Luomuraportissa 40 ehdotusta luomun kehittämiseksi

Luomulle kansallinen luomututkimusohjelma, Luomuliitosta luomun kehittämisen veturi ja koko luomualan verkkoportaaliksi www.luomu.fi  -sivusto. Nämä ovat keskeisimmät ehdotukset luomualan kehittämiseksi. Luomualan kehittämisraportin laati selvitysmies Mikko Rahtola MMM:n tilaamana. Selvityksen tärkein ehdotus on kansallisen luomututkimusohjelman saaminen luomualalle edelläkävijämaiden esimerkin mukaisesti. Kaikkiaan raportissa on 40 ehdotusta luomualan kehittämiseksi. Lue lisää »

Mitä lisäaineita saa käyttää luomumakkaran ja lihavalmisteiden valmistamisessa?

Kysymys: Mitä lisäaineita saa käyttää luomumakkaran ja lihavalmisteiden valmistamisessa?

Vastaus: Luomujalosteissa käytetään mahdollisimman vähän lisäaineita (n. 10 % verrattuna tavanomaisissa elintarvikkeissa sallituista lisäaineista) ja ylipäänsä perustavoitteena on käyttää elintarvikkeiden luontaisesti sisältämiä aineita kuten sitruunahappoa, pektiiniä jne. Lue lisää »

Myllärin Luomu Ruislastut ja Vehnälastut Vuoden 2010 Luomutuotteita

Myllärin Luomu Ruislastut ja Vehnälastut on valittu vuoden 2010 luomutuotteiksi. Valinnan suoritti Luomuliitto Castromessujen yhteydessä pidettyjen luomupäivien päätteeksi  Helsingissä. 
Myllärin Luomu Ruislastut ja Vehnälastut ovat maukkaita ja rapeiksi paistettuja leipälastuja, jotka sopivat naposteluun ja välipalaksi. Lastut ovat runsaskuituisia, vähärasvaisia ja -suolaisia. Lue lisää »

Ravinteet kiinni ja käyttöön -teemapäivä 9.4.2010 materiaalit

12.4.2010

Teemapäivän materiaaleja pdf-tiedostoina:

Jukka Rajala: Ravinteiden hyväksikäytön parantaminen 9.4.2010

Reijo Käki: Syysrypsin viljely 9.4.2010

Fosforikysymys – onko vastauksia?

Maailman fosforivarat ovat rajalliset ja sijaitsevat vain muutaman valtion alueella. Fosforin kysyntä on kuitenkin edelleen kasvussa, mikä johtuu eläintuotteiden kulutuksen lisääntymisestä ruokavalioissa. Eräiden arvioitsijoiden mukaan fosforintuotannon huippu, eli ”peak phosphorus” tultaneen saavuttamaan noin 2033, jonka jälkeen tuotanto alkaa supistua ”helppojen” raaka-ainelähteiden ehtymisen takia. Tällöin on pakko ottaa käyttöön heikompia raaka-ainelähteitä, jolloin myös fosforin louhinnan ja rikastamisen hinta kohoaa. Jo viimeisin ruokakriisi osoitti, että tällaisilla fosforilannoitteiden hinnannousulla on tuhoisat vaikutukset kehitysmaiden pienviljelijöiden talouteen. Lue lisää »

Avaimet kestävän viljelyjärjestelmän rakentamiseen

Jules Pretty ja Rachel Hine tutkivat vuonna 2000 kehitysmaissa toteutetuissa kestävän maatalouden kehittämishankkeissa aikaansaatuja edistysaskeleita kohti kestävämpää maataloustuotantoa ja luonnonmukaisten ja muiden kestävien, ekologisten tuotantomenetelmien mahdollisuuksia turvata kehitysmaiden ruuantarve. Selvityksessä analysoitiin 208 projektia ympäri maailmaa. Lue lisää »

LuomuTIETOverkko kehittää Luomutuotannon peruskurssia

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin LuomuTIETOverkko-hankkeessa kehitetään uusia toimintamalleja luomualan koulutukseen ja tiedonvälitykseen. Luomutuotannon peruskurssia kehittää kurssin vetäjien verkosto. Uutta on mm. vetäjien yhteistyön, verkko-opetuksen ja hankkeessa tuotettujen, sähköisten materiaalien hyödyntäminen. Osaa toimintatavoista kokeiltiin, kun hanke järjesti marras- ja joulukuussa 2009 aikana hanke järjesti yhdessä ProAgria Etelä-Savon luomuneuvonnan kanssa luomuun siirtyville viljelijöille pakollisen Luomutuotannon peruskurssin. Lue lisää »

Luomutuotteille uusi EU-tunnus

EU:n luomutuotteille on nyt valittu uusi tunnus. EU:n komission järjestämän suunnittelukilpailun voitti Euro-lehti. Euro-lehti-tunnuksessa valkoiset EU-tähdet muodostavat lehden muotoisen kuvion vihreällä taustalla. Merkillä lähetetään kaksi viestiä: luonto ja Eurooppa. Noin 130 000 ihmistä valitsi kahden kuukauden verkkoäänestyksellä kolmesta parhaasta ehdotuksesta luomutuotteille uuden tunnuksen eli logon. Lue lisää »

Uusi nettisivusto opastaa ympäristöystävälliseen ruokailuun Ruotsissa

Ympäristöystävällisen ruokailuun on Ruotsissa avattu uusi nettisivusto, jossa opastetaan kuluttajia ympäristöystävälliseen ruokailuun. Sivuston takana on 13 vuotta toiminut LivsmedelsSverige –neuvosto, joka sai rahoituksen Jordbruksverketiltä tiedon keruuseen ja välittämiseen ruoan, ympäristön ja ilmaston vuorovaikutuksista. Lue lisää »

Scan jäi ilman KRAV-luomusianlihaa

Scan on menettänyt valtaosan KRAV-luomusianlihan tuottajistaan, vaikka yritys otti vuoden tauon jälkeen KRAV-luomumerkin uudelleen käyttöön EU-luomumerkin rinnalle. Lue lisää »