Luonnon päivä luomutiloilla

Suomen luonnon päivänä 26.8.2023

logo

Tervetuloa luomutiloille!

Sisäministeriö suosittaa liputusta Suomen luonnon päivänä eli elokuun viimeisenä lauantaina. Suomen luonnon päivä on vakiintunut liputuspäivä ensimmäistä kertaa vuonna 2023. Luonnon päivä kutsuu luomutiloille jälleen elokuussa 2023, päivitämme mukana olevien tilojen tiedot kesän 2023 aikana.

Tilalistaus

Luonnon päivän luomutilat 2022

Etelä-Savo

Mitä tilalla tuotetaan?

Tilalla tuotetaan ylämaannaudan lihaa.

Kenet tilalla tapaat?

Leskelän luomutila on perhetila, jonka kuvioissa pyörii päivittäin kolme polvea. Tilan toiminnasta vastaa yrittäjäpariskunta Johanna ja Jukka Konga. Mukana tilan askareissa pyörivät tilan lapset sekä naapurissa asuvat isovanhemmat.

Luonnon päivän tapahtuma

Tilalla näet ylämaankarjaa ja tutustut niiden elämään. Päivän aikana toimii nuorten Pop up kahvio, muurikkalettupiste ja grillistä voit ostaa suolaisia herkkuja. Tilapuoti auki 11-16 ja myynnissä oman tilan Ylämaankarjan lihaa sekä jalosteita ja lähialueen tuottajien tuotteita. Päivän aikana myynnissä myös leipää ja leivonnaisia. Lapsille ohjelmaa mm. 4H ja seikkailupomppulinna.

Keski-Suomi

Mitä tilalla tuotetaan?

Hevihärkä härkäpaputuotteet tulevat Nojosniemen tilata. Lisäksi tilalla viljelllään hamppua, kauraa, päärynää, omenaa, sekä pienempiä eriä muita marjoja ja hedelmiä.

Kenet tilalla tapaat?

Tilalla tapaat Olli Häkkisen ja Mari Nikosen.

Luonnon päivän tapahtuma

Tule nauttimaan maalaismaisemasta sekä herkuttelemaan tilan kahvilan tuotteilla kuten herkullisilla Hevihärkä-burgereilla, uunipuurolla mehukeiton kanssa sekä kahvilla ja makeilla herkuilla. Lisäksi myynnissä on kaura-, härkäpapu- ja hampputuotteita sekä satokauden marjoja ja hedelmiä kuten mm. tyrniä, omenaa, päärynää. Tila on avoinna klo 11-17.

Mitä tilalla tuotetaan?

Tilalla tuotetaan luomuna nurmirehua, vehnää ja kauraa. Luomurehuilla kasvatettua naudanlihaa. Eläimet siirretään luomuun ensi vuonna ja kaikki liha myydään suoramyyntinä tilalta.

Kenet tilalla tapaat?

Tilaa isännöivät Mervi ja Miika Säynätmäki. Tytär ja poika ovat jo aikuisia ja muissa töissä. Tilalla lopetettiin lypsykarjan pito 2020, jolloin tila siirtyi peltojen osalta luomuun ja tilalle hankittiin ensimmäiset emolehmät. Maatilamatkailua kehitetään pikkuhiljaa lisää sekä muu oheistoiminta näyttelee yhä suurempaa osaa tilalla. Tilalla ideoiden virta tuntuu loputtomalta.

Luonnon päivän tapahtuma

Pääset näkemään emolehmät vasikoineen laitumilla ja nappaamaan vaikka selfien sosiaalisten ylämaan nautojen kanssa! Välillä voi virkistäytyä tunnelmallisessa Heinäsuojassa kahvihetkellä ja tuoreilla leivonnaisilla. Pihapiirissä on monenlaista nähtävää ja voit tutustua kesäajan majoitteisiin ympäristössä. Farmiputiikki ja pienpanimo Ymiksen tilat ovat tien toisella puolella. Tila on mukana myös Nuku yö ulkona-tapahtumassa. Voit nukkua aittahuoneiden lisäksi tentsilessä, riippumatoissa, glamping-teltassa, ilmapatjoilla tallin parvella tai vaikka omassa teltassa. Pihasauna lämpiää illalla. Yhteinen aamupala katetaan Heinäsuojaan halukkaille.

