Rahikaisilla kehitetään luomuvihannesten viljelyä

Rahikaisen vihannestilalla Mikkelissä viljellään nykyisin sipulia luonnonmukaisin menetelmin. Koko tuotantoketjua on kehitetty vuosien ajan määrätietoisesti. Sipulin viljelytekniikka luomumenetelmin on Rahikaisella nykyisin hyvin hallinnassa monivuotisen viljelytekniikan ja tarvittavien koneiden kehitystyön seurauksena. Veli Rahikainen kertoi viljelykokemuksistaan ja luomuvihannesviljelyn kehittämisestä Luomutietoverkon järjestämällä luomuvihannesviljelyn kurssilla keväällä 2011 Mikkelissä.                       
Rahikaisille luonteenomaista on vahva yrittäjyys. Asiantuntijoiden elinkelvottomana pitämällä pikkutilalla he ovat kehittäneet tuotantoa ja tuotantomenetelmiä sekä tilaansa siten, että tila työllistää ja elättää isännän ja emännän – jo 30 vuoden ajan. Veli ja Riitta Rahikainen on saanut mm Mikkelin mlk:n yrittäjäpalkinnon sekä vihannesviljelyn Laatutuottajapalkinnon Kotimaiset Kasvikset ry:ltä vuonna 2007. Luomuviljelyn vaatimia erikoiskoneita Veli Rahikainen on rakentanyt itse useita tai parannellut hankkimiaan koneita. Liekityslaite on kokonaan tilalla kehitetty. Poltin on kehitetty varmatoimisemmaksi ja energiatehokkaammaksi. Se on myös maailman parhaana polttimena patentoitu. –Mitä ei saa valmiina – se rakennetaan itse. Tosin ennen rakentamista laite pitää suunnitella.
 
Veli Rahikainen kertoi viljelykokemuksistaan ja luomuvihannesten viljelyn kehittämisestä Luomutietoverkon järjestämällä luomuvihannesviljelyn kurssilla keväällä 2011 Mikkelissä.
Multimediamuotoinen esitys on jaettu seuraaviin osiin:
 
 Kokemuksia maan kunnostuksesta ja ravinnehuollosta vihannestilalla – Tilaesittely ja johdanto

Tilan esittely ja johdanto (9 min)
Veli ja Riitta Rahikainen palasivat kaupungista maalle ja käynnistivät vihannesviljelyn vuonna 1980. Omaa peltoa tilalla on 4 ha ja vuokrapeltoa on 10 ha. Maalaji on hietamoreenia. Luomuviljelyn he aloittivat vuonna 1982. Tilan päämyyntituote on nykyisin luomusipuli, jota viljellään vuosittain noin 4 hehtaarin alalla. Sipulit varastoidaan tilan omassa sipulivarastossa, jossa ne myös kauppakunnostetaan.

Maan kasvukunnon hoito (11 min)
Rahikaisen tilalla vihannesviljely alkaa maan kasvukunnon hoidosta. Peltojen kuivatus tulee ensin saada hyvään kuntoon. Maataparantavan viljelykierron avulla parannetaan maan rakennetta ja lisätään multavuutta sekä vilkastutetaan pieneliötoimintaa. Samanaikaisesti torjutaan kestorikkakasvit. Maan rakennetta hoidetaan huolella. Käytettävät koneet ovat mahdollisimman kevyitä ja varustettuja isoilla renkailla, jolloin voidaan käyttää alhaisia rengaspaineita.
Rikkakasvien hallinta (2 min)
Rikkakasvien hallinta on tärkeä osa luomuvihannesviljelyä. Kestorikkakasvit hävitetään ennen vihanneskasvin viljelyvuotta viljelykierrolla, reheväkasvuisilla viherlannoituskasveilla ja muokkauksin. Samalla pienennetään siemenrikkakasvien siemenpankkia maassa.
Viljelykierto ja lannoitus (13 min)
Ravinnehuolto on Rahikaisen tilalla nykyisin varsin omavarainen. Pelloilla viljellään sipulin esikasveina mm 2-vuotisia apilanurmia sekä vihantarehuhernettä. Näiden kasvien sadot käytetään viherlannoitukseen. Tarvittava typpi saadaan ilmasta typensitojakasveja viljellen. Viherlannoitus rikastaa ruokamultakerrokseen myös muita ravinteita vaateliaan sipulin käyttöön. Typpeä, fosforia ja kaliumia ei tilan luomupelloille ole hankittu tilan ulkopuolelta enää vuosiin. Myös ylläpitokalkituksen tarvetta ei ole enää esiintynyt.
Muokkaukset (7 min)
Maan muokkauksessa kynnöstä on luovuttu kokonaan. Viherlannoitukset mullataan maan pintakerrokseen järeällä lautasäkeellä, joka myös pätkii viherlannoituskasvustot.  Kultivaattorilla maa kuohkeutetaan syvästä.  Muokkausmenetelmiä on kehitetty tilan olosuhteisiin sopiviksi. Koneita on myös muokattu paremmiksi. Esimerkiksi raskas lautasmuokkain on muutettu omana työnä hinattavaksi. Näin sitä voidaan vetää kevyellä traktorilla. 
Kokemuksia sipulin luomuviljelystä
Sipulin viljelyn ennakkotoimet (9 min)
 
Sipulin lajikevalinta (7 min)  
 Sipulin kylvö (3 min)  
Sipulin rikkakasvien torjunta (11 min)  
 Sipulin sadonkorjuu (5 min)  
 Sipulin kuivaus ja varastointi (3 min)  
 Laadukkaan vihannessadon tuottaminen (4 min)  
 Teksti: Jukka Rajala  
Tulosta