‘kotiel√§imet’ arkisto

Sianlihan markkinointi ja eläinsuojelumerkin käyttöönoton haasteet Saksassa

Miten hintaa tuijottavan kuluttajan saa maksamaan eläinten tavallista paremmasta hyvinvoinnista, joka tuo tuottajalle lisäkustannuksia? Laaja saksalainen tutkimus läpivalaisi lihaketjua ja sukelsi kuluttajien ajatusmaailmoihin. Miten saadaan lihaketju ulos halpakierteestä?

G√∂ttingen yliopiston koordinoima tutkimushanke nivoi yhteen monta luomutuotantoon ja eettiseen tuotantoon liittyv√§√§ lainalaisuutta. Lue lis√§√§ »

Nautojen hyvinvointi

Kotieläinten hyvinvointi on tärkeää sekä eläinten tuottavuudelle että vastuullisen eläinten hoidon ja maatalouden imagon kannalta. Eläinten tulisi voida elää kullekin eläinlajille tyypillistä elämää.
Eläinten hyvinvointikeskuksen johtaja FT Satu Raussi on laatinut nautojen hyvinvoinnista PP-esityksen LuomuTIETOverkolle .

 

 

Lue lis√§√§ »

Luomunuorikkokasvatus ja luomurehujen riittävyys

Koska EU-tason yhteiset luomunuorikoiden tuotantotapaohjeet eiv√§t ole viel√§ valmistuneet, on Suomessakin ollut mahdollista kasvattaa kananuorikot luomukanalaan poikkeusehdoin: Vuoden 2011 loppuun saakka on mahdollista hankkia alle 18 viikon ik√§isi√§ nuorikoita tavanomaisesta tuotannosta edellytt√§en, ett√§ poikaset ruokitaan luomurehulla ja niiden l√§√§kinn√§ss√§ noudatetaan luonnonmukaisen tuotannon ohjeita. Lis√§ksi edellytet√§√§n, ett√§ luomutuottaja tekee kirjallisen sopimuksen poikaskasvattajan kanssa. Lue lis√§√§ »

Niukkojen tuotantopanosten kotieläinjalostusta kehitetään

Lowinput Breeds on vuoden 2009 lopulla k√§ynnistynyt EU-rahoitteinen tutkimushanke, jossa tavoitteena on parantaa kotiel√§inten terveytt√§ ja tuotteiden laatua kehitt√§m√§ll√§ kotiel√§inten jalostusta ja hoitostrategioita niukkojen tuotantopanosten tuotantoj√§rjestelmiss√§ ja luomutuotannossa. Hanke liitt√§√§ yhteisty√∂h√∂n 21 organisaatiota Euroopasta ja muualta. Lue lis√§√§ »

Karkearehut lisäävät sikojen aktiivisuutta ja vähentävät aggressiivista käyttäytymistä

Luonnonmukaisessa tuotannossa sikojen tulisi saada toteuttaa lajinmukaisia k√§ytt√§ytymistarpeitaan, joihin kuuluu ymp√§rist√∂n tutkiminen ja ruuan etsiminen tonkimalla. Luomussa sioilla tulee olla mahdollisuus ulkoilla, ja ulkoilualueet lis√§√§v√§t sikojen mahdollisuuksia toteuttaa tonkimistarvettaan. Sikojen on my√∂s saatava p√§ivitt√§in karkearehua vapaasti. Siat voivat sulattaa osan karkearehujen kuidusta paksusuolen mikrobik√§ymisen avulla. Karkearehuilla on my√∂s positiivinen vaikutus sikojen hyvinvointiin. Ne lis√§√§v√§t sikojen motivaatiota tutkia ymp√§rist√∂√§√§n ja sy√∂d√§ saamiansa karkearehuja. Lue lis√§√§ »

Tuotantoympäristö vaikuttaa emakoiden emo-ominaisuuksiin

Emakon porsastuotos on keskeinen porsastuotannon taloudellisuuteen vaikuttava tekij√§ niin luonnonmukaisessa kuin tavanomaisessa tuotannossa. Luomutuotannossa porsaiden on saatava ime√§ emakon maitoa v√§hint√§√§n 40 p√§iv√§n ik√§√§n saakka, kun tavanomaisessa tuotannossa porsaat vieroitetaan nuorempina, 4 ‚Äď 5 viikon i√§ss√§. Ruotsissa luomuemakot ovat porsaidensa kanssa omissa karsinoissaan kahden viikon ajan porsimisesta. Sen j√§lkeen emakko porsaineen saa olla ryhm√§karsinassa muiden imett√§vien emakoiden ja n√§iden porsaiden kanssa. Lue lis√§√§ »

Luomusiat ja eläinten hyvinvointi

Sioilla on tarve tonkia ja tutkia ympäristöään. Luontaisesti siat elävät muutaman lähisukua olevan emakon ja näiden jälkeläisten laumoissa. Varsinkin aikuinen sika hyväksyy huonosti uusia jäseniä laumaan. Emakolla on sisäsyntyinen tarve tehdä pesä.

Virikkeet ja kuivitus parantavat sian hyvinvointia. Sian sosiaalinen käyttäytyminen vaatii tilaa, samoin kuin pesänrakennus. Luonnonmukaiseen sikatuotantoon kuuluvat vaatimukset virikkeistä ja lisätilasta tavanomaiseen tuotantoon nähden.

Kotieläintieteen hyvinvoinnin professori Anna Valros kertoi LuomuTIETOverkon sikakurssilla tutkimustuloksia käyttäytymistarpeista, hyvinvoinnista ja niiden huomioimisesta tuotannossa. Esitys on nyt saatavilla multimediamuodossa.
Lue lis√§√§ »

Antibioottiresistenssiä luomusiipikarjoissa tavanomaista vähemmän

Kanat laitumella Luonnonmukaisesti tuotetut kananmunat ja siipikarja ei sis√§ll√§ tavanomaista enemp√§√§ mikrobeja. Luomutuotetut tuotteet sis√§lt√§v√§t sit√§ vastoin merkitt√§v√§sti v√§hemm√§n antibiooteille resistenttej√§ mikrobeja. T√§m√§ on luomusiipikarjaelintarvikkeiden selke√§ etu kuluttajille. T√§h√§n tulokseen on tultu Muenchenin yliopiston kotiel√§inhygienian laitoksen tutkimuksissa. Lue lis√§√§ »

Luonnonmukainen maatalous‚Äďoppikirja netiss√§

Luonnonmukainen maatalous (Rajala 2006) on saatavilla näköispainoksena verkossa. Kirja on jaettu luvuittain pdf-tiedostoihin, joita voi ladata ja tulostaa vapaasti. Se sopii perusteokseksi esim.  viljelijöiden, neuvojien ja opiskelijoiden käyttöön.

Lue lis√§√§ »