Gm-rapsi saastutti luomutilan Australiassa

Luomuviljelijä on löytänyt gm-rapsia kasvamassa laajalti luomutilansa pelloilta Etelä-Australiassa. Luomuvalvontaviranomaiset ovat ottaneet näytteet löydöksestä. Viljelijä on huolissaan mahdollisista löydön aiheuttamista vakavista seurauksista hänen luomutilansa toiminnalle ja asiakassuhteille. Tapaus on ensimmäinen Australiassa. Luomutuotteissa ei sallita yhtään gm-ainesta. Australian luomuvalvontaelin National Association of Sustainable Agriculture Australia (NASAA) on käynnistänyt virallisen tutkimuksen tapauksesta.

Saastunta ensimmäisen viljelyvuoden jälkeen
Gm-rapsia löytyi noin 220 hehtaarin laajuiselta alueelta, jopa 1,5 km päässä naapurin gm-rapsipellosta. Viljelijä epäilee, että tuuli on kuljettanut tuleentuneita rapseja ja siemeniä sen jälkeen, kun naapuri niitti ne luoólle kuivumaan odottamaan puintia.

Luomutila on luonut laajat asiakassuhteet vuosien varrella. Asiakkaat haluavat sertifioituja luomutuotteita, jotka ovat gm-vapaita.

Lupaus rinnakkaisviljelystä katteeton
Gm-rapsin viljely sallittiin Etelä-Australiassa vasta yksi satokausi sitten ja naapuritilalla gm-rapsia oli viljelyssä ensimmäistä vuotta.

Viljelylupaa myönnettäessä hallitus lupasi, että gm-rapsin viljely on mahdollista pitää erillään tavanomaisista tuotteista. Luomuviljelijä tuntee nyt itsensä hallituksen pettämäksi, koska lupaus rinnakkaiselosta rikkoontui heti ensimmäisen viljelyvuoden jälkeen.

Gm-rapsin aiheuttamaa saastumisriskiä lisää se, että rapsin siemenet voivat säilyä maassa itämiskykyisinä jopa 16 vuoden ajan.

Lisätietoja
Gm-canola contaminates organic farm 8.12.2010

Aikaisempi uutinen:
Australian luomuviljelijät: gm-rapsin viljelykielto säilytettävä 7.9.2007

Kanadan luomuviljelijät hakevat oikeutta gm-rapsivahingoista 3.10.2007

Lisää gm-uutisia

Teksti: Jukka Rajala

Tulosta