MTK ja Luomuliitto yhteistyöhön

MTK ja Luomuliitto ovat tehneet yhteistyösopimuksen kotimaisen luomutuotannon ja luomualan edistämiseksi. Sopimuksen allekirjoittivat MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja Luomuliiton puheenjohtaja Jaakko Nuutila. Lue lisää »

Tanskalaiset luomuviljelijät räppäävät luomumaidosta

Neljä tanskalaista luomuviljelijää esiintyy musiikkivideolla, jossa he laulavat siitä, mitä on olla viljelijä ja tuottaa maitoa Naturmelk-luomumeijerille.

Musiikkivideon tarkoitus kiinnittää enemmän huomiota viljelijän suuriarvoiseen työhön terveellisten ja ravitsevien meijerituotteiden tuottamisessa. Samalla viljelijä pitää huolta eläinten hyvinvoinnista, luonnon eliöstöstä ja elämänlaadusta. Lue lisää »

Antibioottiresistenssi yleistyy elintarvikkeissa Saksassa

Lukuisat ihmiselle haitalliset bakteerit ovat kehittäneet resistenssin antibiooteille. Seurauksena on, että lääkkeet menettävät tehonsa. Sairausajat pitenevät. Toisinaan sairauksista tulee hengenvaarallisia. Antibioottiresistenssin laajuudesta Saksan elintarvikeketjussa laajan tutkimuksen teki Saksan liittovaltion riskientutkimuslaitos (Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR). Lue lisää »

Ykkösdokumentti: Terveys lautasella

TV1 su 27.2.2011 esitetyssä dokumentissa Terveys lautasella selvitetään, syökö länsimainen ihminen itsensä sairaaksi.

WHO on todennut, että syöpään sairastuneiden määrä on kaksinkertaistunut viimeisen 30 vuoden aikana, vaikka tilastoissa huomioidaan väestön ikääntyminen.

Samalla myös lasten leukemiatapaukset ja aivokasvaimet ovat lisääntyneet kahdella prosentilla joka vuosi. WHO on huomannut samanlaista kasvua Parkinsonin ja Alzheimerin taudeissa sekä autoimmuunisairauksissa.

Mikä selittää nämä ongelmat, joita esiintyy lähinnä rikkaissa teollisuusmaissa? Lue lisää »

Muuruveden koulutilan hyviä käytäntöjä

Muuruveden koulutilalla 25 vuotta työskennellyt kasvituotannon lehtori Jari Nousiainen kertoi kesällä 2010 LuomuTIETOverkolle kokemuksiaan. Materiaali on nyt tarjolla kaikille kiinnostuneille.  
Lue lisää »

Antibioottiresistenssiä luomusiipikarjoissa tavanomaista vähemmän

Kanat laitumella Luonnonmukaisesti tuotetut kananmunat ja siipikarja ei sisällä tavanomaista enempää mikrobeja. Luomutuotetut tuotteet sisältävät sitä vastoin merkittävästi vähemmän antibiooteille resistenttejä mikrobeja. Tämä on luomusiipikarjaelintarvikkeiden selkeä etu kuluttajille. Tähän tulokseen on tultu Muenchenin yliopiston kotieläinhygienian laitoksen tutkimuksissa. Lue lisää »

Antibiootteja löytyy vihanneksista

Eläimille käytettävien antibioottien jäämiä on löydetty vihanneksista. Löydön ovat tehneet Minnesotan yliopiston tutkijat. Eläinten lääkintään käytettävät antibiootit voivat siten siirtyä ihmisravinnoksi käytettäviin kasveihin. Lue lisää »

Antibioottiresistenssin lisääntyminen maaperässä

Maaperän mikrobien antibioottiresistenssi lisääntyy jatkuvasti huolimatta antibioottien käytön tiukemmasta valvonnasta ja jätehuoltomenetelmien kehittymisestä.  Näihin tuloksiin on päätynyt Newcastlen yliopiston tutkimusryhmä. Environmental Science and Technology -lehdessä julkaistu raportti perustuu tutkimustuloksiin, jotka on saatu vuosien 1940 ja 2008 välillä Alankomaissa viideltä eri sijaintipaikalta kerätyistä maaperänäytteistä. Lue lisää »

Maapallon kello tikittää

Maapallon kello tikittää. Tilastoja maapallon kestävyydestä oln koottu tikittävän kellon muotoon.
Kello kertoo paljonko väestö lisääntyy, paljonko on aliravittuja ihmisiä, paljonko ihmisiä sairastuu HIV:iin tai syöpään.

Kello kertoo miten paljon maapallon keskilämpötila nousee ja kuinka suuria ovat hiilidioksidipäästöt. Lue lisää »

Lannan antibiootit nousevat kasveihin

Viljelykasvit ottavat juurillaan  lietelannassa maahan levitettyjä antibiootteja. Tutkijat ovat osoittaneet antibioottien nousun kasveihin ensimmäistä kertaa. Tutkimus on tehty Saksassa Paderbornin yliopiston kemian laitoksella yhteistyössä Etelä-Westfalenin ammattikorkeakoulun ja liittovaltion ravitsemus- ja elintarvikelaitoksen kanssa. Lue lisää »