‘siat’ arkisto

Suunnittelu tärkeintä luomusianlihan tuotannossa

Parasta luonnonmukaisessa tuotantotavassa on se, että voi ottaa perinteiset maamiestaidot käyttöön. Luomussa on hyvä mahdollisuus kokea onnistumisen iloa. Ykkösasia on suunnittelu. Toisena tulee valmius kehittää omaa tuotantotapaansa koko ajan. Näin toteaa 200 emakon yhdistelmäsikalaa pyörittävä Kari Nyman.
Kokemuksia Nymanin OY:n ja Kimmo Rantasen luomusikatiloilta LuomuTIETOverkkoon ker√§si Katja Mahal. Lue lis√§√§ »

Sianlihan markkinointi ja eläinsuojelumerkin käyttöönoton haasteet Saksassa

Miten hintaa tuijottavan kuluttajan saa maksamaan eläinten tavallista paremmasta hyvinvoinnista, joka tuo tuottajalle lisäkustannuksia? Laaja saksalainen tutkimus läpivalaisi lihaketjua ja sukelsi kuluttajien ajatusmaailmoihin. Miten saadaan lihaketju ulos halpakierteestä?

G√∂ttingen yliopiston koordinoima tutkimushanke nivoi yhteen monta luomutuotantoon ja eettiseen tuotantoon liittyv√§√§ lainalaisuutta. Lue lis√§√§ »

Luomusikojen ruokinta

Kirsi Partanen kertoi LuomuTIETOverkolle luomusikojen ruokinnasta ja eri rehujen ominaisuuksista sekä ruokinnan suunnittelusta.

Luomusikojen ruokinnan¬†on perustuttava ensisijaisesti omalla tilalla tuotettuihin rehuihin. Sikojen tulee saada karkearehua p√§ivitt√§in ja porsaiden tulee saada em√§n maitoa 40 p√§iv√§n ik√§√§n saakka. K√§yt√§nn√∂ss√§ aminohapposuositusten t√§ytt√§minen voi olla varsin haasteellista, mutta niist√§ voidaan hiukan tinki√§. Lue lis√§√§ »

Karkearehut lisäävät sikojen aktiivisuutta ja vähentävät aggressiivista käyttäytymistä

Luonnonmukaisessa tuotannossa sikojen tulisi saada toteuttaa lajinmukaisia k√§ytt√§ytymistarpeitaan, joihin kuuluu ymp√§rist√∂n tutkiminen ja ruuan etsiminen tonkimalla. Luomussa sioilla tulee olla mahdollisuus ulkoilla, ja ulkoilualueet lis√§√§v√§t sikojen mahdollisuuksia toteuttaa tonkimistarvettaan. Sikojen on my√∂s saatava p√§ivitt√§in karkearehua vapaasti. Siat voivat sulattaa osan karkearehujen kuidusta paksusuolen mikrobik√§ymisen avulla. Karkearehuilla on my√∂s positiivinen vaikutus sikojen hyvinvointiin. Ne lis√§√§v√§t sikojen motivaatiota tutkia ymp√§rist√∂√§√§n ja sy√∂d√§ saamiansa karkearehuja. Lue lis√§√§ »

Tuotantoympäristö vaikuttaa emakoiden emo-ominaisuuksiin

Emakon porsastuotos on keskeinen porsastuotannon taloudellisuuteen vaikuttava tekij√§ niin luonnonmukaisessa kuin tavanomaisessa tuotannossa. Luomutuotannossa porsaiden on saatava ime√§ emakon maitoa v√§hint√§√§n 40 p√§iv√§n ik√§√§n saakka, kun tavanomaisessa tuotannossa porsaat vieroitetaan nuorempina, 4 ‚Äď 5 viikon i√§ss√§. Ruotsissa luomuemakot ovat porsaidensa kanssa omissa karsinoissaan kahden viikon ajan porsimisesta. Sen j√§lkeen emakko porsaineen saa olla ryhm√§karsinassa muiden imett√§vien emakoiden ja n√§iden porsaiden kanssa. Lue lis√§√§ »