Kymenlaakso

Mitä tilalla tuotetaan?

Tilalla nurmi, pellot ja eläimet ovat luomussa. Tilalla tuotetaan naudanlihaa, lihajalosteita ja kananmunia.

Kenet tilalla tapaat?

Tilalla tapaat Pasin – tilan isännän ja Sinin – tilan emännän. Lisäksi perheeseen kuuluu kaksi lasta.

Luonnon päivän tapahtuma

Pääset näkemään ylämaankarjaa: emolehmiä, keväiset vasikat ja sonneja. Lisäksi tapaat kanoja ja kissoja ja pääset näkemään tilan traktoreita. Tilamyymälä on avoinna ja siellä on tarjolla tilan omien tuotteiden lisäksi kotileivonnaisia. Kahvitarjoilu ja lapsille mehua.

Mitä tilalla tuotetaan?

Tilalla tuotetaan luomuviljaa ja myydään luomuviljajalosteita.

Kenet tilalla tapaat?

Tilaa pitää Liisa ja Tommi Mattila nuorison ja vanhemman polven avustuksella. Tila on luomussa jo toista sukupolvea. Tilalla asustaa myös koira, kaksi kissaa muutama kana ja pari pupua.

Luonnon päivän tapahtuma

Yleisö voi käppäillä pienen luontopolun ja käydä katsomassa kanoja ja pupuja. Tilalla kahvitarjoilu. Tilamyymälä toimii siirrettävässä myyntikontissa ja siellä on myynnissä tilan omien jauho- ja ryynituotteiden lisäksi ekologista kosmetiikkaa, kodinpuhdistusaineita, koruja asusteita ym. pientä mukavaa. Puodin aukioloajat löytyvät parhaiten facebookista. SLP aukioloaika on klo 10-16.

Mitä tilalla tuotetaan?

Tilalla tuotetaan luomumansikoita sekä pienemmissä määrin myös luomuperunoita, -herneitä ja auringonkukkia. Tulevaisuudessa myös muita luomumarjoja sekä -vihanneksia.

Kenet tilalla tapaat?

Mukulan tila on suku- ja perhetila nyt jo kymmenettä sukupolvea. Sydämellisesti tervetulleeksi toivottavat Maija ja Juha Merikanto 2- ja 5 -vuotiaiden lastensa kanssa.

Luonnon päivän tapahtuma

Tilakierroksia tasatunnein. Tilapuodissa myynnissä pakastettuja luomumansikoita sekä satokauden tuotteita. Pop up -kahvila. Tänä avointen ovien päivänä pääset katselemaan ja kuulemaan, miltä näyttää, kun vanhaa tilaa on lähdetty rakentamaan nuoren perheen uudella innolla. Kestävään ja hyvinvoivaan tulevaan katsoen sekä perinteikästä ympäristöä kunnioittaen. Tilakierroksella pääset näkemään ja kuulemaan luomumansikoiden viljelystä, ylipäätään luomuviljelystä sekä luonnon monimuotoisuuden huomioon ottamisesta maanviljelyssä. Pääset myös kurkistamaan millaisia lapsiperheen elämä ja unelmat maatilalla ovat. Maanviljelyn ja maan hoitamisen lisäksi siihen kuuluu keittiöpuutarhan viljelyä luomun periaattein, perinnerakennusten kunnostusta, ympäriövästä luonnosta nauttimista ja elämän pieniä hyviä hetkiä. Tervetuloa katselemaan, kuulemaan, kysymään, juttelemaan, tunnelmoimaan, kahville tai pienille ostoksille. Lapset ovat tervetulleita leikkimään pihaleluilla sekä tutustumaan vaikka traktoriin. Lisätietoa, kellonajat ja päivittyvät kuulumiset tilan Facebook ja Instagram -tileillä.

Pirkanmaa

Mitä tilalla tuotetaan?

Tilalla tuotetaan ylämaankarjan luomulihaa. Tilalta voi ostaa ylämaan karjan luomulihaa ja luomuvihanneksia klo 11-16.

Kenet tilalla tapaat?

