‘l√§hiruoka’ arkisto

Luomu- ja lähiruokaa ammattikeittiöille

Mikkelin kaupungilla ty√∂skentelev√§ Eija Piispa kutsuu itse√§√§n leikillisesti ”ison perheen √§idiksi”. Ruokaa laitetaan keskuskeitti√∂ll√§ yli kuudelletuhannelle joka p√§iv√§. Eijan ja kollegoidensa ansiosta Mikkelin kaupunki on tarjonnut l√§hi- ja luomuruokaa parhaansa mukaan jo paljon ennen valtakunnallista keskustelua aiheesta. Eija Piispa kertoo LuomuTIETOverkon verkkoluennossa miten suurkeitti√∂ t√§ss√§ onnistuu ja mit√§ tuottajan kannattaa tehd√§ saadakseen ammattikeitti√∂n asiakkaakseen. Lue lis√§√§ »

Juva haastaa muut kunnat luomuruoan käyttäjiksi

L√§hi ‚Äď ja luomuruoan osuus nostetaan 40 %:iin Juvan kirkonkyl√§n julkisessa ruokailussa vuoden 2014 loppuun menness√§. Asiasta p√§√§tti Juvan kunnanvaltuusto 100-vuotisjuhlakokouksessa. Samalla Juvan kunta haastaa Etel√§-Savon muut kunnat tekem√§√§n vastaava p√§√§t√∂s. Lue lis√§√§ »

Hankintarenkaiden suureneminen uhka paikalliselle lähi- ja luomuruoalle

Lähiruoan käyttö on runsaampaa sellaisissa julkisissa ammattikeittiöissä, joissa ateriamäärät ovat pienempiä, osoitti Pohjois-Savossa tehty lähiruokaselvitys. Esimerkiksi Kiuruveden koulukeittiöt käyttivät jopa 58 % paikallisesti tuotettua lähiruokaa, kun Kuopion Aterialla sama luku oli 10 % vuonna 2009. Ulkomaisen tuontiruoan osuus tutkituissa yhdeksässä elintarvikeryhmässä oli Kiuruvedellä noin prosentin luokkaa, kun taas ulkomaisen ruoan osuus Suonenjoella, Juankoskella ja Kuopiossa oli kaikissa lähes 20 %.

Kiuruveden kuntastrateginen päätös lähi- ja luomuruokaan sitoutumisesta näkyy selvityksen mukaan myönteisesti lähiruoan käyttömäärissä ja toisaalta myös uusina ruokasektorille syntyneinä työpaikkoina. Myös Juankoskella kaupungin tekemä linjaus lähi- ja luomutuotteiden käytöstä näkyi myönteisesti tuloksissa.

Lue lis√§√§ »

Luomuruokaa Helsingin päiväkoteihin 50 prosenttia vuonna 2015

Helsingin kaupunki aikoo nostaa luomuruoan osuuden p√§iv√§kodeissa 50 prosenttiin vuoteen 2015 menness√§. Helsinki√§ kehitet√§√§n suomalaisen ruokakulttuurin edell√§k√§vij√§ksi. Kaupunginhallitus hyv√§ksyi kes√§kuun lopulla Helsingin kaupungin ruokakulttuurity√∂ryhm√§n ehdotukset, joilla Helsinki pyrkii pienent√§m√§√§n ruokaketjun ekologista jalanj√§lke√§, elvytt√§m√§√§n tori- ja hallitoimintaa, nostamaan ruoan laatua, korostamaan hyv√§√§ makua ja vahvistamaan Helsingin identiteetti√§ ruokakulttuurin keinoin. Lue lis√§√§ »

Sitran Lähiruokaselvitys tukee yrittäjiä lähiruuan markkinoinnissa

Sitran selvitys ennustaa l√§hiruoalle uudenlaisia kuluttajien verkkopalveluita, pieni√§ tukkuja, tuoretukkutoreja sek√§ monimuotoisia toimitus- ja kuljetusmalleja. Ostohalukkuus l√§hiruoalle on olemassa, mutta tehokas ja v√§lik√§si√§ v√§hent√§v√§ jakelu- ja logistiikkaj√§rjestelm√§ odottaa viel√§ k√§ytt√∂√∂nottoa.¬†¬†Niin Euroopan kuin Yhdysvaltojenkin luomuruokamarkkinoiden kehitys on ollut vauhdikasta. L√§hiruoan kysynn√§n ennakoidaan kolminkertaistuvan viiden seuraavan vuoden aikana. Lue lis√§√§ »

L√§hiruokaviesti 2010 vie ”Nauti tuoreesta” – viesti√§

Neljännen kerran järjestettävä valtakunnallinen Lähiruokaviesti polkaistaan liikkeelle Vaalasta maanantaina 23.8.2010. Viesti kulkee Suonenjoen ja Mikkelin kautta päätyen tasavallan presidentin linnaan 27.8., jossa joukkueiden kapteenit luovuttavat viestinsä Lähiruokaviestin suojelijana toimivalle Tasavallan Presidentti Tarja Haloselle.

Lue lis√§√§ »