Luomumaidontuotanto kasvaa voimakkaasti Ruotsissa

Luomumaidontuotanto jatkaa voimakasta kasvuaan Ruotsissa vuonna 2010. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä tuotanto kasvoi 6,7 % edellisvuoteen verrattuna. Luomumaidontuotannon odotetaankin nousevan vuoden 2010  loppuun mennessä 245 miljoonaan kiloon. Vuonna 2009 luomumaitoa tuotettiin 228 miljoonaa kiloa, jolloin tuotanto kasvoi 12 prosenttia. Luomumaidon tuottajien määrä on nyt 515. Luomumaitotilojen osuus on jo yli 8,6 prosenttia kaikista maidontuottajista. Tavanomaisen maidon tuotanto on vähentynyt vastaavana aikana 4,4 prosenttia.

Yksistään Arlalle on tulossa tänä vuonna 80 uutta luomumaidontuottajaa, jotka tuottavat 40 miljoonaa kiloa maitoa. Myös muut meijerit ovat lisäämässä luomumaidontuotantoaan.Voimakkaasti kasvava tuotanto antaa mahdollisuuden kehittää uusia tuotteita markkinoille ja tehostaa luomumaitotuotteiden markkinointia.

Myös Tanskassa luomumaidontuotanto on kasvanut  uuteen ennätykseen vuonna 2009. Tuotanto kasvoi 5 prosenttia ollen 453 miljoonan kiloa. Joka kolmas myyty maitolitra on luomumaitoa. Koko maidontuotannosta 9,6 prosenttia on luomumaitoa.

Lisätietoja

Teksti: Jukka Rajala

Tulosta