Pohjolan Luomu konkurssiin

Luomuviljan markkinointiin ja vientiin erikoistunut Pohjolan Luomu Oy on hakeutunut konkurssiin. Konkurssin syynä oli maksukyvyttömyys. Yhtiön kirjanpito on kunnossa. Velkojat ja saatavat selviävät pian. Konkurssipesä ei jatka yhtiön toimintaa. Luomuviljelijöiltä ei ilmeisesti ole jäänyt saamatta viljatilityksiä. Lue lisää »

Luonnonmukainen maatalous–oppikirja netissä

Luonnonmukainen maatalous (Rajala 2006) on saatavilla näköispainoksena verkossa. Kirja on jaettu luvuittain pdf-tiedostoihin, joita voi ladata ja tulostaa vapaasti. Se sopii perusteokseksi esim.  viljelijöiden, neuvojien ja opiskelijoiden käyttöön.

Lue lisää »

Luomuviljely voisi tuottaa ruoan maailman väestölle

Luomumaataloudella on kapasiteettia tuottaa riittävästi ruokaa maailman väestölle. Kemialliset torjunta-aineet, väkilannoitteet ja geenimuuntelu ovat tarpeettomia. Tutkimuksen teki joukko tutkijoita eri tutkimuslaitoksista Michiganissa USA:ssa. Tutkimuksessa koottiin yhteen lähes 300 julkaistua tutkimusta luomumaatalouden tuotantomahdollisuuksista. Lue lisää »

Aitoa ruokaa – väärentämättömän ruoan opas

Ruoka ei ole sitä miltä näyttää, vaan elintarviketeollisuus vedättää kuluttajia pahemman kerran. Esimerkiksi lihapullien ostaja voi saada broilerinlihaa ja -nahkaa ja hunajan ostaja vain puoliksi hunajaa. Lokakuussa ilmestynyt kirja paljastaa, mitä suomalainen ruoka todella sisältää. Katsomalla 19 tuotteen listaa saat käsityksen siitä mitä oikeasti syöt. Lue lisää »

Ruokapolitiikkaan lisää kuluttajalähtöisyyttä, luomua ja lähiruokaa

Hallitus antoi eduskunnalle selonteon ruokapolitiikasta lokakuun puolivälissä.  Kuluttajalähtöisyyden lisäämistä ruokapolitiikassa pidetään tärkeänä. Hallitus korostaa selonteossa, että julkisen sektorin ruokahankintaosaaminen ja ruokahankintojen riittävät resurssit pitää varmistaa. Ruokakasvatusta, terveyttä edistäviä ruokavalintoja sekä luomu- ja lähiruokaa halutaan edistää. Lue lisää »

Parempilaatuista maitoa luomutuotannosta – härskiintymisriski pienempi

Laaja tanskalaistutkimus osoittaa, että luomumaidon laatu on tavanomaista parempi. Luomumaidossa on härskiintymistä aiheuttavia vapaita rasvahappoja tavanomaista maitoa vähemmän. Tämä johtuu erilaisesta ruokinnasta ja eläinten hoidosta.

Maitoon syntyy härskiintynyt maku, kun lipaasientsyymi hajottaa maidon rasvat (triglyseridit) vapaiksi rasvahapoiksi. Maidon kova mekaaninen käsittely vaurioittaa maidon rasvapallosia suojaavia kalvoja ja altistaa ne lipaasientsyymin rasvaa hajottavalle vaikutukselle. Lue lisää »

Sipuli voi korvata ruuan säilöntäaineet

Tuoreessa espanjalaistutkimuksessa selviää, että sipulit voivat tulevaisuudessa mahdollisesti korvata säilöntäaineita terveellisellä tavalla. Tämä sipuleiden vaikutus perustuu flavonoideihin.

Sipulien rikkiyhdisteet sekä itkettävät että antavat näille kasviksille tyypillisen aromin. Antioksidantteina ja mikrobien tuhoajana rikkiyhdisteiden vaikutus on lyhytaikainen, koska yhdisteet helposti karkaavat käsittelyssä ja hajoavat säilytyksessä. Lue lisää »

Luomua ostavat syövät ja elävät terveellisemmin

Luomutuotteiden käyttäminen ja elintavat ovat yhteydessä toisiinsa. Luomuelintarvikkeita ostavat kuluttajat syövät terveellisemmin ja noudattavat paremmin terveellisiä elintapoja kuin ei-luomuruokaa ostavat kuluttajat. Nämä tulokset ilmenevät laajasta saksalaistutkimuksesta.

Noin 14 200 kuluttajaa piti kansallisessa kulutuskäyttäytymistä koskevassa tutkimuksessa tarkkaa kirjaa ostokäyttäytymisestään. Tutkimus tehtiin Max Rugner-Instituutissa osana kansallista luomututkimusohjelmaa. Lue lisää »

Stockmann Herkkukaupan näkemyksiä luomuruuan tulevaisuudesta

LuomuTIETOverkko välittää viljelijöille myös ostajien kuulumisia ja näkemyksiä markkinoista. 

Kestävä kehitys, ruuan eettisyys ja ekologinen tuotantotapa ovat kasvavassa määrin tärkeitä osia Stockmannin ruokastrategiassa. Luomutuotteiden myynnin osuus Suomen markkinoilla on ollut selvästi eurooppalaista keskivertoa vähäisempää. Merkittävä muutos on tapahtumassa, lähi- ja luomuruoka kiinnostaa entistä useampia kuluttajia. Kuluttajatutkimukset ovat vuosia kertoneet kasvavasta kiinnostuksesta luomuruokaan. Ja vasta nyt on selvästi nähtävissä muutos myös arjen päivittäisissä ruokavalinnoissa. Stockmannin saamat asiakaspalautteet kertovat samanlaisesta kiinnostuksesta lähi- ja luomuruokaa kohtaan. Lue lisää »

Luomuruokailu lisääntyy vauhdilla Göteborgissa

Göteborgin kaupunki Ruotsissa panostaa ympäristöystävälliseen ja reiluun ruokaan. Ympäristölautakunnan käynnistämä hanke on moninkertaistanut luomun ja reilun kaupan ruuan tarjoamisen kaupungin ruokaloissa, kuten päiväkodeissa, kouluissa ja vanhustentaloissa. Asiasta kertoi projektipäällikkä Rebekka Palosaari-Fogler Ekocentrian järjestämässä lähiruokaseminaarissa.

Göteborgin kaupungissa elintarvikkeita ostetaan kaupungin ruokapalveluihin 30 miljoonalla eurolla. Vuosittain tarjoillaan 19 miljoonaa ateriaa. Lue lisää »