Ruokakasvi_jarvellaLuomu – hyvää ympäristölle ja ihmiselle

Luonnonmukainen maatalous tunnetaan ympäristöystävällisyydestä ja laadusta. Mikä tekee luomuruoasta hyvää ja missä viljelyn ympäristövaikutukset näkyvät?
Tutkimuksella on pystytty todentamaan eroja luomun ja tavanomaisen tuotannon välillä. Keinolannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttökiellon ja eläinten lääkinnän rajoitusten ohella myös käytetyt tuotantotekniikat vaikuttavat – luomu on monen asian summa.

Hyvää luonnolle

Kun maabrändityöryhmä suositti vuonna 2010, että 50 % Suomen maataloustuotannosta tulisi siirtää luomuun, MTT:n tutkijat laativat kaksi skenaariota, joissa analysoitiin kotimaisen luomun mahdollisuuksia, vahvuuksia ja ympäristövaikutuksia.

Yhdeksi kiistattomaksi ja paljon tutkituksi luomun eduksi tutkijat nostivat luonnon monimuotoisuudelle koituvat hyödyt. Luomupellolla viihtyy enemmän lajeja kuin tavanomaisella. Luomuun olennaisesti kuuluva eloperäisen aineksen kierrätys ja monipuolinen viljelykierto luovat edellytyksiä myös maatalouden vesistö- ja ilmastopäästöjen hillitsemiseen.

Irti uusiutumattomien luonnonvarojen kulutuksesta

Luomun on havaittu vähentävän päästöjä paikallisesti. Tuoteyksikköä kohti laskettuna edut tavanomaiseen tuotantoon voivat pienentyä, sillä luomu tarvitsee enemmän pinta-alaa saman satomäärän tuottamiseen. Tuotantotapojen erot, erilaiset lähtökohdat, ympäristöhyödyt tai etenkään niiden tulevaisuusskenaariot eivät ole kuitenkaan helposti pelkistettävissä yksinkertaiseksi numerovertailuksi.

Luomu pyrkii vähentämään tuotannon riippuvuutta uusiutumattomista luonnonvaroista. Niiden saanti ja hintataso vaikuttavat olennaisesti tuleviin viljelykäytäntöihin ja ympäristövaikutuksiin. Lisätutkimuksen avulla luomumaataloutta kehitetään edelleen kestävämmäksi ja ympäristöystävällisemmäksi.

Luomuruoan laatu ei ole pelkkä myytti

Luomukasvisten on havaittu sisältävän hieman tavanomaisia enemmän terveyttä edistäviä antioksidantteja ja eläintuotteiden terveellisiä rasvahappoja. Luomuelintarvikkeiden ravitsemuksellista laatua on tutkittu etenkin Keski-Euroopassa.

Suurin ero luomun ja tavanomaisen tuotannon välillä näkyy kuitenkin viranomaisten kuten Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen ja Eviran tiedoissa. Niiden tilastot osoittavat, että eläinten lääkintä ja tiettyjen torjunta-aineiden käyttö on viime vuosina jatkuvasti lisääntynyt tavanomaisessa tuotannossa.

Luomutuotannossa torjunta-aineiden ja lääkinnän käyttökieltoja valvotaan tarkasti. Luomukuluttaja voikin luottaa siihen, että altistuminen jäämille on äärimmäisen epätodennäköistä ja elintarvikkeen laatua valvotaan tavanomaista tarkemmin koko tuotantoketjussa.

Luomu työllistää

Viljelijöille luomu voi tarjota uudenlaisia mahdollisuuksia, sillä se on hieman tavanomaista tuotantoa kannattavampaa. Tuotteiden hinta on tavanomaista korkeampi, luomuviljelijä on vähemmän riippuvainen ulkopuolelta hankittavista tuotantopanoksista ja niiden hintavaihteluista. Kannattavuutta parantavat myös luomutuet. Eri tuotantosuuntien kannattavuudessa on kuitenkin suuria eroja. Pienimmät kannattavuuserot ovat tällä hetkellä luonnonmukaisen ja tavanomaisen puutarhatuotannon välillä.

