‘tutkimus’ arkisto

Luomuviljely säästää energiaa ja parantaa energiatehokkuutta

Kaksitoistavuotisen kanadalaistutkimuksen mukaan luomuviljely on paras tapa v√§hent√§√§ uusiutumattoman energian kulutusta kasvinviljelyss√§. Luomuviljelyss√§ energiaa kului keskim√§√§rin 50 % tavanomaista viljely√§ v√§hemm√§n. Luomuviljelyss√§ my√∂s energiank√§yt√∂n tehokkuus oli tutkituista tuotantotavoista paras (k√§ytetty√§ energiayksikk√∂√§ kohti tuotettu energia). Tavanomainen viljely oli luomuviljely√§ tehokkaampaa vain viljelypinta-alaa kohti tuotetun energian m√§√§r√§ss√§. Lue lis√§√§ »

Luomusiat ja eläinten hyvinvointi

Sioilla on tarve tonkia ja tutkia ympäristöään. Luontaisesti siat elävät muutaman lähisukua olevan emakon ja näiden jälkeläisten laumoissa. Varsinkin aikuinen sika hyväksyy huonosti uusia jäseniä laumaan. Emakolla on sisäsyntyinen tarve tehdä pesä.

Virikkeet ja kuivitus parantavat sian hyvinvointia. Sian sosiaalinen käyttäytyminen vaatii tilaa, samoin kuin pesänrakennus. Luonnonmukaiseen sikatuotantoon kuuluvat vaatimukset virikkeistä ja lisätilasta tavanomaiseen tuotantoon nähden.

Kotieläintieteen hyvinvoinnin professori Anna Valros kertoi LuomuTIETOverkon sikakurssilla tutkimustuloksia käyttäytymistarpeista, hyvinvoinnista ja niiden huomioimisesta tuotannossa. Esitys on nyt saatavilla multimediamuodossa.
Lue lis√§√§ »

Palkokasveilla kilpailukykyä maidontuotantoon Virossa

Monipuolista palkokasvitietoutta Tehoa omavaraiseen valkuaisruokintaan -kurssille toi tri Hindrek Older Virosta. Virossa monet isotkin maitotilat tuottavat maitoa hyvin pienin tuotantokustannuksin, kun valkuaispitoiset rehut tuotetaan palkokasvien avulla. Older on toiminut vuosia Viron maataloustutkimuksessa sekä palkokasvien viljelyn että omavaraisen valkuaisruokinnan parissa. Viime vuosina hän on toiminut meijerin neuvojana. Virossa monet isotkin maitotilat tuottavat maitoa hyvin pienin tuotantokustannuksin, kun valkuaispitoiset rehut tuotetaan palkokasvien avulla.
Lue lis√§√§ »

Antibioottiresistenssi yleistyy elintarvikkeissa Saksassa

Lukuisat ihmiselle haitalliset bakteerit ovat kehitt√§neet resistenssin antibiooteille. Seurauksena on, ett√§ l√§√§kkeet menett√§v√§t tehonsa. Sairausajat pitenev√§t. Toisinaan sairauksista tulee hengenvaarallisia. Antibioottiresistenssin laajuudesta Saksan elintarvikeketjussa laajan tutkimuksen teki Saksan liittovaltion riskientutkimuslaitos (Bundesinstitut f√ľr Risikobewertung (BfR). Lue lis√§√§ »

Antibiootteja löytyy vihanneksista

El√§imille k√§ytett√§vien antibioottien j√§√§mi√§ on l√∂ydetty vihanneksista. L√∂yd√∂n ovat tehneet Minnesotan yliopiston tutkijat. El√§inten l√§√§kint√§√§n k√§ytett√§v√§t antibiootit voivat siten siirty√§ ihmisravinnoksi k√§ytett√§viin kasveihin. Lue lis√§√§ »

Roskiin 5 prosenttia kotitalouksien ruoasta

Suomalainen heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin 20 Р30 kiloa vuodessa. Yksittäinen kotitalous haaskaa vuosittain 50 Р65 kiloa. Eniten pois heitetään vihanneksia ja kotiruokaa.  Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikin määrää, laatua ja taustatekijöitä selvitettiin MTT:n Foodspill-projektissa.

Kotitaloudet tuhlaavat vuosittain noin viisi prosenttia ostamastaan ruuasta. Eniten ruokah√§vikki√§ henke√§ kohti syntyy sinkkutalouksissa, erityisesti yksin asuvilla naisilla. Lue lis√§√§ »

Maanpinnan katteet luomumansikan viljelyssä

Mink√§lainen merkitys erilaisilla maanpinnan katteilla on mansikan kasvuun, satoisuuteen, sadon laatuun ja kasvinsuojelutilanteeseen? Mansikkaviljelyksill√§ perinteisesti k√§yt√∂ss√§ olevalle mansikkamuoville etsittiin korvaavia maanpinnan katevaihtoehtoja MTT:n vet√§m√§ss√§ tutkimuksessa vuosina 2000-2002. Lue lis√§√§ »

Luomumarkkinat rajussa kasvussa Itävallassa

Luomumarkkinat kasvoivat kohisten Itävallassa vuoden 2010 alkupuoliskolla. Ensimmäisen vuosikolmanneksen aikana luomutuotteita myyntiin 40 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna vastaavana aikana. Myynnin arvolla mitattuna kasvu oli 30 prosenttia.

Itävalta luomun ykköseksi
Itävalta on nyt Euroopan ykkönen luomumaana. Viidennes Itävallan peltoalasta on nyt siirtynyt luomutuotantoon, kun koko EU:ssa keskiarvo on noin 4 prosenttia. Itävalta on näin saavuttanut tavoitteen siirtää 20 prosenttia peltoalasta luomutuotantoon, sanoi maatalous- ja ympäristöministeri Niki Berlakovich.

Lue lis√§√§ »

Parempilaatuista maitoa luomutuotannosta ‚Äď h√§rskiintymisriski pienempi

Laaja tanskalaistutkimus osoittaa, että luomumaidon laatu on tavanomaista parempi. Luomumaidossa on härskiintymistä aiheuttavia vapaita rasvahappoja tavanomaista maitoa vähemmän. Tämä johtuu erilaisesta ruokinnasta ja eläinten hoidosta.

Maitoon syntyy h√§rskiintynyt maku, kun lipaasientsyymi hajottaa maidon rasvat (triglyseridit) vapaiksi rasvahapoiksi. Maidon kova mekaaninen k√§sittely vaurioittaa maidon rasvapallosia suojaavia kalvoja ja altistaa ne lipaasientsyymin rasvaa hajottavalle vaikutukselle. Lue lis√§√§ »

Sipuli voi korvata ruuan säilöntäaineet

Tuoreessa espanjalaistutkimuksessa selviää, että sipulit voivat tulevaisuudessa mahdollisesti korvata säilöntäaineita terveellisellä tavalla. Tämä sipuleiden vaikutus perustuu flavonoideihin.

Sipulien rikkiyhdisteet sek√§ itkett√§v√§t ett√§ antavat n√§ille kasviksille tyypillisen aromin. Antioksidantteina ja mikrobien tuhoajana rikkiyhdisteiden vaikutus on lyhytaikainen, koska yhdisteet helposti karkaavat k√§sittelyss√§ ja hajoavat s√§ilytyksess√§. Lue lis√§√§ »