Eerolan iso viljatila siirtyi luomuun

Eerolan viljatila Hyvinkäällä siirtyi luomuun vuonna 2010. Millaisia haasteita miltei 400 hehtaarin tilan siirtäminen luomuviljelyyn tuo tullessaan? Luomuun siirtymistä on Eerolan tilalla mietitty jo vuodesta 1995 lähtien, kun Suomi liittyi EU:hun. Luomusuunnitelma tehtiin vuonna 2007, mutta silloin siirtyminen kuitenkin vielä siirtyi eteenpäin. Luomuun siirtyminen vaatii uudenlaisten asioiden opiskelua, miltei kaikki on mietittävä uudesta näkökulmasta.

Kuuntele Markus Eerolan kokemuksia ja katso kuvia.

Luomuun siirtyminen työllistää, mutta yrittäjäpariskunta uskoo luomuun. Kaikki merkit viittaavat siihen, että tulevaisuudessa luomu- ja lähiruoan kysyntä tulee kasvamaan merkittävästi.

Sukupolven vaihdos tehtiin 1998. Viljelyssä oli 398 hehtaaria peltoa vuonna 2010. Pellot ovat hajallaan eri puolilla kaupunkia. Lohkojen suuri määrä ja hajanaisuus tuovat omat lisähaasteensa. Luomussa peltojen kuivumisen eteneminen ja kasvustojen kehityksen seuranta on tavanomaista tärkeämpää. Työt pyritään kuitenkin tekemään oikeaan aikaan.

Muokkaus on yksi keskeinen asia, joka on tärkeä miettiä uudelleen luomuviljelyyn siirryttäessä. Seuraavassa Markus Eerola kertoo niistä muutoksista, joita Eerolan tilalla on tehty luomuun siirryttäessä ja erityisesti muokkauksessa.

Kuuntele Markus Eerolan kokemuksia ja katso kuvia.

Markus Eerola 11.8. 2010: Kokemuksia maan hoidosta ja kevennetystä muokkauksesta (44 min)

Tulosta