‘kestävä kehitys’ arkisto

Luomutuotanto kestävyyden veturi, mutta kehitettävääkin riittää

Luonnonmukaiset ruokajärjestelmät tarjoavat selkeitä etuja ja parannuksia nykyiseen maatalouteen, kun kehitetään maataloutta kestävämmäksi.  Luomutuotannossa on kuitenkin edelleen vielä paljon kehitettävää. Tarvitaan  enemmän keskustelua yhteiskunnan, yritysmaailman ja tutkimuksen välillä, jotta yhteiskunnan tavoitteet voidaan saavuttaa. Näin sanoi professori Erik Steen Jensen Ruotsin maatalousyliopistosta (SLU) esitelmöidessään Päivitä tietosi Luomusta- seminaarissa Mikkelissä 28.7.2010. Lue lisää »

Fosforikysymys – onko vastauksia?

Maailman fosforivarat ovat rajalliset ja sijaitsevat vain muutaman valtion alueella. Fosforin kysyntä on kuitenkin edelleen kasvussa, mikä johtuu eläintuotteiden kulutuksen lisääntymisestä ruokavalioissa. Eräiden arvioitsijoiden mukaan fosforintuotannon huippu, eli ”peak phosphorus” tultaneen saavuttamaan noin 2033, jonka jälkeen tuotanto alkaa supistua ”helppojen” raaka-ainelähteiden ehtymisen takia. Tällöin on pakko ottaa käyttöön heikompia raaka-ainelähteitä, jolloin myös fosforin louhinnan ja rikastamisen hinta kohoaa. Jo viimeisin ruokakriisi osoitti, että tällaisilla fosforilannoitteiden hinnannousulla on tuhoisat vaikutukset kehitysmaiden pienviljelijöiden talouteen. Lue lisää »

Avaimet kestävän viljelyjärjestelmän rakentamiseen

Jules Pretty ja Rachel Hine tutkivat vuonna 2000 kehitysmaissa toteutetuissa kestävän maatalouden kehittämishankkeissa aikaansaatuja edistysaskeleita kohti kestävämpää maataloustuotantoa ja luonnonmukaisten ja muiden kestävien, ekologisten tuotantomenetelmien mahdollisuuksia turvata kehitysmaiden ruuantarve. Selvityksessä analysoitiin 208 projektia ympäri maailmaa. Lue lisää »

Hellekesiä luvassa – satotasojen ennakoidaan laskevan

Kasvukausien keskilämpötilat tulevat lähivuosikymmeninä nousemaan erityisesti trooppisilla ja puolitrooppisilla alueilla. Kesän lämpöennätyksiä tullaan lyömään usein. Keskilämpötilojen ennakoidaan nousevan noin 3,7 asteella vuosisadan jälkipuoliskolla. Lauhkeilla vyöhykkeillä nykyisin koetut ennätyslämpimät kesät tulevat olemaan tyypillisiä. Kasvukausien kuumuudella tulee olemaan suuria vaikutuksia satotasoihin, viljelijöiden tuloihin ja ruokaturvaan. Nämä amerikkalaistutkijoiden tulokset on julkaistu Science-lehdessä.

 

Lue lisää »

Pellot hiilinieluiksi luomuviljelyllä kertoo Soil Associationin raportti

Mikäli kaikki pellot siirrettäisiin luomuviljelyyn, niin peltomaihin sitoutuisi Britanniassa hiiltä vähintään 3,2 miljoonaa tonnia vuosittain. Tämä vähentäisi kasvihuonekaasujen päästöjä lähes yhtä paljon kuin miljoonan henkilöauton vähentäminen liikenteestä. Nämä tiedot ilmenevät uudesta laajasta kirjallisuustutkimuksesta, jonka julkaisi Britannian luomujärjestö Soil Association äskettäin.

Lue lisää »

Intiaanit taitavampia kasvinjalostajia kuin gm-jalostajat

Eräs ratkaisu maailman väestön ruokkimiseen saattaa tulla – ei laboratorioista – vaan Amerikan alkuperäisväestön ajattomasta viisaudesta ja intiaanien työtä jatkaneelta perinteiseltä kasvinjalostajalta. Amerikan intiaanit ovat jo vuosisatoja sitten jalostaneet maissin kasvamaan viileässä korkealla vuoristossa ja kestämään kuivuutta. Nämä vanhat intiaanien jalostamat maissilajikkeet pelasti Dave Christensen. Hän huomasi löytäneensä vanhan aarteen. Intiaanien jalostamat maissilajikkeet menestyivät korkealla Kalliovuorten karussa, kuivassa ja kylmässä ilmastossa. Lue lisää »