Kotovaraisesta valkuaistuotannosta hyviä kokemuksia

Maitoa voidaan tuottaa omavaraisesti käyttämällä runsaasti valkuaispitoisia nurmirehuja ruokinnassa, kertoi luomumaidontuottaja Vesa Tikka Kurikasta Tehoa omavaraiseen valkuaisruokintaan -kurssilla. Säilörehua tuotetaan Tikan tilalla 350 lehmän karjalle puna-apilavaltaisia nurmista ja vihantarehuherneestä.

Puna-apilanurmia viljellään vain 2 vuotta peräkkäin, jotta apilapitoisuus säilyy riittävän korkeana. Sadon laatu on tällöin hyvä ja satotaso korkea. Usean eri lajikkeen seokset varmistavat osaltaan viljelyvarmuutta. Satovaihtelut ovat kuitenkin tavanomaisia nurmia suurempia.

Vihantarehuherneseoksia viljellään säilörehuksi. Reheväkasvuisia vihantarehuherneitä kylvetään noin 100 kg/ha ja rehuviljoja noin 70 kg/ha. Sopiva sadonkorjuuaika on lyhyt, koska 2-metriseksi kasvava kasvusto lakoutuu helposti. Sato on korjattu ajamalla suoraan ajosilppurin niittopäällä niittäen.

Rehuviljat viljellään monipuolisina hernepitoisina seoksina. Useampaa hernelajiketta kylvetään yhteensä noin 100 kg/ha ja kevätviljoja noin 100 kg/ha. Sato puidaan ja säilötään murskeviljana. Viljelyvarmuus varmistetaan käyttämällä useampia hernelajikkeita ja useita kevätviljalajeja seoksina.

Lisäksi viljojen alle kylvetään aluskasveiksi nurmiseoksia. Puidun herneviljanseoksen olki korjataan hiehojen appeeseen. Aluskasvien satoa hyödynnetään myös rehuna.

Valkuaisruokintaa täydennetään ostamalla rypsiä. Kokonainen rypsi jauhetaan tilalla vasaramyllyllä ja syötetään appeessa lehmille.

Runsaiden palkokasvimäärien käytön ei ole havaittu vähentävän lehmien tiinehtyvyyttä. Kokemusta on nyt 10 vuodelta. Vuorokauden esikuivatus vähentää apiloiden estrogeenipitoisuuksia.

Tilaa on laajennettu voimakkaasti 10 viime vuoden aikana. 350 lehmän vuosituotos on nykyisin 8000 kg maitoa, kun väkirehuprosentti on 35. Väkirehun määrää pyritään tulevaisuudessa laskemaan 4-5 kiloon lehmää kohti päivässä. Tähän pyritään tekemällä palkokasvinurmista entistä valkuaispitoisempia säilörehuja. Härkäpapua aiotaan viljellä myös puhtaana säilörehuksi.

Vesa Tikka: Kokemuksia omavaraisesta valkuaishuollosta(10.3.2011 tallennettu esitys, diat ja ääni, 43 min)

Teksti: Jukka Rajala

Tulosta