Emakoiden kiimaan tuleminen ja tiineyttäminen imetysaikana

Luonnonmukaisessa tuotannossa emakoiden porsastuotos, vieroitettuja porsaita emakkoa ja vuotta kohti, on pienempi kuin tavanomaisessa tuotannossa. T√§m√§ johtuu osittain luomutuotannossa vaadittavasta pidemm√§st√§, v√§hint√§√§n 40 p√§iv√§√§ kest√§v√§st√§ imetysajasta. Pidempi imetysaika pienent√§√§ emakon vuodessa tuottamien pahnueiden lukum√§√§r√§√§. Pitk√§ll√§ imetysajalla voi olla ep√§suoriakin vaikutuksia. Imetysaikana kiimassa ollut emakko ei tule kiimaan viikon sis√§ll√§ vieroituksesta, vaan normaalin kiimakierron mukaisesti noin kolmen viikon kuluttua edellisest√§ kiimasta. Lue lis√§√§ »

Luomusianlihan markkinat toimivat Ruotsissa

Luomusianlihan tuottajat ovat Ruotsissa tyytyväisiä, vaikka tavanomaisilla sianlihan tuottajilla menee huonosti. Luomusianlihan markkinointi pelaa ja tuottajahinta on tyydyttävällä tasolla.
Ruotsin Luomuliitto on tehnyt paljon luomusianlihan markkinoiden kehitt√§miseksi markkina-asiantuntija Dirk van der Krogtin johdolla.¬† Luomusianlihan tuottajahinta on Ruotsissa nyt luomusianlihan kansainv√§lisell√§ tasolla eli noin 2,70 eur/kg. Aiheesta kertoi mm maatalousalan yrityslehti ATL. Lue lis√§√§ »

Eläinaineksen merkitys sikojen luomutuotannossa

Luonnonmukaisessa tuotannossa k√§ytet√§√§n p√§√§asiassa samoja sikarotuja ja ‚Äďlinjoja kuin tavanomaisessa tuotannossa. EU:n luonnonmukaisen tuotannon s√§√§d√∂ksiss√§ kehotetaan kuitenkin suosimaan alkuper√§isi√§ el√§inrotuja. Tuottajan n√§k√∂kulmasta alkuper√§isrodut eiv√§t v√§ltt√§m√§tt√§ ole houkuttelevia, koska niiden tuotantotulokset, kuten taloudellisesti t√§rke√§ rehuhy√∂tysuhde ja ruhon lihakkuus j√§√§v√§t usein huonommiksi verrattuna jalostettuihin sikalinjoihin. Lue lis√§√§ »

Luomusiat ja eläinten hyvinvointi

Sioilla on tarve tonkia ja tutkia ympäristöään. Luontaisesti siat elävät muutaman lähisukua olevan emakon ja näiden jälkeläisten laumoissa. Varsinkin aikuinen sika hyväksyy huonosti uusia jäseniä laumaan. Emakolla on sisäsyntyinen tarve tehdä pesä.

Virikkeet ja kuivitus parantavat sian hyvinvointia. Sian sosiaalinen käyttäytyminen vaatii tilaa, samoin kuin pesänrakennus. Luonnonmukaiseen sikatuotantoon kuuluvat vaatimukset virikkeistä ja lisätilasta tavanomaiseen tuotantoon nähden.

Kotieläintieteen hyvinvoinnin professori Anna Valros kertoi LuomuTIETOverkon sikakurssilla tutkimustuloksia käyttäytymistarpeista, hyvinvoinnista ja niiden huomioimisesta tuotannossa. Esitys on nyt saatavilla multimediamuodossa.
Lue lis√§√§ »

Luomusikalan suunnittelu ja rakentaminen

Luomusikalan rakentaminen eroaa tavanomaisesta. Kasvatusajan eri vaiheiden pituus ja rakenteiden mitoitus määräävät rakentamista.

MTT:ss√§ ty√∂skentelev√§ arkkitehti Tapani Kivinen k√§vi LuomuTIETOverkon sikakurssilla kertomassa luomusikalan suunnittelun vaatimuksista ja ratkaisuista. Esityksest√§ tehty multimediaversio on kiinnostuneiden k√§ytett√§viss√§. Lue lis√§√§ »