaan my√∂s lieveilmi√∂t kuten tuotev√§√§renn√∂kset. Valvontaj√§rjestelm√§n ja -merkkien lis√§ksi koetaan tarpeelliseksi kehitt√§√§ muitakin keinoja tunnistaa luomutuote. Eurooppalaiset tutkijat selvitt√§v√§t parhaillaan yhteisty√∂ss√§ erityisesti luomutuotteille ominaisia kemiallisia sormenj√§lki√§. Tavoitteena on kehitt√§√§ helppok√§ytt√∂inen ty√∂kalu tuotev√§√§renn√∂sten tunnistamiseen. Siten kuluttajat voivat jatkossakin olla varmoja, ett√§ luomutuote on oikeasti luomua. Lue lis√§√§ »

Luomuporsastuotannon haasteet Osarassa

Osaran koulutilalla on harjoitettu luomutuotantoa vuodesta 1996 l√§htien. My√∂s siat hoidetaan luonnonmukaisesti. Miten pieni emakkosikala on muutettu luomutuotannon soveltuvaksi? Miten tuotanto on j√§rjestetty? Mm. n√§ihin kysymyksiin vastaa luomusikatuotantoon perehtynyt neuvoja Katja Mahal¬† k√§ytt√§en esimerkkin√§ Osaran koulutilan luomusikalaa LuomuTIETOverkolle laatimassaan esityksess√§. Lue lis√§√§ »

Kokemuksia luomusikatuotannosta Euroopasta

Euroopan eri maissa on tuhansia luomusikatiloja, jotka ovat tuottaneet luomusianlihaa kuluttajille yli 30 vuoden ajan. Mm. n√§ist√§ eurooppalaisista kokemuksista kertoo luomusikatuotantoon perehtynyt neuvoja Katja Mahal¬† LuomuTIETOverkolle laatimassaan PP-esityksess√§. Lue lis√§√§ »

Luomusikatuotannon reunaehdot

Luomusikatuotannon harjoittamista ohjaavat ja rajaavat monenlaiset reunaehdot. Sikojen siirtäminen luomutuotantoon edellyttää monien eri asioiden läpikäymistä tilan tuotannossa ja toimintatavoissa. Mitä luomu tarkoittaa käytännön sikatuotannossa?  Miten luomusäännöt viitoittavat luomusikatuotannon toteuttamista? Mitkä ovat luomusuunnitelman keskeiset kysymykset sikatuotannossa?  Mm. näihin kysymyksiin vastaa luomusikatuotantoon perehtynyt neuvoja Katja Mahal  LuomuTIETOverkolle laatimassaan havainnollisessa PP-esityksessä.  

Lue lis√§√§ »

Luomun ympäristötehokkuus

Luomutuotannosta vallitsee mit√§ erilaisimpia uskomuksia ja k√§sityksi√§ ‚Äď myyttej√§. T√§ss√§ artikkelissa vastataan niist√§ kahteen: ‚ÄĚLuomun ravinnekuormitus on tavanomaista maataloutta voimakkaampaa k√§ytetyn karjalannan vuoksi‚ÄĚ sek√§ ‚ÄĚLuomussa k√§ytet√§√§n enemm√§n energiaa kuin tavanomaisessa tuotannossa”.

Luomutuotantoa ja sen ymp√§rist√∂vaikutuksia arvioidaan usein vain maatiloilla tapahtuvien toimintojen perusteella. T√§ll√∂in j√§√§v√§t huomiotta maatilan ulkopuoliset toiminnot, joiden vaikutus kokonaisuuteen voi olla selv√§sti maatilatoimintoja suurempi. Lue lis√§√§ »

Luomuala uskoo kasvuun: Toimiva arvoketju kaipaa lisää luottamusta

Luomumarkkina kasvaa nyt ripe√§sti ja luomuala uskoo kasvun jatkuvan my√∂s l√§hivuosina. Toimijat kokevat olevansa hyvin sitoutuneita ketjun kehitt√§miseen, mutta ep√§ilev√§t muiden sitoutumista. Luottamusta toimijoiden v√§lille tarvitaan lis√§√§ kasvun varmistamiseksi. N√§m√§ tulokset ilmenev√§t ProLuomun tilaamasta Luomun ketjubarometri- tutkimuksesta. Lue lis√§√§ »

Luomuala on kiinnostava kasvuala

Maa- ja mets√§talousministeri√∂n tiedotustilaisuudessa perjantaina 30.3. julkistettiin ministeri√∂n suuntaviivoja hallituksen luomuohjelmaa varten sek√§ tuore selvitys luomualan kehitt√§miskeinoista. Luomuala on kiinnostava kasvuala, mink√§ totesi my√∂s tilaisuuden avannut maa- ja mets√§talousministeri Jari Koskinen. ProLuomu ry tavoittelee Marja-Riitta Kottilan johdolla luomuruuan lis√§√§mist√§ ruokap√∂ydiss√§. Lue lis√§√§ »

MMM: Luomutuotannon tavoitteeksi 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä

Luomualan reipas kasvu on maa- ja mets√§talousministeri√∂n tavoitteena. Ministeri√∂ julkisti¬†maaliskuun lopussa¬†suuntaviivoja hallituksen luomuohjelmaa varten sek√§ tuoreen selvityksen luomualan kehitt√§miskeinoista. Maa- ja mets√§talousministeri Jari Koskinen aikoo vied√§ ministeri√∂n linjaukset hallituksen k√§sittelyyn l√§hitulevaisuudessa. Lue lis√§√§ »