Luonnon päivä luomutiloilla

Suomen luonnon päivänä 28.8.2021

logo

Ilmoita tilasi mukaan!

Tervetuloa luomutiloille!

Lista niistä luomutiloista, joille kuluttajat ovat – koronatilanne huomioiden – tervetulleita tutustumaan tai tekemään ostoksia Suomen luonnon päivänä 28.8.2021, julkaistaan viimeistään heinäkuun lopussa. Aiempina vuosina tapahtumassa on ollut jopa 40 luomutilaa ympäri Suomea.

Luomutilat

Tervetuloa vierailemaan luomutiloille!

Keski-Suomi

Mitä tilalla tuotetaan?

Tilamme kasvattaa mainiota luomunaudanlihaa, jota voi ostaa tilaltamme. Varsinaisia aukioloaikoja ei ole, mutta ottamalla yhteyden emäntään tuumataan saatavuudesta ja aikatauluista.

Kenet tilalla tapaat?

Pihapiirissä pyörii isäntäväen lisäksi kolme tytärtä, pari koiraa sekä kissaa. Myös karja laiduntaa aivan pihapiirin tuntumassa.

Luonnon päivän tapahtuma

Avoimien ovien päivänä tilallamme pääsee kokemaan aitoja maaseudun makuja ja hajuja. Karja laiduntaa aivan pihapiirissä, joten eläinten näkeminen on taattu. Lapsilla on mahdollisuus piirrellä pyöröpaaleihin. Kahvio on avoinna koko tapahtuman ajan. Avoimien ovien päivänä tilaltamme on mahdollisuus ostaa luomunaudanlihaa, kylmälaukku kannattaa siis pakata mukaan. Tilamme on avoinna la 28.8 klo:12.00-16.00, lämpimästi tervetuloa!

Mitä tilalla tuotetaan?

Hevihärkä härkäpaputuotteet tulevat Nojosniemen tilata. Lisäksi tilalla viljelllään hamppua, kauraa, lupiinia, tyrniä, päärynää, omenaa, vadelmaa ja mustaherukkaa sekä kokeilussa on aina pieniä eriä myös muita satokausiherkkuja.

Kenet tilalla tapaat?

Tilanpitäjät Olli Häkkisen ja Mari Nikosen.

Luonnon päivän tapahtuma

Tilalla pääset nauttimaan maalaismaisemasta ja viettämään ihanaa kesäpäivää maalla, ruokaillen, kahvitellen ja tekemään ostoksia tilan monipuolisesta luomutuotevalikoimasta. TIlalla on POP-up kahvila, josta voi ostaa tilan tuotteista valmistettua lounasta, kahvia ja muita herkkuja. Tilalla on myynnissä mm. tyrniä itsepoimien tai valmiiksi poimittuna, Hevihärkä härkäpaputuotteita, hamppua, lupiinia ja kauratuotteita, sesongin hedelmiä ja marjoja. -Kaikki tuotteemme ovat gluteenittomia ja luomua ilman muuta. Avoinna klo 11-17.

Kymenlaakso

Mitä tilalla tuotetaan?

Hereford ja Black Aberdeen-Angus emolehmiä, puhdaskauraa, mallasohraa ja palkokasveja.

Kenet tilalla tapaat?

Tilalla on 1500-luvulta asti viljelty maata Kouvolassa, Oravalan kylässä. Tänä päivänä visionääri Tommi Hasu perheineen harjoittaa luonnonmukaista viljelyä ja emolehmien kasvatusta kestävästi. Lisäksi tilalla pääset tutustumaan pihapiirissä laiduntaviin emolehmiin.

Luonnon päivän tapahtuma

Tilalla pääset aitoon maalaistunnelmaan. Emolehmät laiduntavat pihapiirissä, Kymijoki ja kaunis Oravalan kylä ympärillä. Pop up -kahviosta voit ostaa herkullisia virvokkeita. Lisäksi tilalta voi ostaa luomukaurahiutaleita. Lapsille on luvassa mielekästä tekemistä pihapiirissä, on trampoliini ja traktorit. Ja mikä ihaninta, pääset halutessasi silittelemään kissanpentuja <3

Pirkanmaa

Mitä tilalla tuotetaan?

Puutarhatilamme viljelee mansikan, vadelman ja pensasmustikan lisäksi kotimaisia viljoja. Joka vuosi kasvimaalla kasvaa myös joukko erilaisia kuivakukkia, myyntiin ja tilan käsitöiden raaka-aineeksi, sekä vaihtelevasti erilaisia vihanneksia tuoreena myytäväksi.

Kenet tilalla tapaat?

Tilaa pitää jo neljännessä polvessa talon nuorin tytär. Apuna tilalla hyörii myös vanhempi sukupolvi ja kesällä kesäapulaiset.

