‘tutkimustiivistelmät’ arkisto

Ravinnekuormituksen arviointi: ravinnetaseista ravinnetehokkuuteen

Ravinnetaseet kuvaavat systeemiin tulevien ja systeemistä poislähtevien ravinteiden erotuksen. Tähänastisessa tarkastelussa maatalouden ravinteiden käyttöä ei ole kyetty kuvaamaan millään vertailukelpoisella, yhteismitallisella suureella. Ravinnetaseet eivät sellaisenaan sovellu kuvaamaan tilakohtaista ravinteiden hyväksikäyttöä. Keskeisimmät ongelmat liittyvät tulosten tulkintaan ja erilaisten ravinnevirtojen hallintaan. Tutkija Pentti SEuri tarkastelee ravinnetaseiden hyödyntämistä ja ravinnetehokkuuden määrittämistä. Lue lisää »

Luomumaidon rasva terveydelle edullista

Luomumaitoa lasissaMaidon rasvan koostumusta tutkittiin kahden vuoden aikana Britanniassa keräämällä maitonäytteet vähittäiskaupassa myytävistä maidoista. Newcastlen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana 22 eri tuotemerkin tuotteita, joista 10 oli luonnonmukaisesti tuotettuja. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää tuotantomenetelmän ja vuodenajan vaikutusta kulutusmaitojen rasvan koostumukseen. Luomumaidossa oli enemmän terveydelle edullisia rasvahappoja.

Lue lisää »

Ihmisen rooli luomukarjojen hoidossa

Karjan parissa työskentelevät ihmiset ovat ratkaisevia eläinten hyvinvoinnille. Luomutilalla eläinten hoitajan merkitys on suuri. Eläinten hyvinvointiin eivät vaikuta ainoastaan ne tavat, miten ihmiset rakentavat tuotantojärjestelmän, suunnittelevat eläinten hoidon ja ruokinnan, täyttävät eläimen lajinmukaisen käyttäytymisen tarpeet ja hyvät tuotanto-olosuhteet vaan siihen vaikuttaa myös ihmisten ja eläinten välinen vuorovaikutus. Eläimen hyvinvointiin vaikuttaa se, miten eläin kokee ihmisen ja ihmisen suhtautuminen eläimiin vaikuttaa siihen, miten hän niitä kohtelee. Lue lisää »

Eläinten käyttäytymisen ymmärtäminen ja hyödyntäminen luonnonmukaisessa karjataloudessa

Luomutuotannossa eläinten luonnollista käyttäytymistä pidetään yhtenä niiden hyvän elämän edellytyksistä ja luomusäännöissä korostetaankin eläinten lajinmukaista käyttäytymistä. Tämä tekee etologiasta, eläinten käyttäytymistieteestä, tärkeän välineen käytännön kotieläintiloilla. Eläinten luonnollisen käyttäytymisen tunteminen auttaa esimerkiksi eläinten paimentamisessa ja liikuttelussa, kiimojen seurannassa ja sairaiden tai vahingoittuneiden eläinten tunnistamisessa. Lue lisää »

Eläinten hyvinvointi, etiikka ja luomutuotanto

Artikkeli käsittelee eläinten hyvinvointia filosofisesta näkökulmasta. Suhtaudutaanko tuotantoeläimiin luomutuotannossa eri tavalla kuin tavanomaisessa tuotannossa, ja jos suhtaudutaan, niin miksi? Ovatko kyseessä erilaiset arvot vai erilainen näkemys ihmisen asemasta luonnossa? Eläinten hyvinvointi on tärkeä osa luonnonmukaisen tuotannon eettistä kehystä ja siitä keskustellaan monissa erilaisissa yhteyksissä. Mutta mitä eläinten hyvinvoinnilla tarkoitetaan luomutuotannossa? Onko eläinten elämä laadultaan hyvää ja millaisessa eettisessä viitekehyksessä kysymystä pitäisi tarkastella? Luomutuotannossa painotetaan luonnollisuutta, ja se tietenkin vaikuttaa paljon käsitykseen siitä, mitä eläinten hyvinvoinnilla ymmärretään. Lue lisää »

Luomuviljely parantaa mansikan pölytyksen onnistumista

Luonnonmukaisen viljelyn vaikutuksia mansikoiden pölytykseen selvitettiin Lundin yliopiston tutkimuksessa. Viljelykokeessa mansikoiden pölytys onnistui yli kaksi kertaa paremmin luomuviljelyssä kuin tavanomaisilla tiloilla. Paremman pölytyksen myötä sekä sadon määrä että laatu olivat korkeampia. Myönteinen vaikutus ilmenee jo 2-4 vuoden kuluessa luomuun siirtymisestä. Tutkimus osoittaa, että luomuviljelyyn siirtyminen voi parantaa nopeasti pölytyksen onnistumista ja siten myös mansikkasadon määrää ja laatua. Lue lisää »

Luomukasviksille sormenjälki

Kasvava luomutuotteiden kysyntä ja luomutuotteista saatava parempi hinta on tuonut mukanaan myös lieveilmiöt kuten tuoteväärennökset. Valvontajärjestelmän ja -merkkien lisäksi koetaan tarpeelliseksi kehittää muitakin keinoja tunnistaa luomutuote. Eurooppalaiset tutkijat selvittävät parhaillaan yhteistyössä erityisesti luomutuotteille ominaisia kemiallisia sormenjälkiä. Tavoitteena on kehittää helppokäyttöinen työkalu tuoteväärennösten tunnistamiseen. Siten kuluttajat voivat jatkossakin olla varmoja, että luomutuote on oikeasti luomua. Lue lisää »

Fosforin tuotantohuippu – jatkoa öljyn tuotantohuipulle

Nykyaikaiset maanviljelyjärjestelmät ovat riippuvaisia raakafosfaatista saatavista fosforilannoitteista. Tämä tarkoittaa turvautumista rajalliseen luonnonvaraan, jonka tunnetut varannot voivat loppua tällä vuosisadalla. Huolestuttavampaa on se, että ennen tuon vaiheen saavuttamista tulemme näkemään maailman raakafosfaatin tuotannon huipun, todennäköisesti seuraavien 30 vuoden kuluessa. Lue lisää »

Fosforia voidaan säästää ympäristö paranee

Kuinka paljon maatalouden fosforinkäyttö muuttuisi, jos fosforia annosteltaisiin tarpeen mukaisesti ja kotieläintalouden sivutuotteet hyödynnettäisiin nykyistä paremmin?

Maatalouden fosforikiertoa tarkastellut laaja MTT:n tutkimus osoittaa, että fosforilannoituksen kokonaismäärää voidaan vähentää huomattavasti koko Suomessa ja etenkin kotieläintuotantoon keskittyneillä alueilla. Lue lisää »

Luomun ympäristötehokkuus

Luomutuotannosta vallitsee mitä erilaisimpia uskomuksia ja käsityksiä – myyttejä. Tässä artikkelissa vastataan niistä kahteen: ”Luomun ravinnekuormitus on tavanomaista maataloutta voimakkaampaa käytetyn karjalannan vuoksi” sekä ”Luomussa käytetään enemmän energiaa kuin tavanomaisessa tuotannossa”.

Luomutuotantoa ja sen ympäristövaikutuksia arvioidaan usein vain maatiloilla tapahtuvien toimintojen perusteella. Tällöin jäävät huomiotta maatilan ulkopuoliset toiminnot, joiden vaikutus kokonaisuuteen voi olla selvästi maatilatoimintoja suurempi. Lue lisää »