Mantereen tila on suomalais-itävaltalainen tila jota viljelevät Niina ja Philipp. Heidän tavoitteena on pitää mahdollisimman hyvää huolta luonnosta ja eläimistä ja luoda heidän tilasta runsas luonnonmonimuotoisuuden keskus. Tilalla pääsee tutustumaan myös laiduntaviin eläimiin.

Luonnon päivän tapahtuma

Tule tutustumaan laiduntaviin eläimiin ja ostamaan tuoretta luomulihaa sekä haikkuburgereita grillistä.

Mitä tilalla tuotetaan?

Tila viljelee luomuna mansikkaa, puutarhavadelmaa, pensasmustikkaa, viljoja ja nurmea. Puutarhamarjat myydään suoraan tilalta asiakkaille, viljoista jalostetaan hiutaleita- ja jauhoja myyntiin alueen kauppoihin ja tilamyymälään. Tänä vuonna tila on viljellyt luomuna 30 vuotta, ja se on yhtä kauan kuin tilalla on viljelty mansikkaa.

Kenet tilalla tapaat?

Tilaa pitää jo neljännessä polvessa talon nuorin tytär. Apuna tilalla hyörii myös vanhempi sukupolvi ja kesällä kesäapulaiset.

Luonnon päivän tapahtuma

Tila on avoinna kello 12.00–16.00. Tilalla pidetään tilaesittelyä päivän aikana ja tilalla, viljelyksillä ja kotipuutarhassa saa kierrellä vapaasti ja esittää kysymyksiä. Ohjelmana on aikuisille ja lapsille museotraktoreihin tutustumista. Päivän ajan myynnissä on tilan omia tuotteita suoraan pellosta satotilanteen mukaan, sekä koristeita ja käyttöesineitä sisälle ja puutarhaan risusta ja pajusta. Tilalle on kutsuttu myös muita lähialueen tuottajia myymään tuotteitaan. Pop-up kahvilassa pääsee nauttimaan kahvit suolaisen ja makean kera.

Mitä tilalla tuotetaan?

Tilalla tuotetaan luomuviljaa.

Kenet tilalla tapaat?

Tilaa pitävät Jouko Palomäki ja Aino Palomäki.

Luonnon päivän tapahtuma

Tilalla tutustutaan viljan puintiin. Seipäällä kuivatun ohran puintia vanhalla menetelmällä, puimakone + Ferguson 20.

Mitä tilalla tuotetaan?

Haltijan tila on monimuotinen biodynaaminen tila, jonka tilakokonaisuuteen kuuluvat naudat, lampaat, ankat, mehiläiset ja puutarhaviljely. Pelloilla kasvaa nurmen lisäksi viljoja ja kukkia.

Kenet tilalla tapaat?

Haltijan tilan kokonaisuuden taustalla työskentelee lukuisa joukko ihmisiä. Peltoviljleystä ja karjanhoidosta vastaavat Ira ja Ari Hellsten. Puutarhaviljely ja mehiläistenhoito ovat osuuskunta Uusruukin vastuulla. Tapahtumia järjestetään yhdessä tilan toiminnassa mukana olevien maanhaltijoiden kanssa.

Luonnon päivän tapahtuma

Kahvilasta voi ostaa suolaista ja makeaa sekä hunajaa. Lisäksi tilalla on saatavilla lampaantaljoja. Suomen Luonnonpäivän tapahtuma painottuu tekemiseen; Korumaakari Satu-Lotta Peltolan kurssilla tehdään ainutlaatuisia, ekologisia ja kestäviä rannekoruja, kaulakoruja ja korvakoruja aidoista luonnonmateriaaleista. Kurssin kesto: 3h klo.12-15 Kurssin hinta: 50 € Sisältää: opetuksen ja materiaalit Ilmoittaudu: info(at)haltijantila.fi OHJELMAA LAPSILLE Pienet karitsat kirmaavat pihalaitumella, ankat polskivat ankkalammessa, kahvila on avoinna ja lapsille on omaa ohjelmaa, pihapelejä, leikkimökki, hiekkalaatikko, kepparitalli ja tarktoreita ja koneita, joihin voi tutustua. Tervetuloa koko perheen kanssa!

Pohjois-Karjala

Mitä tilalla tuotetaan?

