IFOAM kannanotto: Nanoteknologian ja nanomateriaalien käyttö luonnonmukaisessa maataloudessa

Nanoteknologia on nopeasti kasvava tieteenala.   Maailmanlaajuinen luomualan kattojärjestö IFOAM (International Federation of Organic Agriculture) on ottanut kantaa nanoteknologiaan ja sen mahdolliseen käyttöön luomutuotannossa. IFOAM  kannanotto: Nanoteknologian ja nanomateriaalien käyttö luonnonmukaisessa maataloudessa. Kannanottoon voi nyt tutustua  suomenkielellä. Lue lisää »

IFOAM:in kannanotto geenitekniikkaan ja geenimuunneltuihin organismeihin

Geenitekniikan käyttöönotto maataloudessa on tuonut luonnonmukaiselle liikkeelle uusia haasteita. Maailmanlaajuinen luomualan kattojärjestö IFOAM (International Federation of Organic Agriculture)  on julkaissut kannanoton koskien geenitekniikkaa ja geenimuunneltujen organismien käyttöä elintarvikesektorilla. Kannanoton tarkoituksena on luoda IFOAM:ille ja sen sisäisille elimille yhtenäinen kanta geenitekniikkaan ja ohjata IFOAM:in jäseniä heidän omien kannanottojensa kehittämisessä. Kannanottoon voidaan tutustua suomenkielellä. Lue lisää »

Tavoitteena korkea elinikäistuotos

Juvalla Etelä-Savossa vietettiin Lucian päivää 2011 juhlimalla satatonnarin arvonimen saavuttanutta Ayshire-lehmä Luciaa. Lehmä on nyt 14 – vuotias ja se on poikinut 12 vasikkaa. Neljä vasikoista on tyttäriä, joista yksi Upea, oli mukana emänsä Lucian-päivän juhlakulkueessa. Lucia on kymmenen ensimmäisen luomulehmän joukossa, jotka ovat nousseet lehmien korkean elinikäistuotoksen eliittiin. Lue lisää »

Laiduntaminen luonnonmukaisessa tuotannossa

Laiduntaminen vahvistaa luomun imagoa, koska se on luonnonmukaisinta märehtijöiden ruokintaa, joka lisää eläinten hyvinvointia ja terveyttä. Laiduntaminen tarjoaa eläimille mahdollisuuden lajinmukaiseen käyttäytymiseen, jalat vahvistuvat, ja eläimet saavat vitamiineja laidunrehusta ja auringon valosta. Laidunrehun tuotantokustannus/rehuyksikkö on säilörehua alhaisempi, sulavampi laidunrehu lypsättää hyvin. Laiduntaminen on myös monimuotoisuutta lisäävä tekijä, joka mahdollistaa elinympäristöjä monille lajeille.

Eeva Kuusela on laatinut Tietokortin laiduntamisesta luomutuotannossa.

Lue lisää »

Suunnittelu tärkeintä luomusianlihan tuotannossa

Parasta luonnonmukaisessa tuotantotavassa on se, että voi ottaa perinteiset maamiestaidot käyttöön. Luomussa on hyvä mahdollisuus kokea onnistumisen iloa. Ykkösasia on suunnittelu. Toisena tulee valmius kehittää omaa tuotantotapaansa koko ajan. Näin toteaa 200 emakon yhdistelmäsikalaa pyörittävä Kari Nyman.
Kokemuksia Nymanin OY:n ja Kimmo Rantasen luomusikatiloilta LuomuTIETOverkkoon keräsi Katja Mahal. Lue lisää »

Sianlihan markkinointi ja eläinsuojelumerkin käyttöönoton haasteet Saksassa

Miten hintaa tuijottavan kuluttajan saa maksamaan eläinten tavallista paremmasta hyvinvoinnista, joka tuo tuottajalle lisäkustannuksia? Laaja saksalainen tutkimus läpivalaisi lihaketjua ja sukelsi kuluttajien ajatusmaailmoihin. Miten saadaan lihaketju ulos halpakierteestä?

Göttingen yliopiston koordinoima tutkimushanke nivoi yhteen monta luomutuotantoon ja eettiseen tuotantoon liittyvää lainalaisuutta. Lue lisää »

Ravitsemuslaadun indeksi tarjoaa työkalun terveellisten ruokavalintojen tekemiseen

Yhdysvalloissa toimiva Organic Center on kehittänyt ravitsemuslaadun indeksin (The Organic Center Nutritional Quality Index TOC-NQI), joka auttaa ruokavalintojen analysoinnissa ja ruokavalion ravitsemuksellisen laadun parantamisessa. Ravitsemuslaadun indeksi auttaa valitsemaan ruokia, jotka sisältävät runsaasti terveyttä edistäviä ravintoaineita suhteellisen alhaisella kalorimäärällä eivätkä sisällä runsaasti terveyttä heikentäviä aineita, esim. lisättyä sokeria, suolaa tai tyydyttyneitä rasvoja, torjunta-aineiden tai eläinlääkkeiden jäämiä tai keinotekoisia lisäaineita. Ravitsemuslaadun indeksi perustuu ruoan ravintoainetiheyteen, jolla tarkoitetaan ruoan sisältämiä ravintoaineita kaloria kohti. Lue lisää »

Herukoiden luomuviljely

Pirjo Kivijärvi MTT:ltä kertoi LuomuTIETOverkolle Herukan luomuviljelystä. Multimediaesityksen ensimmäinen osa käsittelee viljelymenetelmiä ja jälkimmäinen kasvinsuojelua. Lue lisää »

Mansikan luomuviljely

Pirjo Kivijärvi MTT:ltä kertoi LuomuTIETOverkolle mansikan luomuviljelystä. Kolmiosainen multimediaesitys tutustuttaa kiinnostuneet mm. viljelymenetelmiin ja merkittävimpiin tauteihin sekä tuholaisiin. Lue lisää »

Jankkurilla pikakorjaus maan rakenteeseen?

Jankkuri on monipuolinen perusmuokkausväline, jolla voidaan parantaa vesitaloutta, maan rakennetta sekä ravinteiden käyttökelpoisuutta. Suomessa sitä on käytetty vähän ja väärin. Tuomas Mattila Nummi-Pusulasta on selvittänyt jankkuroinnin mahdollisuuksia eri lähteistä ja on myös tehnyt jankkurointikokeita käytännössä. Hän jakaa tietojaan LuomuTIETOverkolle multimediaesityksessä. Lue lisää »