Vihantahernesäilörehu säästää väkirehu- ja lannoitekustannuksia

Vihantarehuherneestä valmistetuilla säilörehulla on  maidontuotannossa voitu vähentää ostovalkuaisen määrää. Hernesäilörehu sopii hyvin osaksi aperuokintaa. Hernesäilörehu on lisännyt kuiva-aineen syöntiä ja nostanut nurmirehuseoksen valkuaispitoisuutta. Maidon tuotantokustannusta on näin saatu vähennettyä. Jo yhden sentin säästö ostorehukustannuksissa tuo noin 10 000 euron säästön vuodessa 100 lehmän karjoissa, kertoi ruokintaneuvoja Jarmo Uusitalo Eurotrading Oy:stä. Herneen viljely säästää lisäksi lannoitekustannuksia.

Vihantarehuhernettä kylvetään vähintään 60 kg/ha, ja tukiviljaksi kauraa tai kevätvehnää 60 kg/ha. Sato korjataan, kun herneen palot kehittyvät ja vilja on maito- tai taikinatuleentumisasteella. Kasvusto niitetään varovasti, sitä ei saa murskata varisemistappioiden välttämiseksi. Kuiva-ainepitoisuudeksi tulisi saada noin 25 %.

Herneestä sato korjataan vain yhden kerran. Hyvissä olosuhteissa sadon määrä on ollut noin 10 000 kg ka/ha. Vuoden 2010 kuivissa olosuhteissa jäätiin noin 5 000-6 000 kg ka/ha tasolle.

Jarmo Uusitalon esitys (35 min diaesitys äänen kanssa)

Teksti: Jukka Rajala

Tulosta