Yrttien luomuviljely

Yrtit ovat kiinnostaneet Suomessa pitkään. Muuttuvassa toimintaympäristössä yrtit on nähty hyvänä mahdollisuutena. Yrttiviljelyn ansiokkaasta edistämistyöstään juuri eläkkeelle jäänyt Bertalan Galambosi kertoi LuomuTIETOverkolle tietojaan ja kokemuksiaan aiheesta. Tutkija Bertalan Galambosi on tehnyt pitkän ja erittäin ansioituneen tutkijanuran yrttitutkimuksen ja yrttiviljelyn kehittäjänä maassamme.
Unkarista asiantuntijaksi Suomeen
Vuonna 1984 Bertalan Galambosi siirtyi Unkarista Suomeen Helsingin yliopiston yrttiviljelyhankkeen asiantuntijaksi, tutkijaksi ja kouluttajaksi. Yrttiviljelyn koetoiminta käynnistyi saman vuoden kesällä Puumalassa. Samoin käynnistyi viljelijöiden koulutus ja tilakohtainen neuvonta.

Myöhemmin Galambosi siirtyi MTT:n tutkijaksi Mikkelin Karilan koeasemalle, jossa hänen johdollaan on tehty laajaa ja monipuolista yrtti- ja rohdoskasvien viljelyn tutkimusta.Galambosi on tehnyt uraauurtavaa työtä tuomalla Suomeen lukuisia meillä tuntemattomia yrttejä (mm yrtti-iiso, punahattu, ruusujuuri jne). Lisäksi hän on elvyttänyt meille tuttujen lajien viljelyn (mm tilli, persilja, oregano, basilika, väinönputki). Hän välittänyt yrttien ja rohdoskasvien viljelytietoutta ahkerasti lukuisin lehtiartikkelien välityksellä. Hän kiertänyt opettamassa erittäin ahkerasti lukuisilla yrttiviljelykursseilla eri puolilla Suomea.

Yrttialan voimakas kehitys
1990-luvun lopulla alkanut yrttien viljelyn voimakas kasvu johti siihen, että yrttien viljelyala yli kymmenkertaistui alle kymmenessä vuodessa. Enimmillään kuminapeltoja on ollut yli 20 000 ha. Suomalaisiin oloihin sopivien ilmastovaatimusten lisäksi täysin koneellistettu tuotantoketju ja tehokkaasti organisoitu markkinointi ovat mahdollistaneet kuminan menestyksen. Muiden kasvien osuus yrttiviljelyn pintalasta on ollut vain yhden prosentin luokkaa.

Avomaan viljelyssä tilliä, persilja ja valkosipuli ovat perinteisiä suomalaisia mausteyrttejä. Myös oreganoa, minttua, väinönputkea, nokkosta, ruohosipulia ja lipstikkaa viljellään, mutta vähäisestä kysynnästä ja halvasta tuonnista johtuen melko vähän. Kasvihuoneissa viljellään tillin ja persiljan lisäksi myös ruohosipulia ja basilikaa. Ruukkuyrtit ovat mullistaneet kasvihuonetuotantoa. Tiukasta lainsäädännöstä johtuen kaikki rohdoskasvien viljely on sopimusviljelyä lääketehtaille. Avomaalla viljellään punahattua ja ruusujuurta.Kuminan luomutuotantoa ei ole saatu toimimaan, minkä takia yrttien koko viljelyalasta vain pieni osa on luomua. Monille muille yrteille luomu sen sijaan sopii hyvin.

Seuraavissa esityksissä Bertalan Galambosi esittelee yksityiskohtaisesti muutaman kasvin luomuviljelyä.

Yrttituotanto Suomessa 1984-2009 (31 min)
Tillin luonnonmukainen viljely (33 min)
Persiljan luonnonmukainen viljely (24 min)
Punahatun luonnonmukainen viljely (28 min)
Yrtti-iison luonnonmukainen viljely (20 min) Kesä-iiso (Agastache cana) on hienotuoksuinen ja koristeellinen (kuva Bertalan Galambosi)
Tulosta