Luomusikatuotannon reunaehdot

Luomusikatuotannon harjoittamista ohjaavat ja rajaavat monenlaiset reunaehdot. Sikojen siirtäminen luomutuotantoon edellyttää monien eri asioiden läpikäymistä tilan tuotannossa ja toimintatavoissa. Mitä luomu tarkoittaa käytännön sikatuotannossa?  Miten luomusäännöt viitoittavat luomusikatuotannon toteuttamista? Mitkä ovat luomusuunnitelman keskeiset kysymykset sikatuotannossa?  Mm. näihin kysymyksiin vastaa luomusikatuotantoon perehtynyt neuvoja Katja Mahal  LuomuTIETOverkolle laatimassaan havainnollisessa PP-esityksessä.  

Lue lisää »

Omavaraisuutta maitotilalla

Luomumaidontuotannossa on eduksi pyrkiä suureen rehuomavaraisuuteen. Valkuaisomavaraisuuteen pyritään apilaa ja muita nurmipalkokasveja viljellen. Valkuaispitoisia väkirehuja, kuten hernettä ja rypsiä voidaan myös viljellä omalla tilalla. Viljelyn ja ruokinnan tasapainoisuus ja suuri omavaraisuus pienentävät ostopanosten tarvetta ja parantavat tuotannon kannattavuutta. Luomumaidontuottaja Veijo Leino kertoi kokemuksiaan luomumaitotilan rehunviljelystä ja lypsykarjan hoidosta LuomuTIETOverkko-hankkeen kurssilla.  
Lue lisää »

Luomuvihannesten kasvitautien hallinta avomaalla

Kasvitautien hallinta on tärkeä osa vihannesten viljelytekniikkaa. Vanhempi tutkija Asko Hannukkala MTT:ltä kertoi LuomuTIETOverkolle kasvitautien hallinnan periaatteista luomuviljelyssä sekä tärkeimpien vihannesten tautien hallintamenetelmistä.
Lue lisää »

Fosforin tuotantohuippu – jatkoa öljyn tuotantohuipulle

Nykyaikaiset maanviljelyjärjestelmät ovat riippuvaisia raakafosfaatista saatavista fosforilannoitteista. Tämä tarkoittaa turvautumista rajalliseen luonnonvaraan, jonka tunnetut varannot voivat loppua tällä vuosisadalla. Huolestuttavampaa on se, että ennen tuon vaiheen saavuttamista tulemme näkemään maailman raakafosfaatin tuotannon huipun, todennäköisesti seuraavien 30 vuoden kuluessa. Lue lisää »

Herneen luomuviljely

Herneen viljely tarjoaa etuja sekä omavaraistamalla lannoitusta että tuottamalla valkuaispitoista rehua karjalle. Luomuneuvoja Tero Tolvanen esittelee herneen viljelytekniikkaa luomuviljelyn näkökulmasta LuomuTIETOverkolle laatimassaan dia-esityksessä. Lue lisää »

Rukiin ja vehnän viljely

Leipäviljojen -rukiin ja vehnän – viljely luomutuotannossa poikkeavat jossain määrin tavanomaisesta. Rukiin ja vehnän viljelytekniikkaa luomutuotannossa valottaa luomuneuvoja Tero Tolvasen laatima dia-esitys. Lue lisää »

Rikkojen hallinta luomuyrttiviljelyssä

Miten hallita rikkakasveja luonnonmukaisessa yrttien viljelyssä? Mitkä ovat yrttiviljelyn tekniset edellytykset Suomen oloissa? Yrttiviljelyn ansiokkaasta edistämistyöstään äskettäin eläkkeelle jäänyt Bertalan Galambosi kertoi LuomuTIETOverkolle tietojaan ja kokemuksiaan yrttien luonnonmukaisesta viljelystä. Tutkija Bertalan Galambosi on tehnyt pitkän ja erittäin ansioituneen tutkijanuran yrttitutkimuksen ja yrttiviljelyn kehittäjänä maassamme.

 

Lue lisää »

Luomuyrttien laadunhallinta

Yrttien tulee olla hyvälaatuisia, jotta niitä voidaan hyödyntää mausteena ja rohdoksena. Yrttiviljelyn ansiokkaasta edistämistyöstään äskettäin eläkkeelle jäänyt Bertalan Galambosi kertoi LuomuTIETOverkolle tietojaan ja kokemuksiaan aiheesta. Tutkija Bertalan Galambosi on tehnyt pitkän ja erittäin ansioituneen tutkijanuran yrttitutkimuksen ja yrttiviljelyn kehittäjänä maassamme. Lue lisää »

Mitä on luomuyrttiviljely?

Yrtit ovat kiinnostaneet Suomessa pitkään. Yrttejä viljellään mausteeksi ja rohdoksien raaka-aineeksi. Muuttuvassa toimintaympäristössä yrtit on nähty hyvänä mahdollisuutena. Yrttiviljelyn ansiokkaasta edistämistyöstään äskettäin eläkkeelle jäänyt Bertalan Galambosi kertoi LuomuTIETOverkolle tietojaan ja kokemuksiaan yrttien luonnonmukaisesta viljelystä. Tutkija Bertalan Galambosi on tehnyt pitkän ja erittäin ansioituneen tutkijanuran yrttitutkimuksen ja yrttiviljelyn kehittäjänä maassamme. Lue lisää »

Rohkeutta lähiluomuun

Kansa tahtoo lähiluomua. Miksi sitä ei sitten ole tarjolla?

Selätetään ihan aluksi sanahirviö. Lähiluomu. Hyväksytään se tosi asia, että lähiluomua ei ole vielä sertifioitu. Se tarkoittaa yhdelle oman kasvimaan tuotteita ja toiselle kotimaista tuotantoa. Yleisimmin lähiluomulla tunnutaan tarkoittavan kotimaakunnassa kasvatettua ruokaa. Luomuasiantuntija Mikko Rahtolan mielestä lähiluomua voisi joissain tapauksissa olla esimerkiksi Itämeren alue. Lue lisää »