Tilalla tuotetaan mehuja, viljaa ja hernettä. Tilalla on mehuasema, jossa pääsee nautiskelemaan tilan omista mehuista. Puodin aukioloaika selviää soittamalla emännälle tai seuraamalla nettisivuja ja facea, tuotteista myös lisätietoa siellä.

Kenet tilalla tapaat?

Meidän tila, meidän perhe. Isäntä Tapio, emäntä Ulla sekä Ville ja Aino asuvat tilalla ja tekevät tilan työt yhdessä kukin omien kykyjensä mukaan. Pihapiirissä asuu monenlaista eläintä, siksi tallia kutsutaan Huvikummuksi.

Luonnon päivän tapahtuma

Vierailija pääsee luonnon päivänä tutustumaan kotieläimiin, mehuasemaan, ostamaan tuoretta Ruisleipää ja pullaa sekä mehua.

Mitä tilalla tuotetaan?

Tila on luomulammastila ja tilalla tuotetaan karitsanlihaa sekä hoidetaan perinnebiotooppeja. Tilalla on myynnissä muokattuja taljoja, villatuotteita, Polvijärven Liha-Aitan lähilihatuotteita (myös tilan lammastuotteita). Myyntipiste avoinna tapahtuman ajan klo 10-14. Muuten sovittavissa.

Kenet tilalla tapaat?

Tilalla asuvat ja toimivat yrittäjinä Heli ja Jani Jolkkonen kahden poikansa (9v ja 13v) kanssa. Emännän päävastuulla ovat eläinasiat, isäntä työskentelee puolestaan enemmän pellolla. Tila on ollut luomussa vuodesta 1996 lähtien ja tilalla on tehty 11 vuotta sitten sukupolvenvaihdos.

Luonnon päivän tapahtuma

Tilan eläimistä on nähtävissä lampaita, kanoja, hevoset, koirat, kissat sekä puput. Tilan väki kertoilee tilan toiminnasta ja mm. eläinten hoidosta. Eläimiä saa rapsutella ja hoitaa. Pomppulinna lapsille sekä kahvio. Paikalla myös Polvijärven MTK, Polvijärven 4H, Savo-Karjalan Luomuyhdistys, Joensuun seudun Leader sekä Pohjois-Karjalan Lampurit esittelemässä toimintaansa. Monenlaista nähtävää ja puuhaa siis luvassa koko perheelle!

Pohjois-Pohjanmaa

Mitä tilalla tuotetaan?

Luomukaritsan ja -lampaan lihaa sekä villatuotteita.

Kenet tilalla tapaat?

Satu ja Pasi Kumpulainen ovat Isokummun alkutuotannosta vastaavat yrittäjät. He kasvattavat perheensä kanssa alkuperäisrotuisia lampaita tilalla ja hoitavat lampaiden avulla luonnonlaitumia ja luonnonsuojelualueita. Sami Kumpulainen luotsaa Isokummun Kehräämöä ja tekee tilan villoista loistavaa lankaa.

Luonnon päivän tapahtuma

Kehräämön pihassa on lampaita. Lettukahvio. Tutustuminen kehräämön tuotantoprosessiin. Tilalla myydään luomulihaa, villatuotteita, Lapin luonnonkosmetiikkaa, taidekäsitöitä, ecopesuaineita. Avoinna 10-14.

Pohjois-Savo

Mitä tilalla tuotetaan?

Tilalla tuotetaan luomumansikkaa.

Kenet tilalla tapaat?

Tummannurmen Luomutilaa emännöi Tiina Nissinen perheineen.

Luonnon päivän tapahtuma

Tilakahviosta voit ostaa herkut oman maan antimista. Tilalla pääsee tutustumaan tilan viljelmiin ja eläimiin. Myynnissä mansikkajalosteita sekä muita lähituotteita.

Mitä tilalla tuotetaan?

Tilalla luomusika on päätuotanto, pelloilla kasvaa luomupossujen ruoaksi luomuviljoja, luomuhernettä ja luomusäilörehua sekä luomusiemenviljaa omaan käyttöön. Päivään tulee myyntiin erilaisia tuotteita, aukiolo klo 11-14. Tuotteet ja myyjät esitellään myöhemmin.

