Luomuruoka kasvaa suurkaupungin katoilla

New Yorkin suurkaupungissa viljelijät katselevat ylöspäin etsiessään paikkaa, missä viljellä vihanneksia ja marjoja. Suurkaupungin talojen kattojen muuttaminen puutarhoiksi helpottaa myös asukkaiden ruokahuoltoa.

Brooklyn Grange on luomupuutarhayritys, jonka 40 aarin viljelykset sijaitsevat suuren rakennuksen katolla. Viljelmällä viljellään monia eri kasvilajeja. Tomaatti on yksi pääkasveista, mutta viljellään myös monia salaattikasveja, yrttejä, porkkanoita, fenkolia, juurikkaita, retiisiä ja papuja.  Viljelykausi kestää yhteensä noin yhdeksän kuukautta, koska talvella viljellään viherlannoituskasveja, kuten ruista, tattaria, virnaa ja apilaa.

Talo on rakennettu jo vuonna 1919, mutta sen katto on vahvaa betonia ja kestää puutarhan kuormituksen.  Puutarha on suunniteltu katolla asiantuntijoiden avustuksella. Puutarhalla on kymmenen vuoden vuokrasopimus katosta. Alinna on juuristomatto, liiallisen veden poistumisen salliva kerros ja sen päällä erikoismultaa. Ylimääräinen sadevesi kerätään talteen kuivien kausien kastelua varten.
Viljely tapahtuu luomuperiaattein ilman väkilannoitteita, kemiallisia torjunta-aineita. Puutarha markkinoi tuotteensa lähistön ravintoloihin ja suoraan kuluttajille useissa paikallisissa torimyyntipisteissä.

Kattoviljelmä tuottaa paitsi paikallisia, terveellisiä elintarvikkeita, se myös vähentää sadeveden määrää kadulla ja viemäreissä sekä viilentää rakennusta kesähelteillä.

Uutinen ja video

Brooklyn Grange puutarha

Teksti: Jukka Rajala

Tulosta