Huljalan Tupala
Vanhatie 239, 16800 Hämeenkoski
puh. 0400 978 665

www.huljalantupalassa.blogspot.com

FB: Huljalan Tupala

Suomen alkuperäisrotuihin kuuluva itäsuomenkarja, eli kyyttö, on vanhin suomalainen nautarotu. Kyytöt ovat usein punaruskeakyljellisiä ja selkää hallitsee leveä huojuvareunainen valkea nauha. Selkäharjan kiemurteleva sahalaitainen raita yhdistää kyyttö -nimen kyykäärmeeseen. Kyytöt ovat pienikokoisia ja sitkeitä ja ne ovat sopeutuneet aikojen kuluessa selviämään Suomen oloissa.

Huljalan Tupalan kyytöt laiduntavat perinnebiotoopeilla, eli metsälaitumilla. Metsälaitumella kyytöt syövät metsästä ja niityltä itselleen mieluista kasvillisuutta. Tämän johdosta laitumille syntyy useille eliölajeille suotuisia ympäristöjä. Laidunnuksesta hyödyntävät erityisesti perhoset ja kukkivat kasvit. Karjan laiduntaminen on siis samalla ekologista ympäristönhoitoa.

Kuka tilaa pitää?

Talolliset Mika ja Laura Hämäläinen, agronomeja kumpainenkin. Lisäksi tilalla asuu heidän kuusi lastansa sekä tilaa aiemmin viljelleet mummo ja ukki.

 Mitä tila tuottaa luomuna?

Tila kasvattaa luomukyyttöjä. Tila on myös luomuviljatila ja siellä viljellään kauraa, ohraa, ruista, vehnää, pellavaa ja härkapapua. Lisäksi tilalla kasvatetaan mustaherukkaa sekä mansikkaa.

Mitä yleisö näkee ja kokee tilalla Suomen luonnon päivänä 31.8.2019?

Tilalla on mahdollisuus päästä tutustumaan kyyttölehmien ja vasikoiden elämään metsälaitumilla, eli perinnebiotoopeilla. Tilan viljelyskasveista saa lisätietoa tutustumalla pihapiiriin pystytettyyn viljelykasvi-infoon ja –näyttelyyn. Myös erilaisiin maatalouskoneisiin on mahdollisuus tututusta. Lisäksi on mahdollisuus kerätä loppukesän satoa itsepalveluvihannesmaalta.

 Mitä tilalla on myynnissä; onko kahviota?

Monipuolinen valikoima vihanneksia itsepalveluvihannesmaalta sekä muita tilan tuotteita: luomukyytönlihaa, härkäpapua ja öljyhamppua. Lisäksi pihassa on ruokabuffet, jossa myynnissä mm. maistuvia kyyttöpasteijoita ja mehukkaita härkäpapumuffinsseja.

Ajo-ohje tilalle

Lahden/Tampereen suunnasta: Käänny vt 12:lta Kärkölään tielle 295 Hämeenkosken kirkonkylän itäpuolelta. Tämän jälkeen välittömästi vasemmalle Vanhalletielle, jota jatketaan noin 600 m Tupalan tila -viitalle asti. Viitan suuntaan ajetaan n. 200 m, kunnes tullaan tilan pihaan.

Etelästä (=Kärkölästä) päin: Ajetaan tietä 295 lähes loppuun asti. Noin 50 m ennen vt 12:ta käännytään oikealle Vanhalletielle, jota jatketaan noin 600 m Tupalan tila -viitalle asti. Viitan suuntaan ajetaan n. 200 m, kunnes tullaan tilan pihaan.

Takaisin tilalistaan