Tehokkuuden mittarit

Luomutuotanto voi olla tavanomaista tehokkaampaa, jos hyvä tulos saadaan suhteellisen pienillä tuotantopanoksilla. Pentti Seuri MTT:ltä selvittää LuomuTIETOverkon verkkoluennossaan erilaisia näkökulmia tehokkuuteen, kannattavuuteen ja intensiteettiin. Lue lisää »

Ammattikeittiöt luomutuotteiden ostajina

Marja-Riitta Kottila puhui marraskuussa 2011 Luomua ja lähiruokaa ammattikeittiöille -tapahtumassa Mikkelissä. LuomuTIETOverkko julkaisee esityksen nyt kaikille kiinnostuneille. Lue lisää »

Sveitsin COOP maailman kestävin kauppaketju

Sveitsiläinen osuuskauppa COOP on arvioitu maailman kestävimmäksi vähittäiskauppaketjuksi. Coopilla on pitkän tähtäimen kestävän kehityksen strategia. Käytännön toimenpiteet kattavat kauppaketjun kaikki osa-alueet.

Coopin toiminnasta kestävyyden edistämiseksi kertoi ketjun viestintäjohtaja Simona Matt BioFach-kongressissa Nuernbergissä 15.2.2012. Lue lisää »

Kestävyys BioFach-messujen teemana

Vuoden 2012 Biofach luomumessut Saksan Nuernbergissä tarjosivat laajan läpileikkauksen luomutuotteiden tarjonnasta ja runsaasti luentoja eri aihepiireistä. Vuoden 2012 teemana oli kestävä kehitys ja luomu. Kestävyyttä käsiteltiin kolmen päivän aikana monissa kongressin osioissa useilta eri näkökulmilta.
Lue lisää »

Vuoden Luomutuotteet monipuolistavat luomuvalikoimia

Luomuliitto valitsi Vuoden Luomutuotteeksi Juustoportin Luomu Maitorahkan. Kunniamaininnan sai Pajuniemen Luomu Herkkumaksamakkara.

Ensimmäistä kertaa kilpailussa mukana oli myös ammattikeittiösarja ja sen voitti Munax luomumunamassa. Voittajat julkistetaan keskiviikkona Gastro-messujen estradilla Lisää luomua ammattikeittiöihin –Luomupäivän yhteydessä. Lue lisää »

Maan kasvukunto ja rakenne

Maan kasvukunto vaikuttaa suuresti maan ominaisuuksiin ja edelleen kasvien kasvuun. Sekä lannoituksessa lisättyjen ravinteiden että maan omien ravinnevarojen hyväksikäyttöön vaikuttaa oleellisesti maan rakenne .

Maan rakenteen arviointia ja merkitystä maan kasvukuntoon valottaa erikoissuunnittelija Jukka Rajalan laatima PP-esitys, joka sisältää runsaasti havainnollisia valokuvia.

 

Lue lisää »

Laiduntaminen luomutuotannossa

Laiduntaminen vahvistaa luomun imagoa, koska se on luonnonmukaisinta märehtijöiden ruokintaa, joka lisää eläinten hyvinvointia ja terveyttä.
Laiduntaminen tarjoaa eläimille mahdollisuuden lajinmukaiseen käyttäytymiseen, jalat vahvistuvat, ja eläimet saavat vitamiineja laidunrehusta ja auringon valosta.
Nurmitutkija Eeva Kuusela Joensuun yliopistosta laati LuomuTIETOverkolle diaesityksen laiduntamisesta luonnonmukaisessa tuotannossa.

 

Lue lisää »

Maan kasvukunnon vaikutus kasvuun ja ravinteiden ottoon maitotilan nurmiviljelyssä

Maan kasvukunto vaikuttaa suuresti maan ominaisuuksiin ja edelleen kasvien kasvuun. Sekä lannoituksessa lisättyjen ravinteiden että maan omien ravinnevarojen hyväksikäyttöön vaikuttaa oleellisesti maan rakenne ja muu kasvukunto.

Maan kasvukunnon ja ravinteiden oton merkitystä maitotilan viljelyssä valottaa erikoissuunnittelija Jukka Rajalan laatima PP-esitys, joka sisältää runsaasti havainnollisia kuvia.

 

 

Lue lisää »

Maan kasvukunnon arviointi tilalla

Maan kasvukuntoon vaikuttavat monet eri tekijät. Tilan peltojen maalajit määrittävät lähtökohdat viljavuudelle. Käytetty viljelytekniikka vaikuttaa oleellisesti. Samoin työtekniikka. Viljelijä on tilalla se, joka suunnittelee ja toteuttaa maan kasvukuntoon vaikuttavat toimenpiteet pelloilla.

Harjoittele tilan peltojen kasvukuntoa ja siihen vaikuttavia tekijöiden merkitystä oheisen harjoitustehtävän avulla, jonka on laatinut erikoissuunnittelija Jukka Rajala Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista Lue lisää »

Luomusadot tilastoitu vuodelta 2011

Luomuviljaa tuotettiin vuonna 2011 yhteensä 82 miljoonaa kiloa. Määrä on 2 % Suomen koko viljantuotannosta ja yli 2 miljoonaa kiloa enemmän kuin kaksi vuotta aikaisemmin. Luomurukiin sato oli 8 miljoonaa kiloa eli 9 prosenttia rukiintuotannosta. Tiedot ilmenevät Matilda maataloustilastoista Luomusatotilasto 2011 -tutkimuksesta. Lue lisää »