Mitä lisäaineita saa käyttää luomumakkaran ja lihavalmisteiden valmistamisessa?

Kysymys: Mitä lisäaineita saa käyttää luomumakkaran ja lihavalmisteiden valmistamisessa?

Vastaus: Luomujalosteissa käytetään mahdollisimman vähän lisäaineita (n. 10 % verrattuna tavanomaisissa elintarvikkeissa sallituista lisäaineista) ja ylipäänsä perustavoitteena on käyttää elintarvikkeiden luontaisesti sisältämiä aineita kuten sitruunahappoa, pektiiniä jne. Kuitenkin tiettyjen lisäaineiden käytölle peruste on säilyvyyden varmistaminen (esim. lihatuotteet) tai tuotteen rakenne. Käyttömäärät ovat kuitenkin huomattavasti pienemmät kuin tavanomaisissa tuotteissa. Eli pyrkimys on joka tapauksessa aina mahdollisimman vähäiseen lisäaineiden käyttöön.
Oheisessa taulukossa on lyhyesti keskeisimmät erot luomun ja tavanomaisen tuotteen osalta erityisesti lisäaineiden osalta.

  Luomutuotteet Tavanomaiset tuotteet
Sallitut lisäaineet 30 (useimmat näistä ovat
luonnosta peräisin
olevia aineita)
noin 300
Väriaineet Kielletty Noin 40
Aromiaineet Luontaiset sallittu Luontaiset ja
keinotekoiset sallittu
Keinotekoiset makeutusaineet Kielletty n. 10
Säilöntäaineet 2 20
Säteilytys Kielletty Mausteet, steriili sairaalaruoka
GMO Kielletty Merkintä pakkauksessa

 

Kysymykseen vastasi: Erikoissuunnittelija Marjo Särkkä-Tirkkonen, Helsingin Yliopisto, Ruralia-Instituutti, Mikkeli.

 

 

Tulosta