Luomumaatalous työllistää hieman tavanomaista tuotantoa enemmän, mikä on eduksi maaseudun elinkeinotoiminnalle. Myös pienimuotoisen jatkojalostuksen ja lähimarkkinoinnin kehittäminen monipuolistavat elinkeinoja. Tämän kaltainen kehitys on havaittu selvästi hyvin kehittyneissä luomumaissa kuten Saksassa.
Luomutuotanto vähentää myös tuotantopanosten tuontia, mikä parantaa huoltovarmuutta ja on eduksi vaihtotaseen kannalta.

Tilaa RSS-syöte Lisätietoa RSS-syötteistä

Does Chinese tourist taste local and organic food in Finland?

What kind of perceptions of food and locality the Chinese tourists have when visiting Finland? Do they try local food products? Researcher Marjo Särkkä-Tirkkonen presented preliminary results of the study in international conference in Mikkeli. During their vacation trips, Chinese tourists stay in Finland only a short period of time: only ca. 48 % of... Lue lisää »

Maistaako kiinalainen matkailija luomun Suomessa?

Perception of food and locality among Chinese tourist experiences in Finland -tutkimus selvittää kiinalaisten matkailijoiden käsityksiä ruuasta ja millainen rooli esimerkiksi luomuruualla on osana matkailuelämystä Suomessa. Tutkija Marjo Särkkä-Tirkkonen kertoi alustavia tutkimustuloksia Mikkelissä järjestetyssä luomututkimuskonferenssissa. Kiinalaiset matkailijat viipyvät Suomessa vain lyhyen aikaa. Matkustusta leimaa usein tehokkuus, ja lyhyessä ajassa kierretään mahdollisimman monta maata nähtävyyksineen. Pysähdykset... Lue lisää »

Luomun terveysvaikutukset puhuttavat – lisätutkimuksia tarvitaan

Luomuruuan terveysvaikutukset nousevat aika ajoin keskusteluun. Väitteiden tueksi ei kuitenkaan ole vielä riittävästi kliinisiä kokeita, huomauttaa tutkimusprofessori Raija Tahvonen. Tahvonen puhui aiheesta NJF-luomututkimuskonferenssin lehdistötilaisuudessa 19.6.2017.   Luomuelintarvikkeissa on keskimääräisesti hieman enemmän tiettyjä ravintoaineita ja fenolisia yhdisteitä kuin tavanomaisesti tuotetuissa elintarvikkeissa. Luomuruuassa on myös vähemmän torjunta-ainejäämiä ja lisäaineita johtuen tuotantotapamääräyksistä. Esimerkiksi lisäaineita on luomutuotannossa sallittu vain... Lue lisää »

Health effects of organic food in discussions – more research is needed

Debates on health effects of organic food arise from time to time. There is not yet enough scientific clinical studies to give fair objective statemens, said professor Raija Tahvonen in the press conference of international NJF-conference in Mikkeli on 19th of June, 2017. Recent studies show, that organic food products contain certain nutrients and some... Lue lisää »

Do organic food systems produce healthy diets?

Professor Carola Strassner specializes in food systems sustainability, with the emphasis on the whole system approach to sustainability. Her resent research interests are institutional catering, school meals and the organic food system. Organic food consumption patterns seem to be close to both recommended healthy dietary patterns as well as sustainable diet patterns. European studies show... Lue lisää »

Tuottaako luomuruokajärjestelmä terveellisempiä ruokavalioita?

