Rikkakasvien hallinta avomaan luomuvihannesviljelyssä

Monivuotisten rikkakasvien torjunnan pitäisi kuulua jokaisen luomuviljelijän perusosaamiseen. Luomuvihannesten viljelijä toki joutuu torjumaan rikkoja viljoja ja nurmia viljelevää kollegaa perusteellisemmin, ja monivuotisia rikkoja ei pellossa suvaita. Perustana on, ettei niille jätetä viljelykierrossa tilaa. Esimerkiksi jos kierrossa on viljaa, juolavehnälle ei saa antaa mahdollisuuksia edes puinnin jälkeen.

Kuivatuskesannossa juurakot nostetaan kuivamaan esim. nurmen perustamisvuonna tai ennen myöhään kylvettäviä / istutettavia vihanneksia. Näännytyskesannossa rikkakasveja torjutaan monimuotoisemmin. Juurakkoa heikennetään muokkaamalla toistuvasti, ennen kuin verso alkaa tuottaa ravintoa juurakolle. Rikkoja hallitaan myös varjostuksen ja laidunnuksen avulla.

Yksivuotisten rikkakasvien hallinta kuuluu vihannesviljelyn ytimeen. Liekityksessä pyritään tuhoamaan kaikki rikat ennen viljelykasvien taimettumista. Vastaavaan totaalituhoon pyritään myös riviväliharauksella. Kasvustosta torjuttaessa on olennaista, että viljelykasvin pitäisi olla aina rikkakasvia kestävämpi. Ennen kylvöä muokkaamalla kiihdytetään rikkakasvien itämistä, ja niiden ensimmäinen taimettumisaalto tuhotaan kylvön yhteydessä.

Rikkakasvien hallinnan tarkoitus on vähentää käsityö minimiin. Etenkin pienestä siemenestä kylvettävillä kasveilla joudutaan myös kitkemään. Strategiana voi olla esim. tasata kitkennän työhuippua, jotta voidaan tehdä mahdollisimman paljon itse. Päinvastainen strategia on pyrkiä kasaamaan työtä yhteen huippuun, jolloin saadaan runsaasti työtä ulkopuoliselle työvoimalle tietyksi ajaksi.

Koneistuksen kapasiteettistrategiassa pieni kone on usein taloudellisin, kun miettii työajan ja investoinnin suhdetta. Toisaalta lievä ylikapasiteetti tuo varmuutta. Työ voidaan ajoittaa oikein, kun esim. ehtii harata yhtenä poutaisena päivänä tai  iltapäivänä.

Rikkakasvien hallinta avomaan luomuvihannesviljelyssä (81 min)

ks. myös Viherlannoitus ja typen hallinta vihannesviljelyssä

Petri Leinosella on tutkija-, kehittäjä- ja viljelijätausta. Nykyisin hän toimii yrittäjänä Elomestari Oy:ssä sekä viljelee vihanneksia ja harjoittaa lammastaloutta Torniossa.

Tulosta