Kenet tilalla tapaat?

Tilaa hoitaa Hannu Kämäräinen 61 v, joka on pitänyt tilaa vuodesta 1982. Tilan pellot ovat olleet luomutuotannossa vuodesta 2013 ja siat vuodesta 2014.

Luonnon päivän tapahtuma

Tilalla voit tutustua luomusikalan toimintaan ja näet luomusikoja pienistä porsaista isoihin emakoihin ja karjuun. Tarjolla tietoa luomusioista ja muustakin tilan toiminnasta. Päivän aikana tarjolla kahvia ja muurinpohjalettuja sekä grillimakkaraa. Myös lapsille on ohjattua toimintaa.

Päijät-Häme

Mitä tilalla tuotetaan?

Tilalla viljellään härkäpapua, öljyhamppua, rypsiä, hernettä, tattaria, avomaan vihanneksia ja nurmea. Noin 70-päinen emolhemäkyyttökarja kuljeskelee lisäksi laajoilla metsälaitumilla. Tilalla myydään naudanlihaa (metsälaidunkyyttö), härkäpapua, öljyhampun siemeniä, vihanneksia. Vihanneksia saa satokaudella itsepalveluna suoraan vihannesmaalta kellon ympäri, muita tuotteita taas tilalta aina, kun joku on kotona./ Vi odlar bondbönor, oljehampa, rybs, ärter, bovete, grönsaker och vall. Vall är åt våra dikor av östfinskboskap som mest går på skogsbete. Vi säljer nötkött (östfinskboskap från skogbete), bondbönor, hampfrö och grönsaker. Grönsaker skaffar man under skördeperioden på självbetjäning direkt från åkern 24/7. Andra produkter får man köpa på gården alltid när någon är hemma.

Kenet tilalla tapaat?

Tilaa pitää agronomipariskunta Mika ja Laura Hämäläinen lapsineen. Samassa pihapiirissä asuu myös tilan edellinen sukupolvi. / Gården drivs av agronomparet Mika och Laura Hämäläinen med sina barn. Också Mikas föräldrar bor på gården.

Luonnon päivän tapahtuma

Pihasta lähtee opastettu kierros perinnebiotooppiin ja vihannesmaalle klo 12.30. Pihapiirissä on nähtävillä lehmiä ja maatalouskoneita ja alueen viljelykasveista koottu näyttely. Tapahtumassa on tilan tuotteita hyödyntävä puffetti. Myynnissä on lihaa, härkäpapua, öljyhamppua ja vihanneksia myös valmiiksi kerättynä. / En guidad runda på betesområde vid bäcken startar kl. 12.30. På gården har vi en utställning om lokala odlingväxter och naturligtvis ser man också kor och jordbruksmaskiner. I kafet utnyttjar man gårdens produkter. Gårdens produkter, kött, bondbönor, hampfrö och grönsaker säljs.

Uusimaa

Mitä tilalla tuotetaan?

Tilalla tuotetaan luomunaudanlihaa.

Kenet tilalla tapaat?

Tilalla tapaat isännän Aarne Schildtin.

Luonnon päivän tapahtuma

Bosgårdissa on kolme luontopolkua, jonka varrella voi tutustua tilan arkeen omatoimisesti. Tilakauppa ja sen ravintola ovat avoinna.

Mitä tilalla tuotetaan?

Malmgårdin kartano siirtyi luomuun vuonna 1995 ja on tänään erikoistunut luonnonmukaiseen viljelyyn sekä luomutuotteiden jalostamiseen. Malmgårdissa viljellään mm. speltti-, emmer- ja yksijyvämuinaisvehnää. Malmgårdissa viljellään myös säännöllisesti kauraa, ohraa, maalaisvehnää ja rypsiä. Kartanopuodissa jauhetaan ja myydään luonnonmukaisesti viljeltyjä ohraa, yksijyvää, emmeriä, kauraa, ruista, spelttiä ja vehnää eri muodoissaan. Myös asiakkaita halutaan avustaa leipomaan valmistamaan mysliä, puuroa ja leipätuotteita Malmgårdin jauhoista ja hiutaleista. Asiakkaat voivat halutessaan jopa jauhaa omia jauhojaan kaupassa. Aukioloajat: ma-to klo 10-16, pe klo 10-18, la-su klo 10-16

Kenet tilalla tapaat?

