Etelä-savolaiset luomutuottajat esittäytyvät Farmari-maatalousnäyttelyssä

Suomen Maatalousnäyttely 2010 järjestetään Etelä-Savossa Mikkelissä heinä-elokuun vaihteessa. Näyttely tarjoaa tietoa ja elämyksiä viljelijöille ja kuluttajille. Näyttelyn retkikohteista löytyy kolme luomutilaa, jotka ovat erikoistuneet maidon-ja lihantuotantoon sekä maatilamatkailuun. 
Yleisöä vastaanottavia retkikohteita on valittu yli sadasta ehdokkaasta 21. Valitut kohteet välittävät syvennettyä ja käytännönläheistä tietoa maaseudun  monipuolisesta toiminnasta.

Kolme retkikohteista on maatiloja, joilla luonnonmukainen tuotanto on päätuotantosuuntana. Lisäksi retkikohteista löytyy kaksi kohdetta, joissa pääsee tutustumaan luonnon resurssien muovaamaan menneen ajan eteläsavolaiseen elämäntapaan.

Matkailua, maatilamyymälöitä sekä komeaa karjaa luomuviljellyillä tiloilla

Haukivuorella voi vierailla nuorten lihakarjatilallisten Hanna ja Kalle Mattilan luona Lemettilän tilalla. Tila on siirtynyt luomuviljelyyn vuonna 2008. Peltoa on 120 ha rehuntuotannossa, osa jo luomussa ja loput siirtymävaiheessa. Pihvirotuisia Limousine emolehmiä on 140.

Tilalle on valmistunut vuonna 2007 ja 2010 luomuvaatimukset täyttävät kotieläinrakennukset. Toinen navetoista on kasvihuonekattoinen halli, josta isäntä Kalle totesi, että ei hän enää muunlaista rakentaisikaan, niin mukavalta valoisa navetta tuntuu.

Tila on osakkaana kolmen tilan perustamassa markkinointiyrityksessä Beeffi Oy:ssä ja lihatuotteita voi ostaa mukaan tilakäynnillä.

Juvalla retkikohteena on luomumaitotila, jonka omistajat Nils ja Kerstin Grotenfelt ovat luomumaitomeijeri Juvan Luomu Oy:n perustajajäseniä. Luomuviljely on aloitettu vuonna 1992.

Viljeltyä peltoa on 220 ha. Rehuntuotannon lisäksi viljellään rypsiä, josta puristettua öljyä käytetään polttoaineena viljan kuivurissa. Prosessissa syntyvä rypsipuriste käytetään lehmien valkuaisrehuna.

Tila on mukana myös paikallisissa tuulivoima – ja biokaasuhankkeissa.

Sisältä moderniksi rakennetussa perinteisessä kivinavetassa on 60 lypsävää. Lypsyrobotti on asennettu toimintaan vuonna 2009. 

Wehmaan entisessä tallissa toimii Grotenfeltin perheen yritys Butiken på landet – kauppa, jossa myydään eurooppalaisia, kestäviä käyttövaatteita.
http://www.butikenpawehmais.fi/

Pertunmaalla Matkailutila Lahdelman peltoja on viljelty luomutuotannossa vuodesta 1996. Peltoa on rehuntuotannossa 53 ha.  Limousine-rotuisia emolehmiä on 20. Kasvatettavia lihaeläimiä on 40. Isäntä kertoo, että lihakarjankasvatuksen perustana on voimakaskasvuinen nurmituotanto. Yksivuotisia raiheinä-rehuvirnaseoksia käytetään laitumilla myös rikkakasvien torjunnan vuoksi.

Ritva ja Pertti Lahdelma ovat aloittaneet matkailu- ja ateriapalvelut tilalla jo vuonna 1988.  Ravintolan keittiössä käytetään lähiruoka – ja luomuraaka-aineita. Uutuutena on kokouksia, juhlia ja lomasta nauttivia varten rakennettu kylpylähuvila Keidas.
http://www.lahdelma.com/

Luonnonläheiset rakennusperintö – ja maisemakohteet  Liehtalanniemi ja Pattoi

Liehtalanniemen museotila Puumalassa kertoo saaristoasukas Liehtalan Jallun elämäntavasta. Harmaan patinoituneet talo, navetta, talli ja pihan kota sekä pihalaidunten eläinten olo näyttävät kesällä idyllisiltä, mutta mieleen tulee myös millaista on ollut elää talossa talvipimeällä. Tila on kooltaan 23 ha ja se on kokonaan luonnonsuojelualuetta. Tilan omistaa Puumalan kunta.

Opas kertoo halukkaille Liehtalanniemen kalastajatilan toiminnasta 1900 –luvun alussa ja auttaa asettumaan omatoimiselle eväsretkelle tai uintireissulle. Alueella kiertää 2 km pituinen luontopolku. Tila sijaitsee Saimaan saaressa, jonne pääsee lossitietä tai omalla veneellä ja laivalla.

Juvan kunnan omistama Pattoin perintötalo on malliesimerkki seudun vahvasta talonpoikaistalosta. Talon tupa on kooltaan 64 neliötä, maitokamarissa on oma separaattori, on erikseen kivinavetta ja hirsinen talli, on oma kuulamoottori, pärehöylä ja puimakone.

Viljeltyä on ollut 18 ha, metsää 100 ha ja vuosisadan alussa kaksi torppaakin. Pattoin tilaa on viljelty vielä 1970-luvulla, perinteisin hevostyö – menetelmin. Taloon ei ole vedetty sähkölinjaa, joten eläinten laitumet aidattiin loppuun saakka puisin särentäaidoin. Tehokkaan pellonraivauksen yleensä hävittämää kivijalustaan pystytettyä särentäaitaa on ollut pihapeltojen ympärillä 1,6 km matkalla. Aita- ja porttijärjestelmän rekonstruktion rakentaminen on parhaillaan työn alla.

Ryhmät voivat varata oppaan kertomaan tilasta, entistävän työtavan mukaisesta rakennusten korjauksesta ja kiinnostuneille järjestetään myös työnäytöksiä.

Retkireissun suunnitteluun saa apua
Jokaisen retkikohteen oma esite ja linkit nettisivuille löytyvät www.farmari.net    osoitteesta kohdasta Näyttelyvieras.  Puhelimitse,  020 747 3564,  ProAgrian Marja-Liisa Hauvala kertoo lisää ja auttaa jos olet suunnittelemassa ryhmämatkaa. Hän avustaa reitin suunnittelussa ja tietää taukopaikat. Häneltä saa myös sisäänpääsyliput ja ruokailuliput ryhmäalennuksilla.

Farmariyhteistyössä mukana, erityisesti keskiviikkona 28.07.2010  järjestettävän Luomuseminaarin osalta, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan alueen luomuyhdistys Saimaan Luomu ry.
www.farmari.net
Retkikohteet

Teksti: Brita Suokas

Tulosta