Marjojen harmaahomeen torjunta biologisesti mehiläisten avulla

VekotinMehiläisten levittämä biologinen torjunta-valmiste suojaa mansikan ja vadelman harmaahomeelta yhtä hyvin kuin kemiallinen torjunta, kertoo professori Heikki Hokkanen Helsingin yliopistosta. Marjojen harmaahomeen torjunta biologisesti mehiläisten avulla onkin osoittautunut hyvin kilpailukykyiseksi menetelmäksi nelivuotisissa käytännön ko
keissa. Menetelmä sopii sekä tavanomaiseen että luomumarjanviljelyyn.

Nelivuotisen seurantajakson aikana mehiläisten avulla saatiin jopa suurempia mansikkasatoja kuin kemiallisella torjunnalla. Prestop-Mix-nimellä myytävä biologinen mikrobivalmiste on teknisesti helppoa käyttää, vaatii vähän työtä ja selkeästi halvempaa kuin kemiallinen.

Marjanviljelijä Jouko Mönkkönen Leppävirralta vahvistaa tulokset.  Mönkkösen tila on ollut neljä vuotta biologisen torjunnan koetilana. Kemiallista torjuntaa käytettäessä ruiskutuksia tehdään tavallisesti 3-4 kukinnan ja sateiden mukaan. Hintaa ruiskutuksille tulee 300-400 euroa hehtaarille. Prestop-Mixin käyttökustannus on 145 euroa hehtaarille. Mehiläiset levittävät sitä siihen hintaa jokainen lentopäivä, kertoo Mönkkönen kokemuksiaan.

Mehiläispesiä tarvitaan kaksi marjahehtaaria kohti.  Pesien lentolaudoille kiinnitetään levittimet, johon viljelijä levittää päivittäin mikrobijauheen.

Menetelmään on mahdollisuus perehtyä tarkemmin kuuntelemalla ja katsomalla oheiset esitykset, jotka on tuotettu osana Helsingin yliopiston vetämää LuomuTIETOverkko-hanketta.

Heikki Hokkanen: Mehiläislevitteinen biologinen täsmätorjunta mansikan ja vadelman harmaahomeen torjunnassa (70 min).

Jouko Mönkkönen: Harmaahomeen torjunta mehiläisten avulla (50 min).

Teksti: Jukka Rajala

Tulosta