Malmgårdin Kartano on ollut saman suvun omistuksessa vuodesta 1614. Tänä päivänä Henrik Creutz perheineen pitää kartanoa. He edustavat 13. omistajasukupolvea.

Luonnon päivän tapahtuma

Suomen Luonnon päivänä vieraat voivat tutustua Malmgårdin luomutuotantoon pellon laidalta. Kartanopuodissa järjestetään tietokisa Malmgårdin luomuviljoista ”Tunnistatko oikean viljan?”. Oikeiden vastausten kesken arvotaan kori Malmgårdin luomuherkkuja.

Mitä tilalla tuotetaan?

Tilalla tuotetaan luomuvihanneksia. Tilalta voi ostaa salaattia, tomaattia, kurkkua, perunaa, porkkanaa, sipulia, kurpitsaa, kaaleja, punajuurta ja kukkia.

Kenet tilalla tapaat?

Kaupunkilaisten oma pelto on Suomen ensimmäinen kumppanuusmaatila. Jäsenten omistama maatila, jossa on mukana yli 200 kotitaloutta. Tilalla viljellään luomuna ja biodynaamisesti noin 6 hehtaarin tilaa Vantaan Korsossa. Pellolla on palkattujen ammattiviljelijöiden ja työharjoitelijoiden lisäksi jäseniä auttamassa ja talkoilemassa. Tervetuloa tutustumaan!

Luonnon päivän tapahtuma

Pellolla on tapahtumapäivänä suoramyyntiä ja kesäkahvila klo 11-16. Tule ostoksille ja/tai herkuttelemaan kahvilan tuotteilla. Lisäksi tilalla järjestetään opastettuja peltokierroksia ja kasvitunnistuskilpailun. Lapsille: leikkitraktori, tramboliini, rakennuspuupalikoita

Mitä tilalla tuotetaan?

Avomaalla tuotetaan luomuna useimpia avomaan vihanneksia. mm. kaaleja, sipuleita, juureksia, erikoisuutena maissi ja erilaiset kurpitsat. Kasvihuoneissa luomuna viljellään salaatteja, yrttejä sekä versoja. Keväällä viljellyt avomaan vihannesten ja yrttien taimet ovat luomua.

Kenet tilalla tapaat?

Keuda Saaren kartanon puutarha toimii opetuspuutarhana. Toiminnan sujumisen koko kasvukauden ajan varmistavat avomaapuutarhuri Varpu Majander ja kasvihuonepuutarhuri Risto Kononen. He työskentelevät ja ohjaavat opiskelijoita opettajien tukena.

Luonnon päivän tapahtuma

Tule viettämään koko perheen tapahtumaa upeaan kartanomiljööseen Suomen luonnon päivänä Keudan Saaren kartanolle Mäntsälään 27.8.2022 klo 10-14. Luvassa vinkkejä ympäristövastuullisuuteen sekä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen. Tapahtumassa muun muassa puiden istutusta, joilla lisäämme hiilinieluja ilmastonmuutoksen hidastamiseksi, luomuvihannesten maistatusta ja tietoiskuja luomupellolla, ulkoilevia lehmiä, vuohia ja kanoja, Luken yrtti- ja rohdoskasvien geenivarakokoelman esittely, nähtävillä maatalouskoneita ja -laitteita, kahvila ja puutarhamyymälä, jossa myynnissä erilaisia kasveja sekä paikan päällä tuotettuja kasviksia sekä Keudan omia jauhoja. Lisäksi tilalla on Gastrobiili, josta saa herkullista luomuruokaa.

Mitä tilalla tuotetaan?

Majvikin pelloilla kasvaa laaja valikoima vihanneksia. Porkkanat, palsternakat, sipulit, kaalit, salaatit,kurpitsat, lantut ja nauriit kasvavat viherlannoituksen ja kompostin voimalla. Viljelykierrossa on monia perunalajikkeita ja eri viljoja. Eläimet ovat tärkeä osa biodynaamista kokonaisuutta. Kissojen ja koirien lisäksi Majvikissa asustelee kyyttöjä ja kanoja. Lehmät laiduntavat ympäri tilan ympärillä olevilla laitumilla ja tuovat siten kompostoidun lannan kautta ympäröivää luontoa pelloille. Majvikin tilalla on tilakauppa joka on joka päivä auki klo 8-20 välillä. Tilalla puodissa satokauden tuoreita vihanneksia ja kahvilassa herkkuja myynnissä.

