Karkearehun laatu tasapainoisen ruokinnan avain- ruokintatietoutta Saksasta

Karkearehun laatu on tasapainoisen ruokinnan avain ja se pitkälti ratkaisee maidontuotannon kannattavuuden. Tasapainoisen ruokinnan tietoutta Saksasta kurssille toi tri Leonhard Raab Schaumann GmbH:stä. Maidontuotannon kannattavuus riippuu ennen kaikkea ruokinnasta, tuotoksesta ja lehmien terveydestä. Ruokinnan tulisi olla tasapainoista, perusrehun laatu on ratkaiseva. Saksasta löytyy runsaasti esimerkillisiä maitotiloja, joissa tuotosta on nostettu karkearehun laatuun panostamalla.
Tärkeitä tekijöitä ovat hyvälaatuinen kasvusto, sopiva korjuutekniikka ja säilönnän onnistuminen. Eläimet tulee saada syömään runsaasti karkearehua, ruokinnan suunnittelun tulee olla kohdallaan ja ruokinta tulee toteuttaa eläinten lähtökohdista. Kivennäiset, väkirehut ja mahdollisesti erikoisrehut ovat sitten vain lisänä korkeisiin tuotoksiin pyrittäessä.

Eri tutkimusten mukaan lehmät syövät keskimäärin noin 22 kg kuiva-ainetta päivässä, mutta syönti vaihtelee  13,6 -30,9 kg ka/pv. Rehun hyötysuhde on keskimäärin 1,5 kg maitoa/kg rehun kuiva-ainetta. Vaihtelu on kuitenkin suurta 0,86 – 2,4 kg maitoa/kg ka. Tavoitteena tulisi olla tuottaa 1,4-1,6 kg maitoa yhdellä rehun kuiva-ainekilolla.

8000 kg maitoa tuottava lehmä tuottaa karkearehulla ylläpidon ja maitotuotoksesta puolet. Näin 67 % lehmän energian tarpeesta on peräisin karkearehusta. Kun karkearehun laatu on hyvä, riittää appeessa väkirehun osuudeksi noin kolmannes.

Biologisilla säilöntäaineilla saadaan riittävän kuivat rehut säilymään hyvin, kunhan rehunteossa ollaan huolellisia. Markkinoilla on erilaisiin olosuhteisiin tarkoitettuja biologisia säilöntäaineita. Niitä tulisi käyttää ohjeen mukaisesti, jolloin niillä saadaan laadukasta säilörehua. Märimmille säilörehuille hapot ovat varmin säilöntäaine.

Erikoisrehuilla on mahdollista lisätä maitotuotosta jopa kilo päivässä, kertoi tri Raab lopuksi. Näitä tutkittaessa lampailla suoritetut sulavuuskokeet eivät suoraan kerro niiden tuotantovaikutusta lehmillä.

Leonhard Raaben esitys

Teksti: Jukka Rajala

Tulosta