Luomuun siirtyminen lisää kasvi- ja perhoslajien määrää

Ruotsalaistutkimuksen mukaan luomuviljelyyn siirtymisellä on välitön vaikutus peltoalueiden lajiston monimuotoisuuteen. Viljelytavan muutoksen pitkän aikavälin vaikutuksia tutkittiin maatiloilla, joilla oli viljelty luonnonmukaisesti jopa 25 vuotta. Kasvien ja perhosten lajirunsaus oli noin 20 prosenttia suurempi luomutiloilla ja perhosten lukumäärät olivat noin 60 prosenttia suurempia tavanomaisiin tiloihin verrattuna. Kasvi- ja perhoslajien runsastuminen tapahtui välittömästi luomuviljelyyn siirtymisen jälkeen. Perhosten yksilömäärä kasvoi vähitellen ja kaksinkertaistui 25 vuoden kuluessa. Lue lisää »

Tike kerää luomusatotiedot sähköisesti

Luomusatotutkimus tehdään nyt ensimmäistä kertaa internetin kautta tapahtuvana tiedonkeruuna. Tietojen perusteella laaditaan Luomusatotilasto 2011. Luomusatotutkimukseen osallistuvalle tuhannelle luomuviljelijälle on postitettu verkkoasioinnissa tarvittavat käyttäjätunnukset ja salasanat. Vastaukset kyselyyn toivotaan annettavan lokakuun alkupuoliskolla. Lue lisää »

Kimalaiskannat vähentyneet voimakkaasti Pohjois-Amerikassa

Yhdysvaltalaistutkijat ovat vahvistaneet useiden kimalaislajien kantojen pienentyneen dramaattisesti viimeisten 20 vuoden aikana. Ensimmäinen Yhdysvallat laajasti kattava tutkimus osoitti, että neljä lajia on harvinaistunut huolestuttavasti tai puuttuu kokonaan aiemmilta esiintymisalueiltaan. Tutkijoiden mukaan taantuvien kimalaislajien geneettinen monimuotoisuus on alempi ja myös loistartunnat ovat niissä yleisempiä kuin vakailla lajeilla. Mitään varmaa syytä kantojen romahtamiselle ei voitu osoittaa. Lue lisää »

Maabrändin luomutavoite on saavutettavissa

Maabrändityöryhmän viime vuonna esittämä tavoite luomutuotannon lisäämiseksi on saavutettavissa. Suomesta voi tulla Euroopan johtavia luomumaita, uskoo luomuselvitystä tehnyt europarlamentaarikko Tarja Cronberg. – Suomesta voi tulla johtava luomumaa niin imagoltaan, tutkimukseltaan kuin tuotannoltaan. Tällä hetkellä kulutus kasvaa voimakkaasti ja kauppaketjut ovat heränneet, totesi Cronberg puhuessaan syyskuun toisella viikolla Euroopan Vihreiden kesäyliopistossa Frankfurt am Oderissa. Lue lisää »

Luomun kestävyysjulkaisu vauhdittaa keskustelua

Asumisen ja liikkumisen lisäksi ruoka on yksi suurimmista ympäristön kuormittajista ihmisten arkipäivän elämässä. Se tiedostetaan jo, että maataloutemme ei ole kestävällä pohjalla, vaan kuluttaa luonnonvaroja ja aiheuttaa ympäris¬töhaittoja. Siitä, miten ja mihin suuntaan maataloutta tulisi kehittää, ei kuitenkaan olla yksimielisiä. Luomunäkökulmaa keskusteluun tuo Marja Nuoran laatima keskustelupaperi Luomu ja kestävä kehitys. Lue lisää »

Julkaisu vauhdittaa luomuruoan terveellisyyskeskustelua

Suomessa on herätty pohtimaan yhä laajemmin ruokavalion merkitystä terveydellemme. Lääketieteessä ja elintarviketeollisuudessa on alettu tutkia ruoka-aineiden terveysvaikutuksia ja toisaalta tavalliset ihmiset ovat alkaneet huolestua yhä teollistuvammasta elintarviketuotannosta sekä ympäristön saastumisesta, joiden seurauksina viime vuosien laajoja ruokaskandaaleja voidaan pitää. Luomunäkökulman keskusteluun tuo Marja Nuoran laatima keskustelupaperi Luomu ja Terveellisyys. Lue lisää »

Voidaanko maailman ihmiset ruokkia ilman luomumaataloutta?

Maailman kasvavan väestön kestävään ruokkimiseen ei riitä, että tuotamme enemmän ruokaa, vaan menetelmien on muututtava kestävämmiksi, jotta voisimme ruokkia maailman väestön tulevaisuudessa, sanoo MTT:n erikoistutkija Helena Kahiluoto.

Vuoteen 2050 mennessä maailman väestö on laskelmien mukaan kasvanut yhdeksään miljardiin, ja ruokaa pitäisi nykymenolla tuottaa jopa 70 prosenttia enemmän. Samaan aikaan vaaditaan luomutuotannon lisäämistä. Onko tällainen yhtälö mahdollinen? Lue lisää »

Peltomaan lierot

Peltomaan lierot vaikuttavat suuresti maan viljelyominaisuuksiin. Tietopaketin PP-muodossa lierojen merkityksestä maan viljavuudelle on laatinut erikoistutkija Visa Nuutinen MTT:ltä.

Oppimateriaalipaketissa esitellään lierot osana maan eliöyhteisöä, annetaan tärkeimpien lierolajien tuntomerkit, ja käydään läpi lierojen monipuolinen merkitys maan kasvukunnolle. Lue lisää »

Kesäretkellä luomutiloilla Etelä-Pohjanmaalla nähtyä

Joukko omavaraisesta valkuaistuotannosta kiinnostuneita maidontuottajia LuomuTIETOverkon Karjatila valkuaisomavaraiseksi-kurssilta  sekä valkuaiskasvien viljelijöitä Varsinais-Suomesta sekä paikallisia viljelijöitä vieraili kahden päivän ajan 25-26.7.2011 Etelä-Pohjanmaan luomutiloilla.
Eri puolilta Suomea tulevat retkeläiset tutustuivat kolmeen luomumaitotilaan ja yhteen luomukasvinviljelytilaan. Retkeläisiä kiinnosti erityisesti omavarainen valkuaisen tuotanto apilanurmia, herne-viljaseoksia, vihantaherneseoksia ja härkäpapua viljellen. Vierailutilojen kasvustot ja viljelykokemukset olivat varsin kiinnostavia ja herättivät vilkasta keskustelua.
Tutustu allaolevien valokuvien avulla tiloihin, joilla vierailimme. Lue lisää »

Tutkimukset kertovat luomun vahvuuksista (tutkimustiivistelmä)

Turvallisuus, ekologisuus, eettisyys ja terveellisyys ovat luomun valtteja. Monien mielestä luomu myös maistuu tavanomaista paremmalle, mutta tämä on jäänyt tutkimukselta todistamatta.

Jaakko Nuutila on käynyt läpi suuren joukon viime vuosina tehtyjä luomuun liittyviä tutkimuksia. Tutkimuksista selviää mitä ominaisuuksia kuluttajat liittävät luomuun. Näiden ominaisuuksien tunnistamisen jälkeen Nuutila on selvittänyt, mitä tutkimukset kertovat niiden toteutumisesta luomussa. Lue lisää »