Kenet tilalla tapaat?

Tapahtumat ja ihmiset Majvikissa liikkuvat luonnonrytmien mukaan. Atte Hermansson vastaa Majvikin tilan toiminnasta. Kesällä talo on tupaten täynnä ja ruokapöydän ympärille mahtuvat talon oman väen lisäksi monenlaiset opiskelijat, kansainväliset vapaaehtoiset sekä yleensä juuri sopivasti ruoka-aikaan saapuvat vieraat. Tilan välittömässä läheisyydessä asuvat ihmiset ovat myös tärkeä osa Majvikin identiteettiä ja tästä syntyy Majvikin omaleimainen yhteisö.

Luonnon päivän tapahtuma

Tilalla pääset tutustumaan tilan tuotantoon ja lehmiin sekä kanoihin. Luvassa on myös ohjelmaa klo 11-15 välillä. Mm.keskustelutilaisuus teemalla *LUONNON ÄÄNI*. Majvikin viljelijä Atte Hermansson keskustelee parin – kolmen taiteilijan kanssa luonnon monimuotoisuudesta, tulevaisuuden peloista ja toivosta. Seuraa ohjelman päivittymistä Facebook:sta

Mitä tilalla tuotetaan?

Tilalla tuotetaan roomansalaattia, yrttejä, versoja, syötäviä kukkia, kesäkurpitsaa, kurpitsaa, selleriä, lehtikaalia ja taimia. Tilapuoti auki tapahtumassa klo 11-15.

Kenet tilalla tapaat?

Tilaa pyörittävät Kaijus Ahlberg ja Minna Tengvall jo kolmenkymmenen vuoden kokemuksella, ja jo kolmannessa polvessa. Kaijus vastaa viljelystä ja Minna hoitelee suhteita mm. Helsingin ja Porvoon huippuravintoloihin, ja tietysti palvelee asiakkaita myös paikan päällä. Lisäksi on iso joukko ahkeria työntekijöitä. Pojat ovat jo lentäneet pois pesästä, mutta ovat kyllä luonnon päivänä paikalla.

Luonnon päivän tapahtuma

Puutarhassa juhlitaan Suomen luonnon päivänä klo 11-15 Ahlbergin puutarhan 100- vuotista taivalta. Ravintola Nokka keittiömestari Ari Ruohon johdolla loihtii tämän kertaisen Taste of Ahlberg-menun puutarhan antimista. Puutarha tarjoaa kakkukahvit. Tiedossa mukavaa yhdessä oloa, puutarhaan tutustumista, historian havinaa. Satokauden parhaimpia tuotteita. Traktoreita ja muita työkoneita esillä.

Varsinais-Suomi

Mitä tilalla tuotetaan?

Kamparsin luomutila on viljatila (kaura, vehnä, ohra), lisäksi tuotetaan puutarhahernettä, perunaa, sipulia, porkkanaa, punajuurta, mansikkaa ja puutarhamarjoja. Kamparsin luomutilalta voit ostaa oman tilan vihanneksia, marjoja ja omenoita, sekä luomukeruutuotteita kuten metsämarjoja, sieniä, kuusenkerkkää ja koivunmahlaa. Myynnissä on tilan omien tuotteiden lisäksi lähiluomuna Saloniemen juustoja, jauhoja ja ryynejä, JYMY-jäätelöä, Myssyfarmin öljyä ja ruokaherneitä, Salmensuun Hereford-makkaroita ja lihavalmisteita, Sun Speltin Luomulakua.

Kenet tilalla tapaat?

Tilalla asuu isäntä Eero ja emäntä Jaana sekä tuhoelintorjuntayksikkö Wilma, pieni Jack Russel – tyttö. Pihapiirissä asuu myös kanoja ja lampaita. Tilan töissä on apuna maatalousalaa opiskeleva talon poika sekä kesällä kolme ulkopuolista työntekijää.

