‘tutkimus’ arkisto

Luomumarkkinan arvo kasvoi 46 prosenttia vuonna 2011

Luomumarkkinan arvo kasvoi vuonna 2011 jopa 46 prosenttia ilmenee Nielsenin Kuluttajapaneelin uusista tiedoista. Luomutuotteiden osuus kaikkien ostojen arvosta nousi 1,2 prosentista 1,7 prosenttiin, kerrotaan Luomuliitosta, joka vastaa tietojen hankinnasta Nielseniltä.

– Kasvuprosentti n√§ytt√§√§ hyv√§lt√§. Olemme iloisia siit√§, ett√§ yritykset ovat tarttuneet luomuun selke√§sti aktiivisemmin, toteaa Jukka Lassila Luomuliitosta. Lue lis√§√§ »

Luomun aitouden todentamiseen analyysimenetelmia

Euroopanlaajuisessa tutkimuksessa¬†j√§ljitet√§√§n¬†seuraavat 3 vuotta erityisesti luomutuotteille ominaisia kemiallisia sormenj√§lki√§ ‚ÄĚFast methods for authentication of organic plant based foods‚ÄĚ (AuthenticFood) -tutkimushankkeessa.¬†Luomutuotteiden osalta onkin koettu tarpeelliseksi l√§hte√§ kehitt√§m√§√§n luomun aitouden varmistavia menetelmi√§, ns. aitousindikaattoreita. Suomesta tutkimusryhm√§ss√§ ovat mukana ¬†Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkijat. Lue lis√§√§ »

Rypsi luomuviljelyss√§‚Äď tuloksia ja haasteita

Rypsi on tärkeä öljykasvi ja hyvälaatuisen valkuaisen lähde kotieläimille. Luomukotieläintuotannossa tarvittavat valkuaisrehut tulisi tuottaa kotimaassa.
Tutkija Miia Kuisma laati LuomuTIETOverkkoon PP-esityksen rypsin luomuviljelystä erityisesti MTT:n Karilan tutkimusasemmalla suoritettujen luomurypsin viljelytutkimusten valossa.

Lue lis√§√§ »

Tarja Cronberg esittää Luomuinstituuttia Mikkeliin

Tkt, KTT Tarja Cronberg esittää Luomuinstituutin perustamista Mikkeliin. Cronbergin mielestä Luomuinstituutti syntyy, kun Mikkelissä jo nyt olemassa olevat luomutoiminnot kootaan sopimuksella yhdeksi instituuttikokonaisuudeksi.

Cronberg toteaa, että Luomuinstituuttia tarvitaan lujittamaan Suomen kansainvälistä brändiä. Lisäksi sitä tarvitaan välittömästi myös tukemaan luomun kokonaisvaltaista kehittämistä elintarviketuotannossamme.

Lue lis√§√§ »

Kansainvälistä huippuosaamista Mikkeliin

Luomualan uusinta kotimaista ja ulkomaista tietoa välitetään Luomupäivässä 9.11.2011 Mikkelissä. Päivän 15 esityksestä kaksi tulee Euroopan luomututkimuksen huipulta, kun sveitsiläisen luomututkimuslaitos FIBL:n johtaja Urs Niggli luennoi luomupäivillä.

Ensimm√§isess√§ luennossaan Niggli kertoo Luomumaataloudesta kest√§v√§n maatalouden osana. Esityksess√§√§n h√§n keskittyy maatalouspolitiikan, markkinoiden ja kuluttajien rooleihin luomun kehitt√§misess√§ ja tuo esiin esimerkkej√§ Sveitsist√§, Saksasta ja It√§vallasta. Toisessa esityksess√§√§n Niggli paneutuu Luomumaatalouden mahdollisuuksiin hillit√§ ilmastonmuutosta. Lue lis√§√§ »

Luomututkimuslaitos perustettu Unkariin

Luomututkimuslaitos on perustettu Unkariin. Yhteisty√∂kumppanina toimii sveitsil√§inen Luomututkimuslaitos FIBL. FIBL k√§ynnisti luomututkimuksen kehitt√§mist√§ Unkarissa tukevan hankkeen vuoden 2011 alussa. Kes√§kuussa perustettu Unkarin Luomututkimusta ja luomuneuvontaa tekev√§ laitos (√Ėkol√≥giai MezŇĎgazdas√°gi Kutat√≥int√©zet ‚Äď √ĖMKi) tekee ja koordinoi luomututkimushankkeita. Lue lis√§√§ »

Luonnonvarojen kulutus ylitti tänä vuonna luonnon kantokyvyn 27.9.2011

Syyskuun 27. p√§iv√§st√§¬†alkaen ihmiskunta el√§√§ yli varojensa, kuluttaen luonnonvaroja ja p√§√§st√§en ilmakeh√§√§n hiilidioksidia enemm√§n kuin maapallo pystyy vuodessa tuottamaan ja sitomaan. Laskelma perustuu yhdysvaltalaisen Global Footprint Networkin mittauksiin. Lue lis√§√§ »

Julkaisu vauhdittaa luomuruoan terveellisyyskeskustelua

Suomessa on her√§tty pohtimaan yh√§ laajemmin ruokavalion merkityst√§ terveydellemme. L√§√§ketieteess√§ ja elintarviketeollisuudessa on alettu tutkia ruoka-aineiden terveysvaikutuksia ja toisaalta tavalliset ihmiset ovat alkaneet huolestua yh√§ teollistuvammasta elintarviketuotannosta sek√§ ymp√§rist√∂n saastumisesta, joiden seurauksina viime vuosien laajoja ruokaskandaaleja voidaan pit√§√§. Luomun√§k√∂kulman keskusteluun tuo Marja Nuoran laatima keskustelupaperi Luomu ja Terveellisyys. Lue lis√§√§ »

Voidaanko maailman ihmiset ruokkia ilman luomumaataloutta?

Maailman kasvavan väestön kestävään ruokkimiseen ei riitä, että tuotamme enemmän ruokaa, vaan menetelmien on muututtava kestävämmiksi, jotta voisimme ruokkia maailman väestön tulevaisuudessa, sanoo MTT:n erikoistutkija Helena Kahiluoto.

Vuoteen 2050 menness√§ maailman v√§est√∂ on laskelmien mukaan kasvanut yhdeks√§√§n miljardiin, ja ruokaa pit√§isi nykymenolla tuottaa jopa 70 prosenttia enemm√§n. Samaan aikaan vaaditaan luomutuotannon lis√§√§mist√§. Onko t√§llainen yht√§l√∂ mahdollinen? Lue lis√§√§ »

√Ėljyaikakauden huippu maailman √∂ljyntuotannon tulevaisuuden analyysi

√Ėljyn tuotantoennuste Uppsala ja IEAUppsalan yliopiston tutkijaryhm√§ kritisoi Kansainv√§lisen Energiaj√§rjest√∂ IEA:n julkaisemaa World Energy Outlook 2008-raporttia tulevaisuuden √∂ljyntuotantom√§√§rien yliarvioinnista. IEA on OECD-maiden energia-alan asiantuntijaj√§rjest√∂, jonka ennusteiden perusteella monet valtiot ja organisaatiot tekev√§t omia tulevaisuuden energiapoliittisia linjauksiaan. Uppsalan tutkijaryhm√§ ennustaa √∂ljyn tuotannon laskevan nykytasosta vuoteen 2030 menness√§ 75 miljoonaan tynnyriin p√§iv√§ss√§, kun taas IEA ennustaa tuotannon kasvavan yli 106 miljoonaan tynnyriin. Lue lis√§√§ »