Juvan Luomu Vuoden Luomuyritys 2010

Luomuliitto on valinnut Juvan Luomu Oy:n vuoden Luomuyritykseksi. Perusteluina on muun muassa pitkäjänteinen työ luonnonmukaisen tuotannon edistämiseksi Suomessa.

Juvan Luomu aloitti luomumaitotuotteiden valmistamisen jo 1992, jolloin luomun tunnettavuus Suomessa oli hyvin alhainen. Teko oli merkittävä suunnannäyttäjä koko luomualalle ja osoitti juvalaisten tuottajien uskoa siihen, että luomu niin trendinä kuin kaupallisesti kannattavana on osa hyvää tulevaisuutta. Valion kanssa yritys aloitti yhteistyön vuonna 1993 ja se jatkui vuoteen 2009. Vuoden 2009 lopusta luomumaidon keräilijänä Juvan Luomun Hatsolan meijerille on ollut Osuuskunta Maitomaa Suonenjoelta.

Tällä hetkellä Juvan Luomu valmistaa tuotteita muun muassa yhteistyökumppanien omille merkeille, sekä myy maitoa muille luomutuotteita valmistaville yrityksille. Vuoden 2011 aikana markkinoille on tulossa Juvan Luomun omia tuotteita. Juvan Luomu tekee myös viljelysopimuksia ja välittää luomuvalkuaisrehua tuottajille ympäri Suomea.

”20 vuotta sitten meijerikenttä oli suurten muutosten edessä, pienet kuntakohtaiset osuusmeijerit lakkautettiin ja työpaikat valuivat pois. Juvalla oli jo 1980-luvulla aloitettu luomutuotantoon kohdistuva neuvonta joka poiki ajatuksen siitä että meijeritoimintaa voisi jatkaa pienimuotoisella erikoistuotannolla, syntyi Juvan Luomu Oy. Olemme ainoa pelkästään luomua jalostava meijeri Suomessa. Maidontuottajia on tällä hetkellä kaksitoista ” kertoo Nils Grotenfelt, Juvan Luomun tuottaja ja hallituksen varapuheenjohtaja.

Juvan Luomu on investoinut tuotannon prosesseihin, tuotantoautomaatioon ja tietojärjestelmiin vuonna 2010 merkittävästi. Pakkauslinjasto on uudistettu ja tuotteita voidaan nyt pakata pikareista kontteihin.

Yritys hakee yhteistyökumppaniensa kanssa yhteisen tuotekehityksen kautta asiakkaitamme kiinnostavia tuotteita.

Maito tuotetaan alle 35 km päässä meijeristä ja toiminnassa pyritään kestävään kehitykseen. Juvan Luomu siirtyi jo vuosia sitten vihreään sähköön.

Lisätietoja
Juvan Luomu

Luomuliitto

Teksti: Jukka Rajala

Tulosta