‘valkuaiskasvit’ arkisto

Kokemuksia Väljän tilalta

 

Peltoviljelyn järjestäminen tasapainoisesti on luomuviljelyn perusta. Viljelykierrossa vaihdellaan typensitojakasveja ja viljakasveja. Apilan ja muiden palkokasvien viljelytekniikan hallinta on tärkeää koko viljelyn menestymiselle. Eri viljalajien ja palkoviljojen seosviljely voi parantaa viljelyvarmuutta ja lisätä satotasoja. Aluskasvien käyttö on mahdollisuus tehostaa viljelyä monin tavoin. Rikkakasvien hallintaa viljelytekniikan avulla on tarpeen opetella. Luomuviljelijä Marko Väljä kertoi LuomuTIETOverkolle viljelykokemuksiaan luomukarjatilan viljelyn toteuttamisesta tehokkaasti.  
Lue lisää »

Omavaraisuutta maitotilalla

Luomumaidontuotannossa on eduksi pyrkiä suureen rehuomavaraisuuteen. Valkuaisomavaraisuuteen pyritään apilaa ja muita nurmipalkokasveja viljellen. Valkuaispitoisia väkirehuja, kuten hernettä ja rypsiä voidaan myös viljellä omalla tilalla. Viljelyn ja ruokinnan tasapainoisuus ja suuri omavaraisuus pienentävät ostopanosten tarvetta ja parantavat tuotannon kannattavuutta. Luomumaidontuottaja Veijo Leino kertoi kokemuksiaan luomumaitotilan rehunviljelystä ja lypsykarjan hoidosta LuomuTIETOverkko-hankkeen kurssilla.  
Lue lisää »

Herneen luomuviljely

Herneen viljely tarjoaa etuja sekä omavaraistamalla lannoitusta että tuottamalla valkuaispitoista rehua karjalle. Luomuneuvoja Tero Tolvanen esittelee herneen viljelytekniikkaa luomuviljelyn näkökulmasta LuomuTIETOverkolle laatimassaan dia-esityksessä. Lue lisää »

Palkokasvien viljely säilörehuksi ja viherlannoitukseen

Palkokasvit ovat keskeisiä pyrittäessä omavaraiseen typpitalouteen. Palkokasvit ovat myös tärkeitä valkuaisomavaraisuuden kannalta. Mitkä palkokasvit soveltuvat meillä viljeltäviksi? Millaista viljelytekniikkaa niiden viljelyssä on syytä käyttää? Yksi- ja monivuotisten palkokasvien ominaisuuksia ja viljelytekniikkaa valottaa tutkija Arja Nykäsen LuomuTIETOverkolle laatimat monipuoliset multimediaesitykset. Lue lisää »

A I Virtasen typpikotovarainen viljelyjärjestelmä

A I Virtanen kehitti typpikotovaraista viljelyjärjestelmää Sipoossa sijaitsevalla Joensuun 38 hehtaarin tilallaan vuodesta 1933 lähtien. Kemian Nobel-palkinnon saannin perusteena erityisesti mainittu rehunsäilöntämenetelmän kehittäminen liittyi kiinteästi koko tilan typpiomavaraisuuden tavoitteluun.

Typpiomavaraisuuden hän jakoi kahteen osaan: omavaraiseen valkuaisruokintaan ja omavaraiseen typpilannoitukseen. Omavaraisessa typpilannoituksessa on omavaraisen typenhankinnan lisäksi tärkeää kotoisten lannoitteiden typen hyväksikäyttö. Täydellistä typpiomavaraisuutta helpompaa on vain jommankumman osa-alueen typpiomavaraisuus. Lue lisää »

Kokemuksia sinimailasen viljelystä

Sinimailasen viljely kiinnostaa varsinkin maidontuottajia. Kasvi on kuitenkin haasteellinen viljeltävä. Maidontuottaja Marko Mäki-Arvelan kokemuksia sinimailasen viljelystä on oheisessa PP-esityksessä, joka sisältää runsaasti havainnollisia valokuvia sinimailaskasvustoista. Lue lisää »

Vihantahernelajikkeiden tilavertailu

Tilakokeessa verrattiin kolmea uutta vihantarehuhernelajiketta kasvukaudella 2011. Kasvustohavainnot on nyt julkaistu valokuva-albumissa. Lue lisää »

Kesäretkellä luomutiloilla Etelä-Pohjanmaalla nähtyä

Joukko omavaraisesta valkuaistuotannosta kiinnostuneita maidontuottajia LuomuTIETOverkon Karjatila valkuaisomavaraiseksi-kurssilta  sekä valkuaiskasvien viljelijöitä Varsinais-Suomesta sekä paikallisia viljelijöitä vieraili kahden päivän ajan 25-26.7.2011 Etelä-Pohjanmaan luomutiloilla.
Eri puolilta Suomea tulevat retkeläiset tutustuivat kolmeen luomumaitotilaan ja yhteen luomukasvinviljelytilaan. Retkeläisiä kiinnosti erityisesti omavarainen valkuaisen tuotanto apilanurmia, herne-viljaseoksia, vihantaherneseoksia ja härkäpapua viljellen. Vierailutilojen kasvustot ja viljelykokemukset olivat varsin kiinnostavia ja herättivät vilkasta keskustelua.
Tutustu allaolevien valokuvien avulla tiloihin, joilla vierailimme. Lue lisää »

Märehtijän ruokinta luomussa

Märehtijöiden ruokintaan kuuluu luomutuotannossa luonteenomaisesti palkokasvien käyttö. Märehtijät ovat varsin joustavia valkuaisrehustuksen osalta. Kasvilajin vaikutus rehujen kivennäiskoostumukseen on huomioitava ruokinnassa.

Professori Marketta Rinne kertoi LuomuTIETOverkolle märehtijöiden ruokinnasta luomussa. Materiaali julkaistaan verkkoluentoina neljässä osassa. Lue lisää »

Omavarainen valkuaisruokinta kiinnostaa viljelijöitä

Valkuaisruokinnan omavaraistaminen ja kustannusten säästäminen kiinnostaa maidon- ja naudanlihan tuottajia. Tehoa omavaraiseen valkuaisruokintaan – kurssit vetivät salit täyteen Uudessakaupungissa 16-17.2.2011 ja Kuopiossa 21-22.2.2011. Noin 200 maidon- ja naudanlihan tuottajaa sai tuhdit paketit uutta ajateltavaa valkuaisrehujen viljelyyn ulkomaisten ja kotimaisten alustusten välityksellä. Kurssit järjesti omavaraisen valkuaisruokinnan teemaryhmä, MTT, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin LuomuTIETOverkko-hanke sekä Older Grupp Virosta. Lue lisää »