‘kestävä kehitys’ arkisto

YK-raportti Luomumaatalous voi tuplata satotason köyhissä maissa

Kehitysmaiden pienviljelijät voisivat kaksinkertaistaa satotasonsa vuosikymmenessä, mikäli he siirtyisivät käyttämään luonnonmukaisia tuotantomenetelmiä ja luopuisivat kemiallisista lannoitteista ja torjunta-aineista. Laajaan tieteelliseen kirjallisuuteen perustuen raportissa esitetään perustavaa laatua olevaa siirtymistä agro-ekologisten menetelmien käyttöön, kun halutaan edistää ruoantuotantoa ja parantaa köyhien asemaa, osoittaa uusi YK-raportti. Lue lisää »

Huomio elintarvikehuollon varmuuteen

Omavarainen valkuaishuolto karjatiloilla on tärkeä ja ajankohtainen aihe, sanoi Tehoa omavaraiseen valkuaisruokintaan -kurssit avannut emeritusprofessori Esko Poutiainen. Aihe on vanhastaan hänelle tuttu, koska valkuaisomavaraisuutta tutkittiin paljon 1970-luvulla mm Sitran rahoittamissa projekteissa. Nykyisin globaali näkökulma on syytä liittää omavaraisuuteen entistä tiiviimmin. Lue lisää »

Maapallon kello tikittää

Maapallon kello tikittää. Tilastoja maapallon kestävyydestä oln koottu tikittävän kellon muotoon.
Kello kertoo paljonko väestö lisääntyy, paljonko on aliravittuja ihmisiä, paljonko ihmisiä sairastuu HIV:iin tai syöpään.

Kello kertoo miten paljon maapallon keskilämpötila nousee ja kuinka suuria ovat hiilidioksidipäästöt. Lue lisää »

Roskiin 5 prosenttia kotitalouksien ruoasta

Suomalainen heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin 20 – 30 kiloa vuodessa. Yksittäinen kotitalous haaskaa vuosittain 50 – 65 kiloa. Eniten pois heitetään vihanneksia ja kotiruokaa.  Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikin määrää, laatua ja taustatekijöitä selvitettiin MTT:n Foodspill-projektissa.

Kotitaloudet tuhlaavat vuosittain noin viisi prosenttia ostamastaan ruuasta. Eniten ruokahävikkiä henkeä kohti syntyy sinkkutalouksissa, erityisesti yksin asuvilla naisilla. Lue lisää »

Gm-rapsi saastutti luomutilan Australiassa

Luomuviljelijä on löytänyt gm-rapsia kasvamassa laajalti luomutilansa pelloilta Etelä-Australiassa. Luomuvalvontaviranomaiset ovat ottaneet näytteet löydöksestä. Viljelijä on huolissaan mahdollisista löydön aiheuttamista vakavista seurauksista hänen luomutilansa toiminnalle ja asiakassuhteille. Tapaus on ensimmäinen Australiassa. Luomutuotteissa ei sallita yhtään gm-ainesta. Australian luomuvalvontaelin National Association of Sustainable Agriculture Australia (NASAA) on käynnistänyt virallisen tutkimuksen tapauksesta. Lue lisää »

Luomuviljelijät asettavat ympäristötavoitteita luomulle

Luonnonmukaista viljelyä kehitetään jatkuvasti yhä ympäristöystävällisemmäksi. Säädöksiä kehitetään kansainvälisesti ja tuottajat itse kehittävät yhä parempia menetelmiä. Luomuliitto julkaisee nyt ensimmäisen ympäristöstrategiansa, jonka hyväksyi viikonloppuna Luomuliiton syyskokous. Lue lisää »

Suomibrandi: Järvet juotaviksi ja luomua pöytään

 Suomen maatalouden ensisijaiseksi kehittämisstrategiaksi tulisi valita luonnonmukainen maa- ja elintarviketalous. Tavoitteena on, että puolet maataloudesta olisi luomutuotantoa vuoteen 2030 mennessä. Näin esittää Jorma Ollilan johtama Suomibrändi-valtuuskunta.

Ulkoministeri Stubbin vuonna 2008 asettaman maabrändi-valtuuskunnan tehtävänä oli luoda strategia, joka saa maailman kääntymään Suomen puoleen entistä useammin ja tehokkaammin. Lue lisää »

Luonnonmukainen maatalous–oppikirja netissä

Luonnonmukainen maatalous (Rajala 2006) on saatavilla näköispainoksena verkossa. Kirja on jaettu luvuittain pdf-tiedostoihin, joita voi ladata ja tulostaa vapaasti. Se sopii perusteokseksi esim.  viljelijöiden, neuvojien ja opiskelijoiden käyttöön.

Lue lisää »

Luomuviljely voisi tuottaa ruoan maailman väestölle

Luomumaataloudella on kapasiteettia tuottaa riittävästi ruokaa maailman väestölle. Kemialliset torjunta-aineet, väkilannoitteet ja geenimuuntelu ovat tarpeettomia. Tutkimuksen teki joukko tutkijoita eri tutkimuslaitoksista Michiganissa USA:ssa. Tutkimuksessa koottiin yhteen lähes 300 julkaistua tutkimusta luomumaatalouden tuotantomahdollisuuksista. Lue lisää »

Luomuruokailu lisääntyy vauhdilla Göteborgissa

Göteborgin kaupunki Ruotsissa panostaa ympäristöystävälliseen ja reiluun ruokaan. Ympäristölautakunnan käynnistämä hanke on moninkertaistanut luomun ja reilun kaupan ruuan tarjoamisen kaupungin ruokaloissa, kuten päiväkodeissa, kouluissa ja vanhustentaloissa. Asiasta kertoi projektipäällikkä Rebekka Palosaari-Fogler Ekocentrian järjestämässä lähiruokaseminaarissa.

Göteborgin kaupungissa elintarvikkeita ostetaan kaupungin ruokapalveluihin 30 miljoonalla eurolla. Vuosittain tarjoillaan 19 miljoonaa ateriaa. Lue lisää »