 Luonnonmukaisen ruuan kulutus näyttää liittyvän sekä ruuan terveellisyyteen ja kestävyyteen. Professori Carola Strassner valotti viimeaikaisia tutkimustuloksia kansainvälisen luomukonferenssin lehdistötilaisuudessa 19.6.2017. Professori Strassner on erikoistunut ruokajärjestelmien kestävyyden tutkimukseen. Hänen viimeaikaisimmat tutkimuksensa ovat käsitelleet muun muassa julkisia ruokapalveluja. Eurooppalaisissa tutkimuksissa on todettu luomutuotteita käyttävillä kuluttajilla olevan yleensä myös ravitsemuksellisesti parempi ruokavalio. He siis syövät enemmän hedelmiä, kasviksia,... Lue lisää »

Tavanomaisen ja luomulihan väliset koostumuserot: systemaattinen aineistokatsaus ja meta-analyysi

TUTKITTUA TIETOA: Luomun kysynnän kasvu johtuu osittain kuluttajien käsityksestä, että luomuruoka on tavanomaista ruokaa ravintoainepitoisempaa. Erityisesti tavanomaisen ja luomulihan ravintosisältöä koskevia systemaattisia aineistokatsauksia ei ole tehty. Esittelemme tässä tutkimuksessa 67:n tavanomaisia ja luomulihatuotteita vertaavien julkaistujen tutkimusten meta-analyysin tulokset. Monien ravintoaineiden (esim. mineraalit, antioksidantit ja yksittäiset rasvahapot) kohdalla tutkimusaineisto oli liian heikkoa meta-analyysin tekemiseen. Rasvahappojen kohdalla... Lue lisää »

Luomumaidossa korkeammat pitoisuudet monityydyttymättömiä ja n-3 rasvahappoja, konjugoitua linolihappoa, α-tokoferolia ja rautaa, mutta alhaisemmat pitoisuudet jodia ja seleeniä: systemaattinen kirjallisuuskatsaus ja meta- ja redundanssianalyysi

TUTKITTUA TIETOA: Luomumaidon kysynnän kasvu johtuu osittain kuluttajien käsityksestä, että se olisi ravintoainepitoisempaa. On kuitenkin paljon epätietoisuutta siitä, vaikuttavatko luomun tuotantotapaohjeet maidon laatuun. Tässä raportissa esitetään 170 tavanomaisen ja luomulehmänmaidon ravintoainekoostumusta verranneen julkaistun tutkimuksen meta-analyysin tulokset. Kokonais-SFA:n[1] ja MUFA:n[2] kohdalla ei löytynyt tilastollisesti merkittäviä eroja tavanomaisen ja luomumaidon välillä. Kokonais-PUFA[3] ja n-3PUFA[4] pitoisuudet olivat luomumaidossa... Lue lisää »

Luomuruoan terveellisyyden tueksi löytyy tutkimustuloksia

Kesällä 2014 julkistetun kansainvälisen tutkimuksen mukaan luomuruokaa syövä saa ruoastaan enemmän antioksidantteja ja altistuu vähemmän raskasmetalleille ja torjunta-ainejäämille kuin tavanomaisesti tuotettuja elintarvikkeita suosiva. Newcastlen yliopiston johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa käytiin läpi 343 kansainvälisissä tieteellisissä julkaisuissa julkaistua vertaisarvioitua tutkimusta, joissa oli selvitetty EU-säädösten mukaisesti luomuelintarvikkeiksi määriteltyjen kasviperäisten elintarvikkeiden kemiallista koostumusta. Yli puolet tutkimuksista oli julkaistu vuoden 2006... Lue lisää »

Luomuvihanneksia syövillä äideillä vähemmän raskausmyrkytyksiä

Vuonna 2014 julkaistussa norjalaistutkimuksessa todettiin, että luomuvihannesten runsas nauttiminen vähentää odottavien äitien riskiä saada raskausmyrkytys. Tutkimus julkaistiin lokakuussa lääketieteen alan BMJ Open -lehdessä. Norjalaisen Hanne Torjusenin tutkimuksessa havaittiin, että luomuvihanneksia syövillä odottavilla äideillä esiintyy muita vähemmän pre-eklampsiaa eli raskausmyrkytyksiä. – Sairastumisriski oli pienempi niillä äideillä, jotka ilmoittivat syövänsä paljon tai pelkästään luonnonmukaisesti kasvatettuja vihanneksia verrattuna... Lue lisää »

Lisää artikkeleita » 1 2