Luonnon päivän tapahtuma

Luonnon päivänä tilapuoti ja puutarhakahvila ovat avoinna ja myynnissä on kotitekoisia leivonnaisia ja leipää. Pihalaavulla grilli on kuumana, ja esittelyssä on tilan töissä käytettävää kalustoa. Lisäksi tilalla on 4H nuorten luontopolku, MLL:n puuhapaikka ja linnunpönttöjen valmistusta partiolaisten avustuksella.

Mitä tilalla tuotetaan?

Tilalla tuotetaan suomen alkuperäiskarjan luomumaitoa, joka jatkojalostetaan erilaisiksi maitotuotteiksi – pääosin juustoiksi. Lisäksi juustolassa valmistuu jogurttia, kermaa, voita ja tuorejuustoja niin kuttujen kuin lehmienkin maidosta. Eläinten luomurehut kasvatetaan itse ja näin varmistetaan ruokinnan laatu ja eläinten terveys.

Kenet tilalla tapaat?

Tilaa pitävät Saloniemet – emäntä Riitta ja Isäntä Jouni. Tilalla pyörii myös muutama tehokas työntekijä ja välillä jokunen lomittaja ja harjoittelijakin. Pihapiirissä saattaa karjan lisäksi tassutella vastaan viisi innokasta koiraa. Työkoirat Lego, Hämy ja Kajo sekä vahti/terapiakoirat Taisto ja Kaapo.

Luonnon päivän tapahtuma

Tilalla näkee suomen alkuperäiskarjan vuohet ja lehmät laiduntamassa pihapiirissä. Laitumilla saa käydä katsomassa kuttujen laidunnusta ja navetassa voi käydä ihastelemassa kililaumaa. Tilapuodissa saa maistella ja ostaa herkullisia tuotteitamme ja kuulla niiden alkuperästä. Tilapuoti myy luomujuustoja, kuten goudaa, salaattijuustoja, tuorejuustoja, kermaa, voita sekä jogurttia ja rahkaa. Kaikkia edellämainittuja tuotteita on saatavilla niin lehmän kuin vuohenkin maidosta valmistettuna. Lisäksi puodista löytyy kattava valikoima oman tilan luomulihaa. Myynnissä myös muiden lähituottajien tuotteita. Tilapuoti on auki aina arkilauantaisin klo 11-15. Jokaisella tuotteella on tietynlainen tarina ja tuotteet ovatkin nimetty jonkin tietyn elämänvaiheen, oivalluksen tai tapahtumisen perusteella. Tule kuulemaan hauskoja tarinoita tuotteiden nimien takaa ja tutustumaan, millaista on arki satapäisen karjan kanssa Saloniemen luomu tilalla.

Mitä tilalla tuotetaan?

Tilalla tuotetaan luomuna naudanlihaa, vehnää, ohraa, hernettä, nurmea sekä kokeilumielessä soijaa ja maisemakasvina auringonkukkaa.

Kenet tilalla tapaat?

Aron tila on perhetila, jonka toiminnasta vastaa yrittäjäpariskunta Tiina ja Tuomas Uusitalo. Mukana tilan touhuissa hääräävät perheen 3- ja 2-vuotiaat lapset.

Luonnon päivän tapahtuma

Tilalla pääsee katsomaan laiduntavia charolais- ja simmentalemolehmiä vasikoineen ja tutustumaan tilan pihapiirissä oleviin seuraeläimiin vuohiin, pupuihin ja kissoihin. Lapsille myös poniratsastusta (maksullinen), kepparirata ja muuta maatilan elämään liittyvää puuhaa. Herkuttelua luonnonpäivän vohvelikahvilasta. Tilalla avoimet ovet klo 10-14.

Ilmoita tilasi mukaan!

Luonnon päivä luomutilalla

Luomua ilman muuta

Luonnon päivä luomutiloilla -tapahtumaa koordinoivat maa- ja metsätalousministeriö, Luomuliitto, Pro Luomu, MTK, SLC ja Biodynaaminen yhdistys, joiden sivuilta löydät tietoa ja ajankohtaisia uutisia luomusta.