‘kehittäminen’ arkisto

Miten kalkkunat ja broilerit kasvavat luomutuotannossa?

Luomukalkkunoita on tuotettu Itävaltassa vähän yli kymmenen vuotta. Alkuvaikeuksien jälkeen tuotanto on yksi parhaiten kannattavista tuotantosuunnista ja lisätoimijoita haetaan.  Luomubroiler-tuotannosta on pitempiaikaista kokemusta. Kalkkunantuotanto onkin saanut monia virikkeitä broilertuotannon kehittämisestä.

 

.

Lue lisää »

Pienistä kylistä luomukalkkunoita suurille markkinoille

Erikoiset linnut, erikoiset rehut ja erikoinen pitotapa olivat Franz Planeggerin johtoajatuksia hänen käynnistäessään luomukalkkunoiden sopimustuotantoa Itävallan takamailla Launsdorfin kylässä. Nykyään 15 yhteistyötilalla kasvatetaan vuosittain 30 000 ruskeaa Kelly Bronze -kalkkunaa. Rehut teetetään omalla reseptillä paikallisella luomurehumyllyllä ja linnut teurastetaan lähellä.

 

.

 

Lue lisää »

Luomukasviksille sormenjälki

Kasvava luomutuotteiden kysyntä ja luomutuotteista saatava parempi hinta on tuonut mukanaan myös lieveilmiöt kuten tuoteväärennökset. Valvontajärjestelmän ja -merkkien lisäksi koetaan tarpeelliseksi kehittää muitakin keinoja tunnistaa luomutuote. Eurooppalaiset tutkijat selvittävät parhaillaan yhteistyössä erityisesti luomutuotteille ominaisia kemiallisia sormenjälkiä. Tavoitteena on kehittää helppokäyttöinen työkalu tuoteväärennösten tunnistamiseen. Siten kuluttajat voivat jatkossakin olla varmoja, että luomutuote on oikeasti luomua. Lue lisää »

Luomuporsastuotannon haasteet Osarassa

Osaran koulutilalla on harjoitettu luomutuotantoa vuodesta 1996 lähtien. Myös siat hoidetaan luonnonmukaisesti. Miten pieni emakkosikala on muutettu luomutuotannon soveltuvaksi? Miten tuotanto on järjestetty? Mm. näihin kysymyksiin vastaa luomusikatuotantoon perehtynyt neuvoja Katja Mahal  käyttäen esimerkkinä Osaran koulutilan luomusikalaa LuomuTIETOverkolle laatimassaan esityksessä. Lue lisää »

Kokemuksia luomusikatuotannosta Euroopasta

Euroopan eri maissa on tuhansia luomusikatiloja, jotka ovat tuottaneet luomusianlihaa kuluttajille yli 30 vuoden ajan. Mm. näistä eurooppalaisista kokemuksista kertoo luomusikatuotantoon perehtynyt neuvoja Katja Mahal  LuomuTIETOverkolle laatimassaan PP-esityksessä. Lue lisää »

Luomusikatuotannon reunaehdot

Luomusikatuotannon harjoittamista ohjaavat ja rajaavat monenlaiset reunaehdot. Sikojen siirtäminen luomutuotantoon edellyttää monien eri asioiden läpikäymistä tilan tuotannossa ja toimintatavoissa. Mitä luomu tarkoittaa käytännön sikatuotannossa?  Miten luomusäännöt viitoittavat luomusikatuotannon toteuttamista? Mitkä ovat luomusuunnitelman keskeiset kysymykset sikatuotannossa?  Mm. näihin kysymyksiin vastaa luomusikatuotantoon perehtynyt neuvoja Katja Mahal  LuomuTIETOverkolle laatimassaan havainnollisessa PP-esityksessä.  

Lue lisää »

Luomun ympäristötehokkuus

Luomutuotannosta vallitsee mitä erilaisimpia uskomuksia ja käsityksiä – myyttejä. Tässä artikkelissa vastataan niistä kahteen: ”Luomun ravinnekuormitus on tavanomaista maataloutta voimakkaampaa käytetyn karjalannan vuoksi” sekä ”Luomussa käytetään enemmän energiaa kuin tavanomaisessa tuotannossa”.

Luomutuotantoa ja sen ympäristövaikutuksia arvioidaan usein vain maatiloilla tapahtuvien toimintojen perusteella. Tällöin jäävät huomiotta maatilan ulkopuoliset toiminnot, joiden vaikutus kokonaisuuteen voi olla selvästi maatilatoimintoja suurempi. Lue lisää »

Luomuala uskoo kasvuun: Toimiva arvoketju kaipaa lisää luottamusta

Luomumarkkina kasvaa nyt ripeästi ja luomuala uskoo kasvun jatkuvan myös lähivuosina. Toimijat kokevat olevansa hyvin sitoutuneita ketjun kehittämiseen, mutta epäilevät muiden sitoutumista. Luottamusta toimijoiden välille tarvitaan lisää kasvun varmistamiseksi. Nämä tulokset ilmenevät ProLuomun tilaamasta Luomun ketjubarometri- tutkimuksesta. Lue lisää »

Luomuala on kiinnostava kasvuala

Maa- ja metsätalousministeriön tiedotustilaisuudessa perjantaina 30.3. julkistettiin ministeriön suuntaviivoja hallituksen luomuohjelmaa varten sekä tuore selvitys luomualan kehittämiskeinoista. Luomuala on kiinnostava kasvuala, minkä totesi myös tilaisuuden avannut maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen. ProLuomu ry tavoittelee Marja-Riitta Kottilan johdolla luomuruuan lisäämistä ruokapöydissä. Lue lisää »

MMM: Luomutuotannon tavoitteeksi 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä

Luomualan reipas kasvu on maa- ja metsätalousministeriön tavoitteena. Ministeriö julkisti maaliskuun lopussa suuntaviivoja hallituksen luomuohjelmaa varten sekä tuoreen selvityksen luomualan kehittämiskeinoista. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen aikoo viedä ministeriön linjaukset hallituksen käsittelyyn lähitulevaisuudessa. Lue lisää »