Luonnon päivän tapahtuma

Tilalta voi ostaa viljatuotteita, vihanneksia ja juureksia, leivonnaisia, kananmunia, lähilihaa ja muita satokauden herkkuja. Tila on tapahtumapäivän ajan avoinna klo. 12-16. Tapahtumassa on mukana myös muita lähiruoantuottajia myymässä tuotteitaan. Päivän aikana pääsee tutustumaan luomutilan viljelyksiin ja kotipuutarhaan. Päivän aikana pääset myös nauttimaan kahvit leivonnaisten kera Pihatuvan kahviosta, sekä nauttimaan muusta päivän ohjelmasta.

Mitä tilalla tuotetaan?

Luomukaritsan lihaa, Tolvila WOOL villalankaa ja villatuotteita. Tilalta voi ostaa tuoretta luomukaritsaa, makkaroita ja palveja tilamyymälä Paimenen Makasiinissa, joka on avoinna erikseen ilmoitettuina päivinä (kts nettisivut).

Kenet tilalla tapaat?

Isäntä, paimen Jarmo Latvanen sekä puolisonsa Pirjo Latvanen. Nähtävillä myös lampaita.

Luonnon päivän tapahtuma

Tilalla on nähtävillä lampaita. Kerrotaan luonnon monimuotoisuudesta ja lampaiden merkityksestä sille. Lisäksi tilamyymälä on avoinna.

Mitä tilalla tuotetaan?

Tilalla tuotetaan ylämaankarjan luomulihaa. Tilalta voi ostaa ylämaan karjan luomulihaa, burgereita grillistä ja luomuvihanneksia.

Kenet tilalla tapaat?

Mantereen tila on suomalais-itävaltalainen tila jota viljelevät Niina ja Philipp. Heidän tavoitteena on pitää mahdollisimman hyvää huolta luonnosta ja eläimistä ja luoda heidän tilasta runsas luonnonmonimuotoisuuden keskus. Tilalla pääsee tutustumaan myös laiduntaviin eläimiin.

Luonnon päivän tapahtuma

Tule tutustumaan laiduntaviin eläimiin ja ostamaan tuoretta luomulihaa sekä haikkuburgereita grillistä.

Uusimaa

Mitä tilalla tuotetaan?

Krannin tila jatkojalostaa sekä myy korkealaatuisia luomuviljatuotteita, kuten jauhoja, hiutaleita, leseitä ja suurimoita vehnästä, ohrasta, kaurasta, rukiista sekä herneestä. Krannin tilalla avasi ovensa vuonna 2018 myös oma kauramylly, jossa valmistetaan jo klassikoiksi muodostuneita Kunkku- ja Daami täysjyväkaurahiutaleita. Krannin tilan maatilapuodissa myydään tilan omien luomuviljatuotteiden lisäksi muiden laadukkaiden kotimaisten pientuottajien ihania maatilaherkkuja, kuten kananmunia, hunajaa, makeisia, keksejä, näkkäreitä, herkuttelutuotteita, härkäpapu- ja hampputuotteita. Tilapuoti palvelee perjantaisin klo 16-18 ja lauantaisin klo 10-14. Lisäksi tuotteita voi tilata tilapuodin eteisessä sijaitsevaan noutoboksiin spostilla anne.lukana@krannintila.fi ja noutaa noutoboksista 24/7, kun itselle sopii.

Kenet tilalla tapaat?

Krannin tilan viljelytoiminnasta vastaa isäntä Olli Lukkarinen ja jatkojalostustoiminnasta ja suoramyyntitoiminnasta vastaa emäntä Anne Lukana. Olli on koulutukseltaan metsätalousinsinööri ja Anne sairaanhoitaja, terveydenhoitaja ja terveystieteiden maisteri.

Luonnon päivän tapahtuma

Krannin tilalla on mahdollisuus tutustua kauramyllyn toimintaan opastetulla kierroksella. Vierailijoilla on mahdollisuus tehdä ostoksia tilapuodissa ja lähempänä tarkentuu, palveleeko ko. tapahtuman aikana tilalla myös kesällä suuren suosion saanut kesäkahvila, jossa tarjolla gluteenittomia ja laktoosittomia herkkuja, jotka on tehty alusta saakka käsityönä.

Mitä tilalla tuotetaan?

Tilalla tuotetaan luomu luonnonlaidunlihaa. Tilalta voi ostaa luomulihaa ja ravintolan ruokaa. Lisätietoa aukioloista löytyy tilan verkkosivuilta.

Kenet tilalla tapaat?

Tilan isännän Aarne Schildtin.

Luonnon päivän tapahtuma

Bosgårdissa on 3 luontopolkua, jonka varrella voi tutustua tilan arkeen omatoimisesti.

Mitä tilalla tuotetaan?

