Luomusianlihan markkinat toimivat Ruotsissa

Luomusianlihan tuottajat ovat Ruotsissa tyytyväisiä, vaikka tavanomaisilla sianlihan tuottajilla menee huonosti. Luomusianlihan markkinointi pelaa ja tuottajahinta on tyydyttävällä tasolla.
Ruotsin Luomuliitto on tehnyt paljon luomusianlihan markkinoiden kehittämiseksi markkina-asiantuntija Dirk van der Krogtin johdolla.  Luomusianlihan tuottajahinta on Ruotsissa nyt luomusianlihan kansainvälisellä tasolla eli noin 2,70 eur/kg. Aiheesta kertoi mm maatalousalan yrityslehti ATL.

Luomusianlihan osuus koko Ruotsin sianlihantuotannosta on 1,5 prosenttia. Luomusianlihan tuotanto on kasvanut 75 prosentilla kolmen viime vuoden aikana. Nyt teurastetaan 35 000 luomusikaa vuodessa. Niistä 25 000 sikaa on sertifioitu Ruotsin omalla KRAV-luomumerkillä. Loput tuotetaan EU-luomumerkillä. Luomusianlihamarkkinat ovat nyt lähellä tasapainoa. Merkittävä tuotannon lisäys nykyisestä edellyttää kysynnän kasvua.

Luomusianlihamarkkinoiden toimivuuden salaisuus on se, että luomusianlihantuottajat tekevät nykyisin tiivistä yhteistyötä keskenään sekä koko markkinaketjun toimijoiden kanssa.

http://www.atl.nu/lantbruk/krav-grisar-drabbas-inte-av-krisen

Teksti: Jukka Rajala

Tulosta