Malmgårdin kartano siirtyi luomuun vuonna 1995 ja on tänään erikoistunut luonnonmukaiseen viljelyyn sekä luomutuotteiden jalostamiseen. Malmgårdissa viljellään mm. speltti-, emmer- ja yksijyvämuinaisvehnää. Malmgårdissa viljellään myös säännöllisesti kauraa, ohraa ja rypsiä. Kartanopuodissa jauhetaan ja myydään luonnonmukaisesti viljeltyjä viljatuotteita, kuten jauhoja ja puurohiutaleita. Viljatuotteiden lisäksi valikoimasta löytyy myös mm mehuja, rypsiöljyä ja Malmgårdin Panimon oluita. Kartanolla harjoitetaan nykyään myös matkailua. Vieraat pääsevät tutustumaan Malmgårdin päärakennukseen, linnaan ja sen historiaan (toukokuusta syyskuuhun ennakkoon sovittuina aikoina). He pääsevät myös tutustumaan tilan muuhun toimintaan: luomutuotantoon, kartanopuotiin ja panimoon. Kartanopuoti on avoinna: ma-to klo 10-17, pe klo 10-18, la klo 10-17 ja su klo 11-17

Kenet tilalla tapaat?

Malmgårdin Kartano on ollut saman suvun omistuksessa vuodesta 1614. Tänä päivänä Henrik Creutz perheineen pitää kartanoa. He edustavat 13. omistajasukupolvea.

Luonnon päivän tapahtuma

Suomen Luonnon päivänä vieraat voivat tutustua Malmgårdin luomutuotantoon pellon laidalta. Kartanopuodissa järjestetään tietokisa Malmgårdin luomuviljoista ”Tunnistatko oikean viljan?”. Oikeiden vastausten kesken arvotaan kori Malmgårdin luomuherkkuja.

Mitä tilalla tuotetaan?

Tilalla tuotetaan luomupuhdaskauraa ja luomulihaa. Tilalla vaalitaan suomalaista alkuperäiskarjaa, hoidetaan perinnebiootooppeja ja tarjotaan matkailu ja elämyspalveluja. Tilalla on myös pieni tilapuoti, jossa myydään kyytönlihaa suoramyyntinä. Tilapuoti on avoinna torstaisin klo 17-19.

Kenet tilalla tapaat?

Nykyinen isäntäpari, Arvi ja Laura Heikkilä, on pitänyt tilaa vuodesta 2016 alkaen. Edellinen isäntäpari pyöritti tilalla islanninhevosvaellustallia yli 20 vuotta. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen 2016 hevoset vaihtuivat itäsuomenkarjaan. Tilan pihapiirissä voit nähdä myös suomalaisia maatiaskanoja.

Luonnon päivän tapahtuma

Tilan läheisyydessä kulkee luontopolku, jonka varrella pääsee näkemään laiduntavia kyyttöjä, poneja ja hevosia. Luontopolku kulkee perinnebiootoopin varrella ja poikkeaa kodalle, jossa on mahdollisuus syödä omia eväitä tai paistaa makkaraa. Luontopolulla on opettavaisia tauluja joissa kerrotaan eläimistä ja luonnosta. Pihapiirissä on avoinna tilapuoti, jossa myydään kyytönlihaa. Tilalla on myös pieni kahvio, josta voi ostaa pientä makeaa, kahvia ja mehua. Lapsille on tarjolla ilmainen ponikärryajelu. Pihapiirissä voit nähdä myös suomalaisia maatiaskanoja. Pihapiirissä lisäksi hyönteishotellipaja, jossa pääsee itse rakentamaan hyönteishotellin. Hyönteishotellin saa ottaa mukaan tai jättää tilalle.

Varsinais-Suomi

Mitä tilalla tuotetaan?

Kamparsin luomutila on viljatila (kaura, vehnä, ohra), lisäksi tuotetaan puutarhahernettä, perunaa, sipulia, mansikkaa ja puutarhamarjoja. Kamparsin luomutilalta voit ostaa oman tilan vihanneksia ja marjoja, lähiluomuna juustoja, liha- ja viljavamisteita ja Jymy jäätelöä. Seuraa aukioloaikoja Facebookista.

Kenet tilalla tapaat?

Isäntä Eero Liikkanen vastaa viljelystä, emäntä Jaana Elo vastaa puodista ja kahvilasta, pihavahtina toimii pieni ja kiltti Wilma-koira. Pihalla laiduntaa kolme kevään pässipoikaa ja joukko kanoja.

Luonnon päivän tapahtuma

Luonnon päivänä 28.8. tilapuoti ja puutarhakahvila avoinna, pihalaavulla grilli kuumana, opastettu luontopolku, mahdollisuus nukkua luonnonhelmassa tähtitaivaan alla (etukäteisilmoittautumista toivotaan), tilalla käytettävää kalustoa näytillä

Luomua ilman muuta

Luonnon päivä luomutiloilla -tapahtumaa koordinoivat maa- ja metsätalousministeriö, Luomuliitto, Pro Luomu, MTK, SLC ja Biodynaaminen yhdistys, joiden sivuilta löydät tietoa ja ajankohtaisia uutisia luomusta.